Articol publicitar

5 simptome care indică o afecțiune ginecologică

0
0
Publicat:

Deși unele transformări din corp pot trece neobservate, fiind extrem de subtile, există unele semnale transmise de organism care ar trebui să te trimită direct la medicul ginecolog.

Adevarul (2) png

Tulburările menstruale, durerile pelviene și secrețiile neobișnuite pot fi indicii ale unor afecțiuni mai grave ce necesită tratament prompt.

Dacă observi modificări care te îngrijorează, adresează-te departamentului de ginecologie la Sphera Clinic pentru un consult specializat.

Iată 5 dintre cele mai comune simptome ale unor afecțiuni ginecologice, care nu ar trebui să treacă neobservate.

1. Durere pelviană persistentă

Poate fi rezultatul unor afecțiuni precum endometrioza, fibroamele uterine, infecțiile pelviene sau chiar a unei sarcini ectopice.

Endometrioza: o afecțiune în care țesutul care căptușește uterul crește în afara acestuia, provocând inflamație. Endometrioza poate provoca dureri intense în timpul menstruației sau chiar în afara acesteia. De asemenea, poate duce la probleme de fertilitate.

Fibroamele uterine: tumori benigne care se formează pe sau în peretele uterin și pot cauza dureri pelviene, sângerări abundente și presiune pe vezica urinară sau rect.

Infecțiile pelviene: cum ar fi boala inflamatorie pelviană (BIP), pot provoca dureri pelviene severe și este adesea rezultatul unor infecții cu transmitere sexuală și poate duce la complicații serioase, cum ar fi infertilitatea, dacă nu este tratată corespunzător.

Sarcina ectopică: apare atunci când un ovul fertilizat se implantează în afacerea uterului, de obicei în trompele uterine. Este o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol și necesită intervenție medicală imediată.

2. Secreții vaginale neobișnuite

Dacă identifici schimbarea culorii, mirosului sau consistenței în secrețiile vaginale trebuie să știi că acestea ar putea semnala o infecție sau o afecțiune ginecologică.

Infecțiile vaginale: infecțiile fungice (cum ar fi candidoza), infecțiile bacteriene (cum ar fi vaginoza bacteriană) sau infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) precum gonoreea sau chlamydia pot provoca secreții vaginale anormale. Aceste infecții pot fi însoțite de mâncărimi, arsuri sau durere în timpul urinării sau relațiilor sexuale.

Boli cu transmitere sexuală: chlamydia și gonoreea sunt două dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală care pot provoca secreții vaginale neobișnuite, dureri pelviene și sângerări inter-menstruale.

Cancerul cervical: deși mai rar, secrețiile vaginale neobișnuite pot fi și un semn de cancer cervical. Aceste secreții pot fi mai apoase, mai mucoase sau pot avea un miros puternic.

3. Dureri în timpul actului sexual

Adevarul (1) png

Durerile resimțite în timpul relațiilor sexuale, cunoscute și sub denumirea de dispareunie, nu sunt normale și ar trebui să fie investigate. Acestea pot fi cauzate de o serie de afecțiuni ginecologice, inclusiv vaginism, endometrioză, infecții vaginale sau fibroame uterine.

Endometrioza: pe lângă durerea pelviană, femeile cu endometrioză pot experimenta dureri intense în timpul actului sexual, mai ales în timpul penetrării adânci.

Vaginismul: se caracterizează printr-o contracție involuntară a mușchilor vaginului, care face ca actul sexual să devină dureros sau imposibil de realizat.

Infecțiile vaginale: cum ar fi vaginoza bacteriană sau infecțiile cu transmitere sexuală pot duce la dureri în timpul sexului, precum și la alte simptome neplăcute.

4. Sângerări anormale

Sângerările abundente, menstruațiile neregulate sau sângerările între menstruații sunt simptome care nu trebuie ignorate, pentru că pot indica mai multe afecțiuni ginecologice:

Fibroamele uterine: pot cauza sângerări abundente și dureroase. Acestea pot afecta calitatea vieții și pot duce la anemie severă din cauza pierderii excesive de sânge.

Polipi endometriali: excrescențe benigne care se formează pe mucoasa uterină ce pot provoca sângerări între menstruații sau după menopauză.

Disfuncțiile hormonale: pot duce la menstruații neregulate sau sângerări inter-menstruale. Aceste dezechilibre pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (SOP), tratamentele de fertilitate sau chiar stresul.

Cancerul uterin sau cervical: mai ales după menopauză sau între menstruații, pot fi un semn de cancer uterin sau cervical; aceste tipuri de cancer pot fi tratate cu succes, dacă sunt depistate într-un stadiu incipient.

5. Modificări ale pielii sânului, ale mameloanelor sau în zona intimă

Erupțiile cutanate, umflăturile (atât în zona sânului cât și în zona intimă) sau secrețiile neobișnuite din mamelon, pot fi semne ale unor afecțiuni serioase:

Cancerul mamar: tumorile sau nodulii la nivelul sânului se numără printre cele mai comune simptome ale cancerului mamar; de asemenea, secrețiile neobișnuite din mamelon (în special sânge) pot fi un semn de cancer mamar.

Mastita: infecțiile la sân, care pot apărea, de obicei, în perioada alăptării, pot provoca dureri, roșeață și umflături; mastita poate fi tratată cu antibiotice, dar trebuie consultat un medic, pentru a preveni complicațiile.

În cazul în care depistezi astfel de simptome, cel mai bine este să mergi direct la medicul ginecolog. Efectuarea regulată a examenelor ginecologice este esențială pentru prevenirea multor afecțiuni ginecologice. Un control de rutină poate fi salvator, iar în cazul în care este necesar tratament, intervenția timpurie poate duce la o recuperare rapidă și eficientă.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite