Ziarul „Lumina”, portalul de achiziţii al Bisericii. Cum explică un expert practica BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Ziarul Lumina
FOTO: Facebook/ Ziarul Lumina

Biserica Ortodoxă Română (BOR) îşi face publice achiziţiile exclusiv prin intermediul Ziarului „Lumina”, după cum a dezvăluit investigaţia jurnaliştilor Recorder. Un expert în achiziţii publice explică de ce apelează instituţia la această practică.

Deşi se bucură de finanţare din bani publici, Biserica Ortodoxă Română nu se foloseşte de sistemul de achiziţii publice SICAP, platformă unde se înscriu atât autorităţile contractante care publică anunţuri de achiziţie, cât şi ofertanţii care doresc să participe la licitaţii pentru a câştiga contracte. BOR foloseşte însă Ziarul „Lumina”, unde sunt publicate anunţuri, dar care este distribuit doar în lăcaşurile de cult. 

Expertul în achiziţii publice Septimius Pârvu susţine că practica BOR nu încalcă legea, întrucât Biserica nu este o autoritate publică contractantă, ceea ce înseamnă că nu se supune cadrului normativ privind achiziţiile publice. 

„Biserica nu se supune legislaţiei achiziţiilor publice. Legea achiziţiilor publice prevede că anumite entităţi pot deveni autorităţi contractante, însă Biserica nu se încadrează. Este o discuţie pe care trebuie să o avem întrucât este o entitate care primeşte bani de la stat prin diverse mecanisme”, a explicat Septimius Pârvu pentru Mainnews.ro.

Biserica se supune doar regulilor interne

Potrivit expertului, lăcaşele de cult pot să beneficieze de investiţii în două moduri: prin preluarea în administrare de către stat şi realizarea investitiei, context în care instituţia publică se supune legislaţiei achiziţiilor, fie prin donaţii, iar în acest caz Biserica se supune doar regulilor interne. Unul dintre cazurile exemplare este Catedrala Mântuirii Neamului, care s-a bucurat de donaţii uriaşe, iar aceşti bani nu s-au supus legislaţiei achiziţiilor publice. 

„În ceea ce priveşte achiziţiile pe care le face Biserica, vorbim de mai multe categorii. Pe de o parte, sunt acele investiţii pe care le fac primăriile, dar sunt şi mecanisme prin care instituţiile publice donează bani către Biserică. În acest din urmă caz achiziţiile sunt făcute conform propriilor standarde. Pentru Catedrală diverse instituţii au donat bani, însă aceşti bani nu s-au mai supus niciunei forme de achiziţii publice”, a mai explicat Septimius Pârvu, conform sursei citate. 

De altfel, în ceea ce priveşte posibilitatea schimbării cadrului legislativ, Septimius Pârvu s-a declarat sceptic că vreun partid politic şi-ar putea asuma reglementarea acestei chestiuni. Totuşi, spune expertul, soluţia poate fi transparentizarea cheltuielilor. 

„Este un subiect pe care niciun partid politic nu şi l-ar asuma. În context electoral a existat susţinere pentru Biserică din partea tuturor partidelor politice. Am putea începe să transparentizăm aceste transferuri din bugetele publice. În Bucureşti au fost câteva sute de milioane care au plecat către Catedrală. Este un subiect greu de reglementat, însă ar trebui în primul rând să reducem aceste alocări”a mai explicat Pârvu.

Reacţia Patriarhiei

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susţine că recenta investigaţie a jurnaliştilor Recorder, care au dezvăluit cum obţine Biserica bani publici şi modul în care fondurile sunt cheltuite, vizează, „camuflat sub umbrela bunelor intenţii”, lovirea în imaginea publică a Patriarhului Daniel.

Bănescu susţine că investigaţia Recorder îi vizează pe cei care nu au „o idee clară” despre Patriarhul Daniel, care nu cunosc „onestitatea sa profundă” şi care nu ştiu beneficiile pe care activitatea Bisericii le aduce societăţii. De altfel, acesta a mai spus că în materialul publicat de jurnaliştii Recorder „este criticată şi denunţată buna, excelenta chivernisire a banilor în Biserică, nesuflându-se însă o vorbă despre utilizarea acestor bani în ampla operă socială a acesteia”. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că anul trecut, pentru sprijinirea sinistraţilor şi a victimelor pandemiei, a fost cheltuită suma de 185.599.815 lei (38.074.881,02 euro). 

Dezvăluirea Recorder: „Clanul Marelui Alb”. Mecanismul prin care BOR construieşte biserici din bani publici

O investigaţie a jurnaliştilor Recorder a scos la iveală o reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi oameni din conducerea BOR lucrează într-o megaafacere cu fonduri publice. Materialul arată cum o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocaţi de la buget în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel, numai pentru bisericile din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite