Când se schimbă vremea radical. Anunțul meteorologilor: ce regiuni vor fi lovite de frig și ploi abundente
0După maxime de aproape 20 grade Celsius în sudul țării, vremea se schimbă radical. De joi, temperaturile scad accentuat, însă vremea rece nu ține decât câteva zile. În weekend se anunță din nou vreme de primăvară.
„Vorbim de valori de temperaturi mai mari cu 10 grade față de normalul termic al unei ultimei luni ultimei decade din luna februarie.
Joi o să consemnăm o răcire, chiar accentuată în jumătatea estică a țării, acolo unde valorile de temperaturi nu vor mai depăși 4 posibil 5-6 grade Celsius, ceea ce înseamnă că acestea se vor apropia de normele specifice datei din calendar.
În partea de vest, sud-vest și centru a țării rămân valori între 10-15-16 grade Celsius pentru ca sfârșitul de săptămână, mai ales sâmbătă și duminică să aducă din nou valori de temperaturi în jumătatea sudică, între 10 până la 18-19 grade Celsius.
Din punct de vedere termic vorbim de o vreme deosebit de caldă și făceam o analiză a întregului anotimp de iarnă la acest moment, pentru analiza 1decembrie 2022 - 20 februarie 2023 spuneam și în intervențiile anterioare. Este posibil ca iarna aceasta să se situeze în top 5 cele mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.
La munte, precipitaţii mixte
Miercuri, 22 februarie, conform meteorologilor, vremea va fi în continuare mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an, deşi valorile termice vor scădea uşor, cu precădere în jumătatea de nord-est a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 8 grade Celsius în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi 17 și 19 grade Celsius în vestul şi sudul Olteniei, precum şi în sud-vestul Munteniei.
Minimele termice vor fi cuprinse în general între minus 4 şi 5 grade Celsius. Cerul va fi variabil în regiunile sud-vestice şi va avea înnorări temporare în restul zonelor. Pe arii restrânse va ploua slab, ziua mai ales în Transilvania şi Moldova, iar spre seară şi noaptea în Muntenia şi Dobrogea; la munte local vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări ziua pe crestele montane, în sud-vest şi în nord-est. Izolat se va semnala ceaţă, mai ales în zonele joase din regiunile intracarpatice.
La Bucureşti, cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară, dar mai ales noaptea, când va creşte probabilitatea să plouă slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 15 grade Celsius, iar cea minimă de 4 grade Celsius.
Se răceşte semnificativ
Joi, 23 februarie, vremea se va răci, chiar accentuat în estul şi sud-estul ţării, unde valorile termice diurne se vor apropia de normele perioadei. Cerul va fi variabil, mai mult noros în regiunile extracarpatice, unde izolat ziua, cu precădere în Muntenia şi Dobrogea va ploua slab. Din orele serii, nebulozitatea se va extinde şi în restul teritoriului, iar noaptea vor fi ploi în vest şi sud-vest şi pe alocuri în celelalte regiuni, în timp ce la munte se vor semnala precipitaţii îndeosebi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 4 şi 14 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între minus 2 şi 6 grade Celsius.
Şi în Capitală, vremea va fi predominant închisă şi se va răci semnificativ, astfel încât valorile termice diurne vor fi apropiate de normele perioadei. Trecător, vor fi posibile ploi slabe, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 3 grade Celsius.