Vreme rece în toată țara, cu vânt puternic, lapoviță și ninsori. Cod portocaliu și galben în aproape toate județele

0
Publicat:

Vremea se va menține rece, chiar deosebit de rece pentru această perioadă. Pe parcursul zilei, cerul se va înnora dinspre nord în toată țara și vor fi precipitații temporare. A fost emis cod galben şi cod portocaliu pentru întreaga ţară.

Vând puternic în mai multe regiuni FOTO: Arhivă, Adevărul
Vând puternic în mai multe regiuni FOTO: Arhivă, Adevărul

Vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea, fiind în vigoare un Cod Portocaliu până pe 11 aprilie, ora 21.00. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 12 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 4 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.

„Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte, predominant ninsori în centru, nord și nord-est și mixte în restul teritoriului. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45...55 km/h în cea mai mare parte a țării”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.  

Potrivit meteorologilor, în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei și mare parte a Moldovei vor fi mai ales ninsori și lapoviță, pe suprafețe restrânse se va depune strat de zăpadă (în general de 5...10 cm) și trecător va fi viscol. În restul Transilvaniei, în Crișana, estul Munteniei și Dobrogea vor fi precipitații mixte, iar în celelalte zone vor predomina ploile.

Un Cod Portocaliu este în vigoare până la ora 21.00, pentru județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași. „Vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de 70...90 km/h, temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi foarte redusă, sub 50 m”, anunță meteorologii. 

De asemenea, un Cod Portocaliu este în vigoare până la ora 23.00, pentru zona joasă a județelor Mehedinți, Dolj și Olt. Vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de 70...90 km/h. 

În Carpații Meridionali, Carpații de Curbură, Munții Banatului și local în Munții Apuseni vântul va sufla tare cu viteze de 70...85 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m rafale vor fi de 85...120 km/h și va fi viscol puternic și vizibilitate foarte redusă, sub 50 m.

Un Cod Galben de vânt și viscol este în vigoare până la ora 23.00.

„În cea mai mare parte a țării vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m rafalele vor fi de 75...85 km/h. În cea mai mare parte a Carpaților Orientali și local în Carpații Occidentali va ninge și va fi viscol. În Maramureș, Transilvania și Moldova, iar spre seară local și în estul Munteniei și în Dobrogea vor predomina ninsorile care temporar vor fi viscolite. Se va depune strat nou de zăpadă în medie de 10...20 cm la munte și în general de 5...10 cm în sudul și estul Transilvaniei și local în Moldova”, au transmis meteorologii.  

Vremea la munte

La munte va fi viscol puternic, vizibilitatea va fi foarte redusă, sub 50 m, și se va depune strat nou de zăpadă (în medie de 10...20 cm). Vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu rafale de 50...70 km/h și pe areale mai restrânse 70...90 km/h, iar în zona montană va sufla tare (viteze de 70...85 km/h și de 85...120 km/h la altitudini mari).

„Noaptea aria precipitațiilor se va restrânge, cerul va deveni parțial noros, iar vântul va diminua considerabil în mare parte din teritoriu; pe alocuri se va produce brumă. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 9 grade, mai ridicate în sud, până la 12...14 grade; minimele termice, preponderent negative, vor fi cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali spre -10 grade”, a transmis ANM.

În Capitală, vremea va fi în continuare mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an, dar și vântoasă pe parcursul zilei. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales în a doua parte a zilei și seara când vor fi precipitații mixte.

Vântul va avea intensificări ziua, cu rafale de 50...70 km/h, iar noaptea va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 13 grade, iar cea minimă va fi de -3...0 grade. Spre dimineață se va produce brumă.

Cum se circulă pe drumurile din țară

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române recomandă ca, pentru a avea o deplasare în siguranță, în condițiile în care la nivelul țării este emisă o atenționare meteorologică ce vizează fenomene periculoase (intensificări puternice ale vântului și viscol), este important ca, înainte de a porni în călătorie, să vă informați cu privire la starea drumului pe traseul pe care urmează să-l parcurgeți și la fenomenele meteo în desfășurare.

La această oră se circulă în general pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună, fără a fi semnalate accidente sau fenomene meteorologice periculoase, care să impună restricții de trafic pe autostrăzi sau pe drumurile naționale.

„Pentru siguranța participanților la trafic, conducătorii auto trebuie să-și asigure o bună vizibilitate din autovehicul, să ruleze cu o viteză adaptată condițiilor de trafic și de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei dacă circulă pe un carosabil umed sau alunecos.

Pentru deplasarea pe suprafețe carosabile acoperite cu polei, gheață sau zăpadă, autovehiculele trebuie echipate cu anvelope de iarnă.

Pe timpul intensificărilor puternice ale vântului, evitați oprirea și staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor sau a elementelor de infrastructură ce par instabile. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare”, a transmis Poliția Română.

Meteo

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite