VIDEO Amenzile explodează, transportul public implodează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Societăţii de Transport Bucureşti (STB) de a majora amenda pentru călătorii care circulă fără bilet este insuficientă pentru asigurarea unui transport în comun decent în Capitală, ripostează societatea civilă.

Amenda pentru călătorii care folosesc mijloacele de transport în comun ale Societăţii de Transport Bucureşti care merg fără bilet sau abonament valabil va creşte de la 150 de lei la 500 de lei, potrivit noului regulament ce urmează să intre în vigoare în curând. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, marţi, cu privire la această triplare a amenzilor, că „peste tot în lume se respectă reguli”, şi a dat asigurări că preţul biletelor pe transportul în comun operat de Societatea de Transport Bucureşti nu se va scumpi. „Peste tot în lume, în momentul în care foloseşti un serviciu public, care oricum este subvenţionat de către Municipalitate, este normal să respecţi aceste reguli. A fost o decizie a Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară pentru problema transportului public în comun Bucureşti – Ilfov, pe care eu nu am cum să o comentez”, a arătat Gabriela Firea.

Va urma îmbunătăţirea transportului public?

Experţii sunt de părere că simpla mărire a cuantumului amenzilor pentru călătorii fără bilet se poate dovedi inutilă dacă nu este asociată cu o creştere a calităţii serviciilor de transport. „Orice sancţiune vine în beneficiul călătorului cinstit. Problema este existenţa unor servicii decente. În contextul în care autobuzele circulă la intervale mult sub nevoile reale este absurd să sancţionăm călătorii care nu mai au loc decât pe scări. Dacă au crescut amenzile ar trebui să crească şi calitatea serviciilor. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla”, este de părere Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons - Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. 

În plus, experţii atrag atenţia asupra costurilor aplicării acestor reguli şi asupra faptului că, pentru a fi eficientă, această măsură ar trebui să fie însoţită de alte măsuri mai creative. „O amendă de 500 de lei face mai riscantă călătoria fără bilet, însă orice înăsprire a regulilor creşte puterea celui care este pus să implementeze aceste măsuri. Tentaţia de a ajunge la înţelegeri cu controlorii va fi mult mai mare. Altfel spus, creşte tentaţia de a fi corupt, iar într-o ţară precum România este deci mai costisitor să impui o astfel de regulă. Cu siguranţă cei peste 30% dintre călătorii clandestini, reprezintă o problemă pentru sustenabilitatea acestui serviciu public, însă doar ameninţarea amenzii nu va rezolva această problemă. Oricât de aspre ar fi amenzile, există cauze pentru care oamenii aleg să nu plătească, iar una dintre explicaţii este faptul că de aceşti bani nu primim un serviciu decent. De aceea este necesară o creştere a calităţii condiţiilor de transport în comun”, este de părere Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

În opinia acestuia lipsa acestor măsuri complementare pentru îmbunătăţirea calităţii tranportului public arată „lenea” celor puşi să guverneze. „Deja ştim cu toţii cum arată un transport public în ţările civilizate, cardul de călătorie are o limită de timp care încurajează folosirea lui, există reduceri pentru utilizarea consecutivă, poate fi folosit şi pe alte mijloace de transport etc.. Ceea ce înseamnă că ar trebui văzut întâi de ce anume oamenii nu plătesc acest bilet. În această dilemă „eu nu plătesc pentru un serviciu prost, serviciu care e prost pentru că eu nu plătesc” - trebuie făcuţi paşi în ambele direcţii. Altfel, simpla înăsprire a amenzilor este o măsură leneşă, caracteristică celui care nu vrea să reformeze. Este emblema unui administrator slab. Oricine poate înăspri măsurile punitive, mult mai greu însă este să oferi servicii de calitate”, a concluzionat acesta.

Tocami de aceea, Roxana Wring, consilier municipal din partea USR, spune că primul pas ar trebui să vină din partea autorităţilor, care să ofere condiţii decente de transport, care să încurajeze utilizarea transportului public şi abia apoi să vină aceste amenzi ridicate. „Nu vom rezolva problema prin amenzi ci prin investiţii. Această creştere a amenzii nu va conduce la creşterea calităţii transportului în comun, căci finanţarea STB nu se face oricum din costul biletelor de călătorie. Gabriela Firea a promis transport gratuit pentru bucureşteni şi acum amenzile ajung la 500 de lei, adică 25 % din salariul minim în România. Atunci când vom avea condiţii decente atunci să fie acest tip de sancţiuni aspre. Această măsură ne arată că nu există viziune la nivelul Capitalei în ceea ce priveşte transportul în comun”, a declarat aceasta.

În contextul în care autobuzele circulă la intervale mult sub nevoile reale este absurd să sancţionăm călătorii care nu mai au loc decât pe scări. Dacă au crescut amenzile ar trebui să crească şi calitatea serviciilor.  Sorin Mierlea preşedintele InfoCons 

Noul regulament STB

Potrivit noului regulament al serviciului comunitar de transport public o călătorie cu un titlu valabil dar nevalidat, va atrage o amendă de 150 de lei, iar ocuparea locurilor de pe scaune cu mărfuri sau bagaje fără validarea, în plus, a unui titlu de călătorie, va atrage o amendă de 100 de lei. Amenda de 500 de lei va fi aplicată atât pentru călătoria fără bilet, dar şi pentru alte abateri precum, agresarea fizică sau verbală a personalului STB, solicitarea de deschidere a uşilor între staţii sau la semafoare, angajarea în discuţii cu conducătorul vehiculului de transport în comun în timpul circulaţiei, călătoria pe scări, consumul de băuturi alcoolice în mijloacele de transport în comun, deteriorarea vehiculului sau chiar transportarea păsărilor.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite