UPDATE Kovesi, din nou la poliţie, pentru controlul judiciar: O să vedem dacă negocierile pentru şefia Parchetului European au fost influenţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi - control judiciar / FOTO Inquam Photos / George Călin / 29 mar 2019
Laura Codruţa Kovesi - control judiciar / FOTO Inquam Photos / George Călin / 29 mar 2019

Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat luni dimineaţă la Secţia 18 de poliţie în cadrul măsurii de control judiciar dispuse de Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în 2011. Curtea Supremă urmează să se pronunţe luni cu privire la contestaţia depusă de fosta şefă DNA cu privire la această măsură.

Fosta şefa a DNA a reiterat faptul că nu poate comenta ceea ce se întâmplă în cazul său, având în vedere interdicţia de a discuta cu presa despre dosar. „M-am prezentat. Ştiţi că nu pot să fac comentarii. Mulţumesc. Nu mai am de făcut declaraţii. Nu pot să comentez niciuna dintre interdicţiile impuse", a spus Kovesi.

Fosta şefă DNA a rămas evazivă şi cu privire la influenţa acestui dosar asupra negocierilor pentru şefia Parchetului European. „O să vedem. Nu pot să comentez. O să vedem cât de mult au fost influenţate negocierile de ce se întâmplă acum, dacă au fost influenţate în vreun fel sau altul”, a precizat aceasta.

Întrebată unde-şi doreşte să lucreze în continuare având în vedere că are interdicţie de a lucra în Parchetul General, Laura Codruţa Kovesi a precizat că în Ministerul Public.

Secţia pentru anchetarea magistraţilor a anunţat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruţa Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă, iar fosta şefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi are mai multe interdicţii, între care să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorului de caz, să îşi desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul General şi să vorbească cu presa despre acest dosar.

Laura Codruţa Kovesi, care s-a prezentat şi vineri la sediul Secţiei 18 de Poliţie din Capitală, pentru a semna pentru controlul judiciar a declarat că îi este ”foarte clar” că ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu procedura de numire a procurorului-şef european, încercându-se blocarea numirii ei ”prin orice mijloc”. ”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărţuire, de intimidare”, a declarat Kovesi, adăugând că această campanie este şi un semnal pentru colegii ei din magistratură.

Joi, este programată a treia rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului UE pentru numirea viitorului procuror-şef european. Parlamentul European o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi pentru acest post, în pofida anchetei din România.

Dosarul în care Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar este cel deschis în urma unui denunţ al fostului deputat PSD fugar în Serbia Sebastian Ghiţă. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în ţară din Indonezia fostul şef al FNI Nicolae Popa, în 2011. Laura Codruţa Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. Secţia pentru investigarea faptelor din justiţie susţine că Laura Codruţa Kovesi ar fi cerut şi primit suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiţă pentru extrădarea lui Nicolae Popa. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite