VIDEO FOTOGALERIE La mulţi ani, România! Paradă la Arcul de Triumf, Ziua Porţilor Deschise la Guvern
0La parada de Ziua Naţională din Piaţa Arcului de Triumf din Capitală au participat aproximativ 20.000 de oameni. Aceştia au asistat timp de o oră la defilarea a 1.500 de militari, dar şi la prezentarea tehnicii militare din dotarea Armatei Române. La ceremonie a participat şi preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, până la ora 15.00, bucureştenii au putut vizita Palatul Victoria.
UPDATE, ora 13.12: Programul de vizitare la Palatul Victoria a fost prelungit până la ora 15.00, deşi iniţial bucureştenii puteau intra în sediul Executivului până la ora 13.00.
UPDATE, ora 12.15: Preşedintele Traian Băsescu a părăsit Piaţa Arcului de Triumf fiind huiduit şi fluierat de aproape toată mulţimea adunată la paradă.
UPDATE, ora 11.56: Parada s-a încheiat pe ritmurile muzicii fanfarei miliare. La ceremonia din Piaţa Arcului de Triumf au participat aproximativ 20.000 de oameni, potrivit estimărilor Jandarmeriei Române.
UPDATE, ora 11.52: Pe sub Arcul de Triumf trece Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei şi al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, care este reprezentată la paradă de Patrula Călare. Detaşamentul, format din 24 de călăreţi, este o unitate de elită care sprijină Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti.
Parada continuă cu defilarea drapelelor de epocă, pe care sunt montate elemente ale unor drapele purtate în luptele din toamna anului 1916 şi vara lui 1917.
UPDATE, ora 11.50: Un bărbat în vârstă de aproximativ 55 de ani a fost luat de Ambulanţă şi dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce i s-a făcut rău în timp ce asista la paradă. Bărbatul avea convulsii şi era în stare de inconştienţă. Echipajul de la Ambulanţă a plecat la spital cu bărbatul, de pe Şoseaua Kiseleff, în jurul orei 11.30.
UPDATE ora 11.46: Poliţia de Frontieră Română participă la această paradă cu ATV-uri, autospeciale de patrulare "IVECO MASSIF", pentru intervenţia în locurile greu accesibile, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii “LAND ROVER DISCOVERY 4”, o ambarcaţiune tip HARPOON 550 OPEN, care este utilizată pentru misiuni de intervenţie în zone greu accesibile din Delta Dunării, lacul Stânca Costeşti şi râul Prut.
Parada tehnicii din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cuprinde autospeciale de intervenţie la incendii, salvare de la înălţime, la accidente rutiere, la dezastre şi în alte situaţii care pot afecta viaţa şi bunurile materiale ale oamenilor. Aceste autospeciale au fost folosite şi la incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, din august 2010, când au murit şase bebeluşi.
Spectatorii pot vedea, de asemenea, tehnica din dotarea Serviciului Român de Informaţii - dispozitivul de intervenţie antiteroristă/contrateroristă pirotehnică, format din trei autospeciale de intervenţie antiteroristă/contrateoristă şi o autospecială de intervenţie pirotehnică, dispozitivul de gardare/protecţie, format dintr-un autovehicul principal (auto VIP) cu trei persoane şi două autovehicule de escortă.
UPDTAE ora 11.44: Blocul de paradă al MAI continuă cu parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române este deschisă de motociclete, urmate de o autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT. De asemenea, la defilare participă şi maşinile folosite iarna trecută la acţiunile de deszăpezire.
UPDATE ora 11.41: Blocul de paradă al tehnicii MAI este deschis de către Poliţia Română - nouă motociclete, marca BMW ale Poliţiei Rutiere, o autospecială Lotus Evora S şi autovehiculul Porche 911 Turbo, folosit pentru misiuni de patrulare şi de intervenţie rapidă pe autostrăzi şi drumuri naţionale, autoturisme BMW – 330 – XD utilizate, în special, la însoţirea coloanelor oficiale şi autospeciala Jaguar, recent intrată în dotarea Poliţiei Rutiere.
Parada continuă cu defilarea efectivelor Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), principala formaţiune de intervenţie a Poliţiei Române, care folosesc autospeciale de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice.
UPDATE ora 11.40: Forţele Navale vor fi reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcaţiuni ZODIAC, cu echipaje formate din militari ai Centrului 39 Scafandri.
UPDATE ora 11.38: Forţele Aeriene trec pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol - HAWK.
UPDATE ora 11.35: Pe sub Arcul de Triumf şi-a făcut apariţia blocul de paradă al tehnicii militare, urmat de tehnica din dotarea Forţelor Terestre - cinci transportoare de trupe PIRANHA, vehiculele de luptă tip HMMWV şi cinci vehicule blindate URO VAMTAC. Acestea au fost folosite în Kosove, iar acum sunt folosite în pentru antrenare în cetele de instrucţie.
Publicului poate admira şi autostaţiile radio Harris/Chevrolet, autospecialele de intervenţie EOD, vehicule blindate, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecţia, neutralizarea şi distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi a dispozitivelor explozive improvizate.
UPDATE ora 11.30: Elicopterele militare, IAR 330, au început să brăzdeze cerul Capitalei. Prima formaţie este compusă din trei elicoptere IAR-330 Puma, condusă de comandantul Flotilei 90 Transport Aerian, generalul de flotilă aeriană Ion Cristinel, a doua formaţie este alcătuită din trei aeronave de transport din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian – o aeronavă C-130 Hercules şi două aeronave C-27J Spartan, condusă de căpitan-comandorul Marian Dinescu.
De asemenea, blocul de paradă al tehnicii este survolat de două formaţii de avioane de vânătoare MiG-21 Lancer din dotarea Flotilei 90 Aeriene.
UPDATE ora 11.27: Până acum au trecut pe sub Arcul de Triumf detaşamentele de Poliţie Militară care au deschis misiunea de la Kabul în 2002 şi au participat la toate misiunile din Afganistan, detaşamentele navale, jandarmii, pompierii dar şi studenţii Academiei de Poliţie.
UPDATE 11.10: Câţiva tineri din mulţime aveau pancarte pe care scria „Tot ce vrem să facem putem să facem dacă facem“ şi „Românii sunt frumoşi“. Aceştia au fost legitimaţi de forţele de ordine şi li s-a interzis să mai ridice pancartele.
UPDATE ora 11.02: „Bună ziua!“, a salutat preşedintele, iar câteva zeci de oameni l-au huiduit şi fluierat.
UPDATE ora 11.00: Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la paradă.
UPDATE, ora 11.00: Câteva zeci de persoane au scandat "Jos Băsescu!" şi "Ruşine! Ruşine să vă fie!".
Grupul, aflat lângă Arcul de Triumf, în zona rezervată publicului a scandat "Jos Băsescu! Ruşine! Ruşine să vă fie!", dar şi "România! România! Ole! Ole!".
În timpul scandărilor, muzica militară de la difuzoarele amplasate în piaţa Arcului de Triumf a fost înlocuită cu muzică ambientală.
UPDATE, ora 10.54: Printre personalităţile sosite la ceremonia din Bucureşti se află prim-ministrul Victor Ponta, preşedintele Partidului Naţional Liberal Crin Antonescu, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, primarul sectorului 6 Rareş Mănescu, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, ministrul Apărări Naţionale Corneliu Dobriţoiu, dar şi alte personalităţi precum Corneliu Vadim Tudor, Emil Constantinescu, Valeriu Zgonea şi primarul sectorului 5 Marian Vanghelie. Premierul este însoţit de Daciana Sârbu şi de fiul său.
UPDATE, ora 10.37: Cu puţin timp înainte de startul spectacolului în jurul Arcului de Triumf s-au adunat aproximativ 4-5 mii de oameni. Fanfara se îndreaptă spre Piaţa Presei Libere, de unde va începe defilarea.
UPDATE Încă de la ora 9.00, sute de bucureşteni au început să se adune în Piaţa Arcului de Triumf, pentru a prinde un loc mai bun de unde să urmărească spectacolul militar.
Peste 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţieişi Internelor, SRI şi Serviciului de Protecţie şi Pază vor participa sâmbătă, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, în piaţa Arcului de Triumf.
Începând cu ora 11.00, la festivităţi va fi prezent preşedintele Traian Băsescu, care va depune o coroană de flori.
După paradă, bucureştenii se pot înfrupta cu sarmale, fasole, ţuică fiartă la corturile special amenajate din sectoarele 2 şi 6. De asemenea, sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 18.00, muzeul Arcului de Triumf poate fi vizitat.
Curioşii pot vizita Palatul Victoria până la ora 13.00, ]n cadrul evenimentul Ziua Porţilor Deschise. Accesul în Palatul Victoria, pentru vizitatori, se va face pe la intrarea principală, urmând să poată fi vizitate sălile de la etajul 1: Sala de Şedinţe a Guvernului, Sala de Ceremonii şi Sala de primiri oficiale.
„Programul acestei acţiuni este unul extins şi pentru perioada de după festivităţile care vor avea loc la Arcul de Triumf, tocmai pentru a permite tuturor doritorilor să participe la ambele momente", se arată în comunicatul emis de Executiv.
Cei care vor fi prezenţi la Palatul Victoria, dar şi la festivităţile organizate la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naţionale a României vor primi din partea Guvernului câte un steag.