Ce efect are albul zăpezii asupra vederii: cum ne protejăm ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cerul de iarnă poate părea întunecat și mohorât, dar zăpada și gheața creează multe suprafețe reflectorizante care pot crește dramatic cantitatea de lumină. Dacă aveți ochi sensibili, este posibil să clipiți mai des și să simțiți disconfort la lumina puternică a zăpezii.

 Suprafețele ochilor sunt sensibile la razele UV, la fel ca și pielea FOTO Shutterstock
Suprafețele ochilor sunt sensibile la razele UV, la fel ca și pielea FOTO Shutterstock

Unele persoane dezvoltă o nouă sensibilitate la lumină în timpul iernii din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de "orbire la zăpadă".

Albul zăpezii provoacă o durere și un disconfort temporar al ochilor după expunerea la prea multă lumină ultravioletă (UV). Este ca o arsură solară pe ochi. De obicei, nu este gravă și se va vindeca de la sine în câteva zile.

Lumina directă a soarelui emite raze UV invizibile de energie care ajung pe Pământ. Razele UV provoacă arsuri solare atunci când nu folosim cremă de protecție solară, umbră sau îmbrăcăminte pentru a ne proteja pielea. Orbirea din cauza zăpezii apare atunci când razele UV ne afectează ochii. Suprafețele ochilor sunt sensibile la razele UV, la fel ca și pielea. Această sensibilitate ne face să strângem din ochi în lumină puternică pentru a-i proteja.

Simptomele orbirii de la zăpadă

- dureri de ochi

- o senzație de arsură sau de nisip în ochi

- sensibilitate la lumină

- vedere încețoșată

- observarea de halouri în jurul surselor de lumină.

- ochii și pleoapele se pot umfla și este posibil să aveți dureri de cap.

„Este posibil să nu resimțiți simptomele decât la câteva ore după ce s-a produs arsura. Din fericire, acestea sunt temporare și ar trebui să dispară într-o zi sau două", potrivit medicului oftalmolog Jean Tabin.

Cum se tratează orbirea provocată de zăpadă

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă odihniți ochii. Rămâneți în casă și purtați ochelari de soare pentru a reduce cantitatea de expunere la lumină. Dacă purtați lentile de contact, scoateți-le. Folosiți lacrimi artificiale fără conservanți pentru a vă menține ochii umeziți - gândiți-vă că este ca și cum ați folosi aloe vera pentru arsurile solare de pe piele. Orice ați face, nu vă frecați ochii. Acest lucru nu va face decât să înrăutățească iritarea.

Cel mai bun mod de a vă proteja împotriva orbirii de zăpadă este să vă protejați ochii cu ochelari de soare. Nu contează neapărat cât de întunecați sunt, atâta timp cât aceștia blochează 99 la sută din razele UV ale soarelui. Purtați-i, chiar și în zilele înnorate, deoarece razele UV pot pătrunde prin nori.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. Este recomandarea polițiștilor care avertizează că ceaţa, precipitaţiile și albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede.

Este weekend, iar șoselele sunt aglomerate, mai ales cele care duc spre zona montană a țării.

Distanţa de frânare a unui autovehicul se tripleză în condiţiile unui carosabil alunecos

Poliţiştii amintesc că iarna nu-i ca vara.

Ştiaţi că:

  • Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere?
  • Distanţa de frânare a unui autovehicul se tripleză în condiţiile unui carosabil alunecos?
  • Cele mai dificile manevre pe timp de iarnă în traficul urban sunt plecarea de pe loc, depășirea și oprirea în condiții de siguranţă?
  • Ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede?
  • Într-o zi în care precipitaţiile sunt abundente, numărul accidentelor creşte considerabil?

Limită de 50 km/h în afara localității în condiții de polei

Având în vedere prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, iminenţa producerii de polei şi a căderilor de zăpadă ce sunt anunţate pentru perioada imediat următoare, polițiștii recomandă ca, înainte de a pleca la drum, să vă informaţi temeinic cu privire la condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 (numere ale Comandamentului Central de Iarnă). 

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei) este una dintre primele recomandări ale polițiștilor.

Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul. Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei”, transmite Poliția Română.

Verificaţi periodic acumulatorul!

Oamenii legii recomandă să păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile și să verificați mașina înainte de a porni la drum.

Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare! Verificaţi periodic acumulatorul acestuia. Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor. În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz”, arată Poliția Română.

Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele și pe drumurile stabilite.

Nu in ultimul rând, rugăm conducatorii auto începatori să evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, dată fiind experinta redusă şi riscul implicarii în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică. Drum Bun!”, transmite Poliția Română.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite