5 factori care favorizează polipii intestinali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburările digestive manifestate prin nevoia de a merge frecvent la toaletă sau prin scaune cu sânge semnalează, în multe cazuri, prezenţa unor polipi la nivelul colonului. Iată de ce se formează aceştia şi cât de periculoşi sunt.

Polipii de la nivelul colonului sunt inflamaţii ale intestinului gros care, atunci când depăşesc 2 cm în diametru, provoacă simptome digestive neplăcute. Majoritatea polipilor sunt benigni, adică nu duc la apariţia cancerului. Însă ei se formează similar celulelor canceroase, rezultând în urma unor mutaţii.

Citeşte şi:
Ion Iliescu a fost operat la Elias

Aşa previi cancerul de colon!

1. Vârsta. Majoritatea celor care prezintă polipi la nivelul intestinului gros au vârste de peste 50 de ani, arată statisticile.

2. Istoricul familial. Riscul de a prezenta polipi colonici este mai mare în cazul persoanelor care au rude de gradul I cu astfel de probleme. Dacă mai mulţi membri din familia ta au polipi intestinali, riscul se dublează.

3. Fumatul şi consumul de alcool. Toxinele din fumul de ţigară, dar şi cele rezultate din metabolizarea băuturilor alcoolice afectează celulele care alcătuiesc intestinul gros, astfel că acestea suferă mutaţii.

Polipii de colon pot evolua în cancer

4. Sedentarismul. Persoanele inactive au un risc mai mare de a prezenta polipi. Explicaţia oferită de specialişti este că, în cazul lor, metabolismul este încetinit, iar reziduurile toxice rămân mai mult timp în colon decât în cazul unui individ care face mişcare de cel puţin trei ori pe săptămână.

5. Bolile inflamatorii intestinale. Persoanele care suferă de afecţiuni inflamatorii autoimune cum sunt colita ulcerativă sau boala Crohn sunt mai predispuse la polipi colonici decât cele sănătoase. 

Peste 8.000 de români au cancer de colon

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite