Cu cât vor scădea temperaturile în următoarele zile. ANM anunțat când se schimbă vremea

0
Publicat:

Prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 6 - 19 mai 2024 arată că vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. De la jumătatea lunii, situația se schimbă, termometrele urmând să indice până 28 de grade.

Sibiu. FOTO Shutterstock
Sibiu. FOTO Shutterstock

Estimarea a fost realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, fiind prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Banat

Vremea va fi caldă în primele două zile (6 și 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 26 de grade, însă la mijlocul săptămânii, în special în zilele de 9 și 10 mai se va răci, iar temperaturile maxime vor fi general de 19...20 de grade.

„Pentru intervalul 11 – 14 mai, media temperaturilor maxime va urca ușor până spre 22...23 de grade, iar după 15 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi în general de 10...12 grade, cu valori ușor mai ridicate după jumătatea lunii”, explică ANM.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse în zilele de 9 și 10 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile și în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Crișana

În primele două zile (6 și 7 mai), vremea va fi caldă cu o medie a valorilor termice diurne de 25...26 de grade, însă pentru perioada 8 – 14 mai sunt prognozate temperaturi maxime mai scăzute, dar în general apropiate de mediile climatologice, cuprinse între 19 și 22 de grade.

„Spre finalul celor două săptămâni de prognoza se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi în general cuprinsă între 9 și 12 grade”, se arată în estimare.

Vor cădea ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai și în zilele de 8 și 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile și în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Transilvania

În primele două zile din interval (6 și 7 mai), valorile termice se vor situa peste normalul climatologic, cu o media a maximelor de 24...25 de grade, însă va urma o răcire semnificativă în zilele de 8, 9 și 10 mai, când vremea va deveni răcoroasă, media regională a maximelor urmând a oscila între 16 și 18 grade.

„Pentru intervalul 11 – 14 mai, media temperaturilor maxime va urca ușor până spre 20 de grade, iar după 15 mai sunt estimate valori în jurul a 25 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 6 și 10 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile intramontane. Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai și în zilele de 8 și 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile și în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor”, explică ANM.

Maramureș

Prima zi din interval va fi caldă, cu temperaturi maxime în jurul a 24 de grade, însă pentru perioada 8 – 14 mai sunt prognozate temperaturi maxime mai scăzute, dar în general apropiate de mediile climatologice, cuprinse între 18 și 21 de grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 24...25 de grade.

„Media temperaturilor minime va fi de 6...8 grade în perioada 9 – 15 mai și de 10...12 grade în restul intervalului. Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai și pe parcursul zilei de 8 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile și în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor”, se mai arată în prognoză.

Moldova

Vremea va fi caldă în primele două zile (6 și 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 26 de grade, însă pe 8 mai se va răci accentuat, iar media regională a temperaturilor maxime va fi de 16 grade.

„Pentru intervalul 9 – 15 mai, media temperaturilor maxime va avea mici variații de la o zi la alta și se va situa între 18 și 22 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 6...8 grade în perioada 9 – 15 mai și de 10...12 grade în restul intervalului”, arată aceeași estimare.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în perioada 7 – 9 mai și după 13 mai.

Dobrogea

Pe 6 și 7 mai, media regională a temperaturilor maxime va fi de 22...24 de grade, va scădea la 18 grade pe 8 mai, iar în cele mai răcoroase zile din interval, respectiv pe 9 și 10 mai se vor situa în jurul a 16 grade. Ulterior se va încălzi ușor până la valori de 20...21 de grade, iar după 17 mai sunt estimate maxime de 24...25 de grade.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8 și 12 grade, cu valori mai ridicate în dimineața zilei de 8 mai și spre finalul intervalului de prognoza.

„Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în jurul datei de 9 mai și în perioada 13 – 15 mai”, mai spune Administraţia Naţională de Meteorologie.

Muntenia

În primele două zile (6 și 7 mai), vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 26...28 de grade. Ulterior vremea se va răci, iar pentru zilele de 9 și 10 mai sunt prognozate temperaturi maxime în general de 18...19 grade.

În intervalul 11 – 15 mai, media temperaturilor maxime va urca ușor până spre 21...23 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8...12 grade, cu valori ușor mai scăzute în 10 și 11 mai.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în 8 și 9 mai și în perioada 13 – 15 mai.

Oltenia

Vremea va fi caldă în primele două zile ale intervalului, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 26...27 de grade. Ulterior vremea se va răci, iar pentru zilele de 9 și 10 mai sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 18 grade.

Între 11 și 15 mai, media temperaturilor maxime va urca ușor până spre 21...23 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8...12 grade, cu valori ușor mai scăzute în 10 și 11 mai.

„Vor fi ploi în zilele de 8 și 9 mai, iar în restul intervalului, pe arii mai restrânse și mai ales în timpul după-amiezelor”, indică ANM.

La munte

Media temperaturilor maxime va fi de 14 grade la începutul intervalului, va oscila între 8 și 10 grade în perioada 8 – 14 mai, iar spre finalul celei de-a doua decadă sunt estimate valori în jurul a 16 grade.

Evoluția va fi asemănătoare și în cazul temperaturilor minime, care vor avea o medie de 6 grade în primele nopți, va scădea spre 1...2 grad în 10 și 11 mai și va urca spre 8 grade la finalul intervalului.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai și în zilele de 8 și 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile și în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite