Vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, cercetat în liberate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele ANRE, cercetat în libertate FOTO Adevărul
Vicepreşedintele ANRE, cercetat în libertate FOTO Adevărul

Tribunalul Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetaţi într-un dosar de corupţie. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii anticorupţie i-au reţinut, joi, pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzaţi de luare de mită, alături de directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mită, informează Mediafax.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în cursul anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, ar fi pretins şi a obţinut, de la Florin Gugu, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International SRL, al cărei asociat este Gheorghe Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea pe 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Concret, în prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu i-ar fi pus în vedere lui Gugu că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. 

Cu această ocazie, Dumbrăveanu ar fi condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate.

În cursul lunii mai 2013, ENEL iniţiase procedurile interne pentru stabilirea cerinţelor de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL", printre ofertanţi regăsindu-se SC ElectroAlfa International SRL, conform declaraţiei privind participanţii din 5.08.2013.

În acest context, Florin Gugu ar fi promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu Claudiu Sorin, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Din probele administrate a reieşit că Dumbrăveanu ar fi contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Aceste aspecte au fost stabilite în cadrul şedinţei din 21 iunie 2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu Claudiu Sorin avea calitatea de membru, cu drept de vot.

Ulterior, Claudiu Dumbrăveanu ar fi continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational.

Astfel, spre exemplu, la 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-ar fi contactat pe Gugu Florin şi i-a spus că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasă tensiune.

De asemenea, la 3 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-ar fi informat pe Gugu, printr-un intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu cu privire la scopul controlului.

Potrivit înţelegerii dintre Claudiu Dumbrăveanu şi Florin Gugu, între ENEL Distribuţie Dobrogea şi Asociaţia compusă din Electroalfa International şi alte două firme au fost încheiate pe 8 noiembrie 2013 acordurile cadru de execuţie a două lucrări, iar pe 10 ianuarie 2014 între ENEL Distribuţie Dobrogea şi SC Electroalfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări.

Unul dintre contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral. 

Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunţul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL", printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, asociat la această firmă fiind Gheorghe Ciubotaru, persoană aflată în relaţii de prietenie cu vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, se mai arată în ordonanţa de reţinere.

Dumbrăveanu, numit vicepreşedinte din 2012

Claudiu Dumbraveanu a fost numit în luna octombrie 2012 de către Parlament ca membru în Comitetul de reglementare al ANRE cu funcţia de vicepresedinte şi un mandat de doi ani si jumatate. El a fost recomandat de către PSD.  

Potrivit site-ului Bizenergy.ro el, este absolvent al Institutului Politehnic Iaşi – secţia Energetică, a lucrat până în anul 2005 la Electrica, iar din 2005 la SC Electro Alfa Internaţional Botosşni.

Enel este unul dintre cele mai mari grupuri energetice străine prezente în România. Grupul italian deţine în ţara noastră trei filiale de distribuţie, respectiv Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, pe care le-a cumpărat de la compania de stat Electrica. De asemenea, Enel este unul dintre cei mai mari investitori în sectorul eolian, având capacităţi instalate care totalizează 500 MW.

Electroalfa reprezintă un grup de companii cu activităţi în sectorul energetic, controlat de către omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru. Obiectul de activitate al Electro­alfa este producţia de echipamente pentru sectorul distribuţiei de energie electrică, printre clienţii companiei fiind firme de utilităţi precum CEZ, E.ON sau Electrica, potrivit Ziarului Financiar. Electroalfa de­ţine trei fabrici la Botoşani şi filiale de producţie la Bucureşti, Cluj, Braşov şi Iaşi. Grupul include şi divizii specializate pe confecţiile metalice şi proiecte la cheie.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri