Când ajunge în România valul de aer polar. Cât ține vremea de coșmar, care vor fi cele mai geroase zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o sărbătoare de Bobotează cu temperaturi de luna aprilie, vremea de coșmar lovește România. Un val de aer polar pune stăpânire pe țara noastră aducând ger și ninsori. Sunt anunțate temperaturi de minus 20 de grade.

Un val de aer polar lovește România FOTO Shutterstock
Un val de aer polar lovește România FOTO Shutterstock

Cele mai scăzute temperaturi ale acestei perioade geroase sunt aşteptate pentru dimineţile zilelor de marţi şi miercuri.

Vremea se va răci brusc începând de duminică, mai întâi în jumătatea nordică. Valul de aer polar va aduce vânt puternic și viscol la munte, dar și ninsori puternice. Va ninge și în Capitală.

Va fi ger, pentru că vom vorbi de temperaturi, luni, care vor caracteriza o vreme geroasă, în special noaptea şi dimineaţa, dar şi pe parcursul zilelor. Luni, cel puţin, maximele vor fi predominant negative în aproape toată ţara, cu cele mai coborâte valori maxime, -10 (grade Celsius – n.r.) în nordul Moldovei, în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult zero, un grad, local în sud-vestul Olteniei. Iar marţi dimineaţă şi miercuri dimineaţă este posibil să consemnăm vârful acestui episod din perspectiva celor mai geroase nopţi şi dimineaţă, pentru că minimele vor coborî până la -15, posibil -20 de grade în condiţiile în care vom avea şi strat de zăpadă”, a anunţat la TVR Info, directorul ANM, Elena Mateescu, potrivit fanatik.ro.

Specialistul a precizat că sâmbătă dimineaţă sunt preconizate precipitaţii sub formă de ploaie în vestul, centrul şi nordul ţării, iar de duminică noaptea acestea vor începe să se transforme în ninsori, din zonele nordice şi cea a Moldovei. Ulterior aria ninsorilor se va extinde şi în sud, în condiţiile extinderii masei de aer polar.

Maxime de 15 grade Celsius, de Bobotează

Sâmbătă, 6 ianuarie, de Bobotează, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 grade în nordul Moldovei și 17 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 și 10 grade, cu cele mai mari valori în sud-est. Cerul va avea înnorări temporare și local vor fi precipitații slabe, la început în vestul, centrul și nordul țării, apoi și în celelalte zone, iar la altitudini mari la munte vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona montană, în Banat și în Dobrogea, iar noaptea și în nordul Munteniei. Dimineața și noaptea, pe alocuri va fi ceață.

  Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare și mai ales din a doua parte a nopții va ploua slab. Vântul va sufla slab în timpul zilei și moderat noaptea. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade, iar cea minimă de 6…7 grade, cu valori mai mici în zona preorășenească.  

Cod galben de ceață în Harghita

 Sâmbătă dimineață, 6 ianuarie, până la ora 10.00 se află în vigoare un cod galben de ceață. Avertizarea este valabilă pentru zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu. Conform ANM, se vor semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea poleiului sau ghețușului.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite