Valurile de căldură care au lovit Europa și SUA, „practic imposibile” fără schimbările climatice induse de om

0
Publicat:

De-a lungul lunii iulie, vremea extremă a făcut ravagii pe întreaga planetă, temperaturile atingând recorduri în China, Statele Unite și sudul Europei, declanșând incendii de pădure, penurii de apă și o creștere a numărului de internări în spitale din cauza căldurii.

Influența activității umane asupra climei nu poate fi negată Foto Shutterstock
Influența activității umane asupra climei nu poate fi negată Foto Shutterstock

Schimbările climatice cauzate de activitatea umană au jucat un rol "absolut covârșitor" în valurile de căldură extremă care au cuprins America de Nord, Europa și China în această lună, potrivit unei evaluări a oamenilor de știință publicate marți.

Fără schimbările climatice provocate de om, evenimentele din această lună ar fi fost "extrem de rare", potrivit unui studiu realizat de World Weather Attribution, o echipă globală de oameni de știință care examinează rolul jucat de schimbările climatice în fenomenele meteorologice extreme.

"Temperaturile înregistrate în Europa și în America de Nord ar fi fost practic imposibile fără efectele schimbărilor climatice", a declarat Izidine Pinto, de la Institutul Meteorologic Regal Olandez, unul dintre autorii studiului, în timpul unui briefing cu jurnaliștii.

Noua analiză rapidă efectuată de oamenii de știință de la grupul World Weather Attribution a constatat, de asemenea, că schimbările climatice au făcut ca căldura sufocantă înregistrată în China să fie de 50 de ori mai probabilă și a avertizat că, dacă nu reducem emisiile care încălzesc planeta, va fi și mai rău.

„Lumea nu a încetat să ardă combustibili fosili, clima continuă să se încălzească, iar valurile de căldură continuă să devină mai extreme. Este atât de simplu”, a declarat Friederike Otto, cercetător în domeniul climei.

Conform estimărilor echipei World Weather Attribution, creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră a făcut ca valul de căldură din Europa să fie cu 2,5 grade Celsius mai cald decât ar fi fost altfel. De asemenea, valul de căldură din America de Nord a crescut cu 2 grade Celsius și cel din China cu 1 grad Celsius.

Pe lângă impactul direct asupra sănătății umane, căldura a provocat pagube pe scară largă la nivelul culturilor și pierderi de animale, au declarat oamenii de știință, fiind grav afectate culturile de porumb și soia din SUA, bovinele mexicane, măslinele din sudul Europei, precum și bumbacul chinezesc.

Fenomenul El Nino a contribuit probabil la căldura suplimentară din unele regiuni, dar creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră a fost factorul principal, au declarat oamenii de știință, iar valurile de căldură vor deveni din ce în ce mai frecvente dacă emisiile nu vor fi reduse.

Aceștia au estimat că perioadele prelungite de căldură extremă ar putea avea loc la fiecare doi până la cinci ani dacă temperaturile medii globale vor crește cu 2C peste nivelurile preindustriale. În prezent, se estimează că temperaturile medii au crescut cu mai mult de 1,1 C.

"Evenimentele pe care le-am analizat nu sunt rare în climatul actual", a declarat Friederike Otto, cercetător la Institutul Grantham pentru schimbări climatice din Londra, în cadrul ședinței de informare. "Nu este surprinzător, din punct de vedere climatologic, că aceste evenimente se întâmplă în același timp".

"Atâta timp cât vom continua să ardem combustibili fosili, vom vedea din ce în ce mai multe astfel de fenomene extreme", a spus ea.

Aproape toate societățile rămân nepregătite pentru căldură extremă mortală, avertizează experții.

Autorii studiului spun că descoperirile acestuia evidențiază importanța adaptării lumii la temperaturi mai ridicate, deoarece acestea nu mai sunt „rare”.

„Căldura este printre cele mai mortale tipuri de dezastre”, spune Julie Arrighi de la Centrul Climatic al Crucii Roșii și Semilunii Roșii și, de asemenea, unul dintre autori.

Țările trebuie să construiască case rezistente la căldură, să creeze „centre de răcorire” pentru ca oamenii să găsească adăpost și să găsească modalități de a răci orașele, inclusiv plantarea mai multor copaci, spune ea.

În iulie, recordurile de temperatură au fost doborâte în unele părți din China, sudul SUA și Spania. Milioane de oameni au petrecut zile sub alerte roșii pentru căldură extremă.

Experții spun că căldura extremă poate fi o amenințare foarte gravă la adresa vieții, în special în rândul persoanelor în vârstă. Potrivit unui studiu, s-a estimat că peste 61.000 de oameni au murit din cauze legate de căldură în timpul valurilor de căldură de anul trecut în Europa.

„Acest studiu confirmă ceea ce știam înainte. Arată din nou cât de mult joacă un rol schimbările climatice în ceea ce ne confruntăm în prezent”, a spus Friederike Otto de la Imperial College London.

Nou record de temperatură pentru luna iulie, în Europa. În Sardinia au fost 48,2 grade Celsius

Luni, 24 iulie, a fost înregistrat un nou record de temperatură pentru luna iulie, în Europa. În Sardinia au fost 48,2 grade Celsius, au transmis meteorologii.

Recordul absolut este de 48,8 grade Celsius, și a fost înregistrat în Sicilia, în august 2021. Este foarte posibil să fie doborât și acesta, în zilele care urmează. Sudul Europei se confruntă cu un val de căldură extremă. În centrul și sudul Italiei au fost temperaturi record, iar în Sardinia au fost 48,2 grade Celsius, ceea ce reprezintă un record european pentru luna iulie, scrie slovenia.postsen.com. Temperaturi record sunt raportate din Grecia, Spania și Italia. În urmă cu câteva zile, meteorologii au estimat că temperaturile în zona Siciliei și Sardiniei ar putea atinge un record de 48 de grade Celsius.

Ceea ce s-a întâmplat ieri. În municipiile Jerzu și Lotzorai de pe insula Sardinia, termometrele au arătat 48,2 grade Celsius, ceea ce reprezintă recordul european de temperatură din iulie. Un record a fost doborât și la Palermo, Sicilia, cu peste 2 grade Celsius. În august 1999, au fost 44,8 grade Celsius, iar ieri au fost 47 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură ar trebui să se reducă treptat începând de joi, iar temperatura va scădea ușor.

Valul de căldură va fi restrâns în partea de sud-est a Europei până joi, dar temperaturile maxime vor fi în continuare cu mult peste 35 de grade Celsius.

În Grecia, unde incendiile de vegetație, de amploare, devastează zilele acestea insulele Rodos, Corfu și Eubeea, s-a înregistrat cel mai de durată val de căldură din istoria țării, respectiv 11 zile. Conform estimărilor meteorologilor, ar urma să dureze 17 zile. În Grecia, un val de căldură este definit ca o perioadă în care temperatura atinge sau depășește 39 de grade Celsius. În acest weekend sunt așteptate temperaturi de până la 45 de grade Celsius.

Valul de căldură record înregistrat în Grecia a fost în 1987, când a durat 11 zile.

Furtuni violente în Italia, Slovenia și Elveția

În timp ce sudul continentului se află sub acest val de caniculă, în unele țări europene au fost furtuni violente. Furtunile puternice și grindina de mărimea unei mingi de tenis continuă să facă ravagii în nordul Italiei, dar și în Slovenia.

Mii de fulgere au luminat, peste noapte, cerul în Milano, în timp ce în regiunea Veneto, vântul puternic și grindina au provocat pagube materiale uriașe. Rafalele au smuls copaci din rădăcini, în timp ce bucățile mari de gheață au avariat mașini, geamurile caselor și chiar au cauzat întreruperi de curent în mai multe localități.

Furtunile au ajuns și în Slovenia, unde au făcut aceleași ravagii.

Între timp, în Sicilia, a fost o noapte de foc. Mai multe incendii au izbucnit în Palermo, Siracuza și alte zone ale insulei de unde sute de oameni au fost evacuați. Pompierii încearcă să stingă focul, dar temperaturile de peste 47 de grade Celsius și rafalele de vânt le fac misiunea dificilă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite