Cum va fi vremea în prima zi Crăciun: meteo pentru perioada 19- 25 decembrie

0
Publicat:

Exact o săptămână ne mai desparte de Crăciun. Nu vom avea o vreme ca-n povești, cu omăt pentru săniuș, dar nici motive să ne plângem. Vremea se anunță mai caldă decât ne-am fi așteptat pentru această perioadă.

 Transfăgărășan. FOTO Facebook Poliția Română
Transfăgărășan. FOTO Facebook Poliția Română

Estimările meteorologice pentru săptămâna viitoare, realizate pentru ANM de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată arată că în perioada 19-25 decembrie 2022, care se încheie cu sărbătoarea Crăciunului, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile centrale, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane.

Astfel, estimările pentru perioada de Ajun și de Crăciun sugerează că  vom avea temperaturi peste normalul perioadei, cu maxime între 2 și 10 grade la nivelul întregii țări.

În rest, temperaturile vor fi apropiate de cele normale.

image

Tot pentru săptămâna care vine, regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

La începutul săptămânii ce urmează Crăciunului, din 26 decembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile montane (până pe 2 ianuarie), iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.  „Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la munte și local în sud - est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale”, precizează ANM.

Dacă vă petreceți sărbătorile departe de casă și aveți de parcurs drumuri scurte sau lungi până la destinație, țineți cont de recomandarea polițiștilor - ca, înainte de a pleca la drum, să vă informaţi temeinic cu privire la condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 (numere ale Comandamentului Central de Iarnă). 

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei”, transmite Poliția Română.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite