UPDATE Fostul episcop al Huşilor, acuzat de viol, eliberat din arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
corneliu barladeanul

Magistraţii Instanţei Supreme au decis anularea măsurii arestului preventiv pentru fostul episcop al Huşilor, Cornel Onilă, în dosarul în care este acuzat de săvârşirea infracţiunii de viol.

UPDATE  „Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Jitaru Sebastian Cristi şi Onilă Cornel împotriva încheierii nr.1/DLF din data de 22 mai 2020 a Curţii de Apel Iaşi, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori – Drepturi şi Libertăţi, pronunţată în dosarul nr.215/45/2020.

Desfiinţează încheierea contestată şi rejudecând:

I. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Onilă Cornel.

II. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Jitaru Sebastian Cristi.

În baza art.227 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.202 alin.4 lit.b cu referire la art.2151 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 iunie 2020. 

În baza art.215 alin.1 Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, în a cărui rază teritorială locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

În temeiul dispoziţiilor art.215 alin.2 lit. a şi d Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte şi următoarele obligaţii:

- să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea organului judiciar;

- să nu se apropie de suspecţi, de inculpatul Onilă Cornel, martori ori experţi din prezenta cauză, inclusiv cei ce ar dobândi vreuna dintre aceste calităţi pe durata măsurii preventive şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

În baza dispoziţiilor art.215 alin.3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Dispune punerea în libertate de îndată a inculpaţilor arestaţi preventiv, după cum urmează:

Inculpatul Jitaru Sebastian Cristi – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.2/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi;

Inculpatul Onilă Cornel – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.1/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză.

Copie de pe prezenta se comunică conform art.215 alin.5 Cod procedură penală.

Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 05 iunie 2020”, se arată în minuta instanţei.

Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Corneliu Onilă, este cercetat şi pentru viol.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au anunţat, joi, 21 mai, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva fostului episcop de Huşi şi a celui care era considerat ”mâna sa dreaptă”, arhimandritul Sebastian Jitaru. Este pentru prima dată când un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române este pus sub acuzare pentru fapte atât de grave: viol şi agresiune sexuală.   

Corneliu Bârlădeanu este acuzat de o infracţiune de viol şi o infracţiune de agresiune sexuală, ambele în formă continuată, victimă fiind un fost elev al Seminarului Teologic ”Sf. Ioan Gură de Aur” din Huşi, care era minor  la momentul comiterii faptei. În sarcina lui Sebastian Jitaru, procurorii au reţinut trei infracţiuni distincte de viol în formă continuată, victime fiind, de asemenea foşti seminarişti, la rândul lor minori la data comiterii faptei, agresiune sexuală şi şantaj în formă continuată. 

Concret, fostul episcop şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor sunt acuzaţi că au profitat de statutul şi autoritatea pe care o aveau în faţa elevilor de la seminar şi, ani la rând, şi-au ales victime printre aceştia pentru a întreţine relaţii sexuale.

Cutremurul provocat de episcopul de Huşi în BOR

Scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit la jumătatea lunii iunie anul curent. Pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, fostul episcop Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre preoţii care îl şantajau. Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii, a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.

După arestarea la domiciliu a celor trei preoţi acuzaţi de şantaj, la scurt timp în presa tabloidă a fost publicat unul dintre cele opt filmuleţe ridicate de procurorii DNA în urma percheziţiilor. Imaginile înfăţişau doi bărbaţi în sutană în ipostaze intime, unul dintre ei având fizionomia şi vocea asemenea episcopului Corneliu. Celălalt bărbat a fost indicat de mai multe persoane ca fiind un fost elev de seminar, în prezent preot.

Înregistrarea ar fi fost realizată în timp ce seminaristul era elev în clasa XI-a şi ar fi fost realizată de acesta chiar în scop de şantaj. Fostul coleg de cameră al seminaristului, fosta pedagogă a seminarului Teologic, precum şi mai mulţi preoţi au afirmat că în interiorul Seminarului Teologic din Huşi presupusa relaţie dintre Corneliu Bârlădeanu şi seminaristul din filmare era de notorietate, iar respectivul elev nu ar fi fost singurul care ar fi ajuns în dormitorul prelatului.

După vizionarea imaginilor necenzurat, atât reprezentanţii Patriarhiei Române, cât şi cei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au concluzionat că monahul Corneliu Bârlădeanu pare a fi unul dintre protagoniştii filmării. Abia după publicarea materialului video, Mitropolia Moldovei a dispus oprirea de la slujire a episcopului de Huşi.

Reacţia Episcopiei Huşilor

„Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei privind formularea unui punct de vedere referitor la reţinerea pentru 24 de ore a fostului episcop Corneliu Onilă, Episcopia Huşilor menţionează că a luat act de această reţinere şi de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele.

Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Huşilor, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului.

După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun.

Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă.

Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză.

Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent.

În spiritul celor menţionate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite