VIDEO Remus Borza, trimis în judecată pentru conflict de interese. Avocatul a dat contracte propriei firme pe când era administrator judiciar la Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remus Borza a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, fiind acuzat că, în perioada în care firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au terminat cercetările şi au decis trimiterea în judecată a lui Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în prezent preşedintele Consiliului de Supraveghere, dar şi a Nicoletei Munteanu. 

Cei doi sunt acuzaţi de conflict de interese, după ce a direcţionat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică, plătite de Hidroelectrica.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a înregistrat pe 25 februarie 2013 dosarul în care Remus Borza şi Nicoleta Munteanu, avocaţi în Baroul Bucureşti, sunt suspectaţi de conflict de interese, iar pe 8 iulie a început urmărirea penală în cazul acestora.

Ce acuză procurorii

Procurorii au stabilit, în urma verificărilor, că Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnată administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012 - februarie 2013, a încheiat 34 de contracte de asistenţă juridică între firma de insolvenţă şi Societatea Civilă Profesională de Avocaţi „Borza şi Asociaţii”. 

Asistenţa juridică a constat în reprezentare, redactare, semnare şi depunere a actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat şi la SCP „Borza şi Asociaţii”.

În cazul lui Remus Borza, procurorii au reţinut că, în calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a făcut 34 de plăţi către firma sa de avocatură, în baza contractelor încheiate de Munteanu.

Procurorii au arătat că Borza este asociat atât în firma de insolvenţă Euro Insol, cât şi la SCP „Borza şi Asociaţii”, „realizând astfel, în mod direct, un folos material atât pentru sine, cât şi pentru asociatul său, Munteanu Nicoleta”.

Remus Borza coordonează Societatea Civilă Profesională de Avocaţi „Borza şi Asociaţii”, membră a grupului Borza şi Asociaţii, alături de firma de insolvenţă Euro Insol SPRL.

Societatea Euro Insol a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica până în luna iunie, când compania a ieşit din insolvenţă.

Hidrosind a făcut o plângere penală pe acest subiect încă din primăvară. 

Ce spune Borza

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica a spus, într-o intervenţie la Digi24, că administratorul judiciar Borza nu are calitatea de salariat, demnitar sau funcţionar public, astfel că nu există conflict de interese. De asemenea, el mai spune că "nu administratrorul Borza a dat avocatului Borza contractele", ci Comitetul Creditorilor, iar judecătorul sindic a aprobat planul de reorganizare aprobat de creditori, girând, astfel, măsurile luate. El recunoaşte că ar fi putut angaja alte case de avocatură din piaţă, dar susţine că "primele 20 de case de avocatură din ţară erau deja angajate de băieţii deştepţi", care se îndreptau atunci împotriva Hidroelectrica şi a Euro Insol. Valoarea totală a pretenţiilor acestora era de 1,9 miliarde de lei, a mai spus el.

Istoria contractelor de reprezentare juridică

Potrivit unui document intrat în posesia "Adevărul", în şedinţa Comitetului Creditorilor derulată în data de 25 octombrie 2012, Borza cerea aprobarea unui onorariu de 1.500 de euro/dosar/casă de avocatură pentru reprezentarea juridică în fond într-un număr de 74 de contestaţii la tabelul preliminar al creanţelor. 

SURSA VIDEO: DIGI24

Casele angajate erau Borza şi Asociaţii, în consorţiu cu Piperea şi Asociaţii. Doar că în şedinţă se decidea, cu majoritate de voturi, mandatarea administratorului judiciar ca "în limita unui buget de 3.000 de euro plus TVA pe dosar să angajeze, în baza unei proceduri competitive şi transparente (trei cereri de oferte, cu evitarea conflicterlor de interese şi cu respectarea principiului maximizării debitoarei) avocaţi să reprezinte debitoarea în cele 74 de contestaţii".

    

Avocatul Gheorghe Piperea face parte şi din consorţiul care administrează Oltchim. Borza a denunţat din postura de administrator judiciar al Hidroelectrica o serie de contracte directe avute de producător cu "băieţii deştepţi" de la Energy Holding, Energy Financing Team Romania, EFT AG, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustrie, Europec, plus un contract cu Andritz Hydro pentru retehnologizarea centralei Gogoşu de pe Dunăre. De asemenea, a renegociat contractele consumatorilor industriali, respectiv Alro, Elsid şi Electrocarbon, plus o serie de alte înţelegeri. În total, numărul contractelor denunţate şi renegociate a fost de 500.

Proces Verbal Com Creditorilor 25 10 2012

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite