UPDATE Exerciţiu Seism 2018: 565 de oameni au fost salvaţi în cursul nopţii, 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Peste 560 de persoane au fost salvate, în cursul nopţii de duminică spre luni, în cadrul exerciţiului Seism 2018, potrivit ultimelor date transmise de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Ultimul bilanţ arată că sunt peste 3.000 de persoane decedate, 5.200 de răniţi şi 4.700 dispăruţi. Potrivit scenariului, sunt afectate 4.200 de clădiri.

UPDATE Angajaţii structurilor din cadrul Primăriei Capitalei au montat duminică noapte 10.000 de paturi de campanie şi saci de dormit şi au pregătit 1.400 de porţii de hrană în tabăra de sinistraţi amenajată la Arena Naţională, în cadrul exerciţiului Seism 2018. Peste 500 de angajaţi ai municipalităţii au fost implicaţi în amenajarea taberei.

În cadrul exerciţiului Seism 2018, pe parcursul nopţii trecute, angajaţii PMB au organizat tabăra de sinistraţi de la Arena Naţională, care are o capacitate de 20.600 de persoane care pot fi adăpostite, montând 10.000 de paturi de campanie şi saci de dormit şi preparând 1.400 de porţii de hrană.

ASSMB şi DGASMB au asigurat o morgă mobilă, consiliere psihologică şi personal medical. PMB precizează că, potrivit inventarulului paturilor disponibile în spitalele administrate de ASSMB şi al locurilor de frigidere mortuare, la ora 8.00 erau disponibile 573 de paturi medicale pentru adulţi, 49 pentru copii (cu posibilitate de suplimentare de 126 de paturi), 398 de paturi chirurgie (cu posibilitate de suplimentare de încă 90), 61 de ventilatoare ATI, 76 de paturi terapie intensivă/monitorizare (la nevoie înca 11) şi 47 frigidere mortuare.

UPDATE Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) anunţă că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, o nouă replică a cutremurului simulat iniţial s-a produs, luni după-amiază, în Vrancea, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Echipele de intervenţie fac recunoaşterea în teren şi evaluarea pagubelor.

Potrivit DSU, conform scenariului, la ora 16.45 s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 136 de kilometri, o nouă replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă este, şi de această dată, municipiul Bucureşti, fiind informaţii despre producerea unor pagube materiale şi despre persoane afectate.

În prezent se realizează recunoaşterea în teren şi evaluarea pagubelor, activităţi întreprinse de echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Poliţia şi Jandarmeria asigură măsurile de ordine publică în zonele în care se desfăşoară activităţile din cadrul exerciţiului şi acordă asistenţă persoanelor prezente în respectivele zone.

UPDATE Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, luni, că exerciţiul Seism 2018 continuă cu activităţi în teren, atât pentru identificarea de spaţii pentru sinistraţi şi pregătirea acestora, cârt şi cu activităţi medicale. Autorităţile s-au confruntat cu o situaţie reală: unul dintre spitalele mobile a fost închis pentru dezinfecţie după ce o persoană care lucra acolo a făcut varicelă. „Şi într-o situaţie reală se poate întâmpla acest lucru şi trebuie remediat”, a spus Raed Arafat.

„Trebuie să se înţeleagă că în acest exerciţiu noi încercăm să testăm nişte lucruri la nivel de limita maximă de posibilitate de reacţie şi acest lucru este normal”, a spus Raed Afarat, luni, într-o conferinţă de presă. Acesta a explicat că, potrivit scenariului, spitalele din Bucureşti nu mai fac faţă afluxului de răniţi, aceştia fiind direcţionaţi către spitalele mobile. Ce nu se poate rezolva în spitalele de nivel 1 şi 2 se trimite către spitalul din Israel, de nivel trei, cel mai avansat.

„Dacă nici la spitalul israelian, care este de nivel trei, nu se poate rezolva probema medicală, s-a făcut un circuit de evacuare medicală către spitalele din ţară sau cele din străinătate”, a mai spus Arafat.

UPDATE În jurul orei 13.00, la Baza 90 este aşteptată echipa Slovaciei care va asigura evacuarea aeromedicala a victimelor, potrivit scenariului. Aeronava este prevăzută cu dotari complexe, care permit cazarea temporara a victimelor, pana in momentul in care se decide decolarea in vederea evacuarii.

UPDATE A fost instalat şi operationalizat spitalul mobil norvegian din cadrul site-ului de la Academia de Poliţie.

Potrivit datelor transmise, luni dimineaţă, de către DSU, în cadrul exerciţiului Seism 2018, 565 de oameni au fost salvaţi în cursul nopţii, 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar peste 4.700 sunt dispărute.

De asemenea, potrivit scenariului, au fost afectate 4.200 de clădiri (420 distruse total, 1.420 distruse parţial şi 2.400 improprii pentru locuit). În cadrul exerciţiului, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului,  peste 3.000 de persoane decedate, 5.200 de persoane rănite, peste 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă.

Tot potrivit scenariului, cinci spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 de unităţi spitaliceşti au fost distruse parţial, iar opt au fost avariate dar au rămas funcţionale.

”Precizăm că, pe parcursul nopţii, 133 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în tabăra de sinistraţi instalată în zona localităţii Voluntari, judeţul Ilfov. La acest moment sunt funcţionale două tabere de sinistraţi (Afumaţi şi Voluntari, judeţul Ilfov) şi se lucrează pentru operaţionalizarea celor trei tabere de la Arena Naţională din Bucureşti. Capacitatea totală a celor cinci tabere fiind de peste 30.000 de persoane”, anunţă DSU.

Activităţi pe marginea scenariului existent 

În cursul zilei de luni, echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă vor desfăşura activităţi pe marginea scenariului existent şi a situaţiilor ipotetice care vor fi introduse, inopinat, în exerciţiu. Pentru moment sunt active spitalele mobile din Israel şi al Armatei Române, instalate în zona bazei militare 70.

Coordonarea medicală şi pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, judeţul Ilfov, împreună cu reprezentanţii EMTCC şi ofiţerii de legătură ai agenţiilor internaţionale implicate în desfăşurarea exerciţiului.

Autorităţile din România simulează producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade, urmat de replici. Oraşul cel mai afectat, potrivit scenariului, este Bucureşti, fiind concentrate forţe din toate judeţele ţării, dar şi din străinătate.

Antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere

România a cerut ajutor internaţional, primind răspuns de la mai multe state care au trimis medici, personal medical, spitale de campanie şi aparatură. Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite