UPDATE Mihail Vlasov acuzat şi de şantaj. Infracţiunea, comisă în timp ce acesta era în arest: „N-aş vrea să sufere şi copiii altuia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Camerei de Comeţ şi Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov s-a prezentat joi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a i se aduce la cunoştinţă că este urmărit penal pentru şantaj. Acesta ar fi comis infracţiunea pe 5 mai, când se afla în arest la domiciliu. Procurorii pot cere oricând arestarea preventivă a lui Vlasov.

UPDATE Mihail Vlasov este urmărit penal într-un nou dosar penal.

„La data de 5 mai 2014, Vlasov Mihail, folosindu-se de un înscris olograf, l-a ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupţie ce ar fi compromiţătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârşite în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, aspecte sesizate de noua conducere a instituţiei organelor de urmărire penală”, explică anchetatorii.

Concret, la data de 5 mai 2014, preşedintele interimar al CCIR a fost contactat telefonic de Vlasov Vanda, fiica lui Vlasov Mihail care, în aceeaşi zi, i-a înmânat un plic „sigilat”, comunicându-i că este din partea tatălui ei. Plicul conţinea o scrisoare olografă scrisă şi semnată de Vlasov.

„Destinatarul afirmă că, după citirea scrisorii, s-a simţit ameninţat, în sensul că i s-a creat o stare de temere, atât pentru sine cât şi pentru familia sa, mai ales că la finalul scrisorii era specificat „n-aş vrea să sufere şi copiii altuia””, mai arată procurorii. 

Anterior primirii scrisorii de ameninţare, destinatarul, preşedintele interimar al CCIR ar fi fost contactat telefonic de mai multe ori de către Vlasov Mihail care i-ar fi spus, sub diverse forme, că „nu este bine ce face”, cu referire exactă la activitatea acestuia în cadrul şi în exerciţiul funcţiei pe care o deţine la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

„În opinia preşedintelui interimar, aceste ameninţări directe ar fi în legătură cu demersurile făcute de forurile de conducere din C.C.I.R.,, după demiterea din funcţia de preşedinte a lui Vlasov Mihail, privind atragerea răspunderii penale şi patrimoniale a acestuia pentru faptele comise în timpul mandatului său”, mai spun anchetatorii.

Ca urmare a săvârşirii acestei infracţiuni, procurorii anticorupţie pot cere oricând arestarea preventivă a lui Mihail Vlasov.

Ce înseamnă arestul la domiciliu, potrivit legii

Conform noii legislaţii, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

„Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. El nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa”, se arată în lege.

Vanda Vlasov urmărită penal la rândul ei

Procurorii ancorupţie au început miercuri urmărirea penală faţă de Vanda Vlasov. Acesta este acuzată de instigare la fals intelectual după ce a pus doi angajaţi să elibereze adeverinţe, care nu au fost avizate de conducere, acte ce au fost folosite de tatăl său în dosarul de corupţie.

De asemenea, tot în acest dosar, anchetatorii le-au pus sub acuzare pe Cassandra Chirilă, secretară în cadrul instituţiei, şi pe Dominica Daniela Pop, asistent arbitral şef adjunct, acestea fiind acuzate de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

Concret, procurorii arată că, pe 12 mai, Camera de Comerţ şi Industrie a României a sesizat DNA cu privire la faptul că documentele trimise către procurorii anticorupţie, din 21 martie şi până în prezent şi care poartă semnătura şi viza actualei conduceri a Camerei sunt emise fără a fi îndeplinite condiţiile legale.

Potrivit anchetatorilor, sesizare a fost făcută întrucât conducerea CCIR a fost în permanenţă informată de fatul că, prin rude ale lui Mihail Vlasov, se încearcă inducerea în erare a procurorilor prin comunicarea unor documente false.

În acest sens, DNA a cerut lămuriri Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional. „A rezultat că, la data de 28 aprilie 2014 această organizaţie a primit o cerere formulată de Mihail Vlasov depusă de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte <<dacă din momentul înscrierii pe lista de arbitri – anul 2008 şi până în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instanţelor de arbitraj>>”, precizează procurorii.

Ca răspuns, „Cassandra Chirilă a întocmit o adeverinţă în care a precizat că Mihail Vlasov nu a făcut parte din nici o instanţă de arbitraj, o copie a acestui exemplar fiindu-I trimisă Vandei Vlasov - fără a verifica în totalitate evidenţele electronice şi scriptice existente la nivelul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi fără a o prezenta conducătorului instituţiei spre verificare, avizare şi semnare. În plus, la momentul în care a depus cererea, Vlasov Vanda i-a înmânat lui Chirilă Cassandra şi un <<model de adeverinţă>>”, mai notează anchetatorii.

Ulterior, înscrisul a fost depus, în procedura de cameră preliminară, la instanţa care soluţionează dosarul în care Vlasov a fost trimis în judecată  Însă, actuala conducere a Curţii de Arbitraj le-a comunicat faptul că până la data de 12 mai 2014 „adeverinţa solicitată de Mihail Vlasov prin cererea din data de 28 aprilie 2014 nu a fost eliberată”.

Pe de altă parte, susţin anchetatorii, a reieşit că, în jurul datei de 15 aprilie, Dominica Pop, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulată de Mihail Vlasov prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să reiasă că acesta din urmă nu a făcut parte din completele instanţei de arbitraj comercial.

„ La insistenţele şi presiunile lui Vlasov Vanda, în aceiaşi zi şi fără efectuarea unor verificări complete, Pop Daniela Domnica a eliberat, fără ştiinţa conducerii instituţiei, o adeverinţă pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate de Vanda Vlasov”, mai precizează DNA.

Astfel, în urma verificărilor, a reieşit faptul că adeverinţa emisă de Dominica Pop a fost folosită de Mihail Vlasov pentru termenul de judecată din data de 22 aprilie, aspect confirmat de conţinutul încheierii de amânare a pronunţării din acea dată. 

Mihail Vlasov, arestat la domiciliu

Mihail Vlasov, a fost eliberat din arest preventiv după ce judecătorii Curţii Supreme au înlocuit, pe 24 aprilie, această măsură cu cea a arestului la domiciliu şi l-au obligat pe acesta să nu părăsească locuinţa sa din Iaşi decât atunci când merge la instanţă.

Pe 9 aprilie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis trimiterea în judecată a lui Mihail Vlasov.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie, Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), ar fi pretins de la un martor denunţător suma de 1 milion de euro, din care a primit 200.000 euro, pe 18 martie 2014.

Anchetatorii precizează că, în schimbul acestor bani, Vlasov i-a promis denunţătorului că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul are calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă denunţătorului.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ Mihail Vlasov, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

 

Preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, acuzat de trafic de influenţă, a fost trimis în judecată în dosarul în care a fost prins în flagrant când primea o mită de 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki.

Mihail Vlasov rămâne în arest. Fiica acestuia a fost audiată la DNA

Preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ a României, Mihai Vlasov, va fi cercetat în continuare în arest după ce magistraţii Curţii Supremeau respins contestaţia acestuia împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost arestat preventiv. În această dimineaţă şi fiica acestuia, Vanda Vlasov, a fost audiată de procurorii anticorupţie.

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, reţinut de procurorii DNA în urma unui flagrant

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, avocatul Mihail M. Vlasov, a fost dus la audieri, marţi seară, de procurorii DNA, în urma unui flagrant.

Preşedintele Camerei de Comerţ Mihail Vlasov vrea să acapareze prin lege mediul de afaceri

Camera Deputaţilor a dezbătut, pe furiş, la 9 decembrie, modificarea Legii camerelor de comerţ, care lărgeşte nepermis de mult atribuţiile acestor entităţi private. Deşi proiectul a fost criticat de Guvern şi respins de Senat la 1 octombrie 2013, deputaţii l-au luat totuşi din nou în discuţie.

Comoara de la Registrul Comerţului, între pile şi privatizare

Şase parlamentari propun trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la  Camera de Comerţ şi Industrie. În acest fel, o instituţie care deţine bani şi informaţii despre firmele din România ar trece de la stat la o asociaţie privată condusă de Mihail Vlasov.

Fostul şef al Camerei de Comerţ Iaşi, Magda Ţepoi, a scăpat de închisoare

Ieşeanca acuzată de deturnare de fonduri europene a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. După aproape şapte ani de judecată Curtea de Apel a decis, pe 27 martie, să-i reducă Magdei Ţepoi pedeapsa de cinci ani şi şase luni pe care i-o aplicase Judecătoria Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite