UPDATE Judecătorul CCR Toni Greblă s-a dus la DNA pentru a studia dosarul, după ce au apărut în presă informaţii pe care nu le cunoaşte
0Toni Greblă s-a prezentat, miercuri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) unde procurorii i-au prezentat noile acuzaţii, legate mai mult de comportamentul său, de care nu se poate dezice, precizând că vrea să mediteze în perioada următoare cu privire la activitatea sa anterioară.
UPDATE Toni Greblă şi-a dat demisia din funcţia de judecător al CCR.
UPDATE Procurorul general al României a transmis Senatului cererea procurorilor DNA de avizare a începerii urmăririi penale a judecătorului Toni Greblă.
După mai bine de două ore, Greblă a părăsit sediul DNA, precizând că este în concediu şi participă la activităţile Curţii.
„Îmi voi lua o perioadă în care voi medita cu privire la activitatea anterioară. Eu sunt în concediu legal de odihnă, nu particip şi nu voi participa la activităţile Curţii. Ţin prea mult la prestigiul şi autoritatea Curţii Constituţionale ca să cotribui şi eu la fragilizarea activităţii ei, şi aşa pusă la o oarecare încercare, în urma presiunilor şi chiar ameninţărilor din ultima vreme", a spus judecătorul constituţional, după ce a fost audiat în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.
Toni Greblă a adăugat că ancheta judiciară în cazul său trebuie să continue. Judecătorul s-a declarat convins că va avea parte de o anchetă imparţială.
„Eu nu am delapidat, nu am luat, nu am băgat mâna în bani publici. Acuzele mele sunt mai mult legate de un anume tip de comportament, pe care eu mi l-am asumat, că nu pot să mă dezic de el, şi de aici până la finalizarea unei anchete judiciare trebuie parcurse nişte etape, cu probe de o parte şi de alta, pentru ca în final să se tragă concluzia care este gradul meu de vinovăţie, dacă sunt vinovat de săvârşirea acestor lucruri. (...) Nu există niciun denunţ de la nicio persoană, inclusiv de la Viorel Hrebenciuc, pentru că nici nu avea cum să fie", a mai spus Toni Greblă.
La intrarea în sediul instituţiei, acesta a precizat că a aflat din presă ce acuzaţii i se aduc în acest caz, motiv pentru care s-a prezentat miercuri la DNA pentru a putea studia dosarul.
„Am impresia că judecarea mea a început deja în spaţiul public încă de ieri (marţi - n.r.). După ce voi ieşi, vă voi da mai multe declaraţii”, a declarat Toni Greblă miercuri dimineaţă.
Procurorii anticorupţie au cerut aviz pentru arestarea preventivă a judecătorului Toni Greblă. Acestuia i se aduc noi acuzaţii cum ar fi favorizarea infractorului.
Concret, magistratul este suspectat de trafic de influenţă, în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate), favorizarea făptuitorului şi folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
„Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate, în sensul în care, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la D.N.A , i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare”, au explicat anchetatorii motivul pentru care cer arestarea judecătorului de la Curtea Constituţională.
În referatul procurorilor apare şi o declaraţie a unui martor, Laurenţiu Dan Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, care le-a spus, pe 3 februarie 2015, că în 2008, Greblă i-ar fi reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui Bîrcină, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 de lei şi ulterior de 6.294.000 de lei.
Potrivit anchetatorilor, compensarea susţinută de Toni Greblă, pentru Bîrcină, privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.
Greblă: „O să am grijă să fii terminat. Nu este o ameninţare, este doar un avertisment”
După ce a fost refuzat, Greblă s-ar fi întâlnit cu acest Ciurel pe holurile prefecturii Gorj, ocazie cu care l-a ameninţat.
„La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi Toni Greblă şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, Toni Greblă mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care Toni Greblă mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”, se arată în declaraţia lui Ciurel.
Laurenţiu Ciurel a mai precizat că în perioada 2009 – 2012 a fost nevoie să plece din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu „era agreat” de Greblă şi de Marin Condescu, „cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea Condescu Marin - Toni Greblă făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui Toni Greblă”.
Ciurel le-a mai spus anchetatorilor că, în 2013, Toni Greblă a marşat la tot felul de presiuni ale lui Condescu, făcute prin media, împotriva sa, precum reuniunea cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea acestuia din funcţie.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Ciracii lui Toni Greblă. Şeful masonilor, oamenii lui Hrebenciuc şi afacerişti conectaţi cu ruşii
Zegrean: Greblă mi-a spus că este adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele şi capsele
Cum făcea judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă şpăgi şi afaceri ilegale cu Rusia