UPDATE Elena Udrea, dusă cu duba la DNA, va afla pe 5 martie dacă scapă din arest. Procurorii au pus sechestru pe averea ei şi a altor inculpaţi din dosar
0
Elena Udrea a fost scoasă din arestul poliţiei şi dusă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acolo unde a fost audiată, din nou, în dosarul Gala Bute. Tot în acest dosar au mai fost audiaţi vineri şi Ion Ariton, aflat sub control judiciar, dar şi Rudel Obreja. Procurorii au pus sechestru nu doar pe o parte din averea Elenei Udrea, care va afla pe 5 martie dacă scapă de arest, ci şi pe bunurile celorlalţi inculpaţi din dosar.
UPDATE Contestaţia Elenei Udrea împotriva mandatului de arestare emis pe numele său va fi judecată pe 5 martie, la Curtea Supremă.
UPDATE Procurorii DNA au dispus, în dosarul Gala Bute, instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin Elenei Udrea, lui Ion Ariton, Rudel Obreja şi altor trei inculpaţi.
„Procurorii anticorupţie (...) au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin următorilor inculpaţi în dosarul 'Gala Bute': Elena Udrea, Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Miron Dorel Gardean, Miron Lupulescu şi Ion Ariton”, arată DNA, potrivit Agerpres.
UPDATE Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe averea Elenei Udrea, fiind vorba despre mai multe imobile şi conturi bancare. Procurorii au pus sechestru şi pe averile celorlalţi inculpaţi din dosar. În acest fel, DNA încearcă să recupereze prejudiciul din acest caz.
„Astăzi i-a fost adusă la cunostinta măsura sechestrului asigurator Elenei Udrea dar şi altor persoane din dosar. Procurorii au pus sechestru pe câteva milioane de lei, respectiv bunuri mobile si bunuri imobile“, a declarat avocatul Marius Striblea.
Mai mult, apărătorul a spus că au contestat decizia prin care a fost arestată Elena Udrea şi că aşteaptă acordarea unui termen de către Curtea Supremă, care, până la acest moment, nu ar fi motivat arestarea.
Întrebat dacă procurorii au pus sechestru şi pe terenul din localitatea Nana, deţinut de Elena Udrea, avocatul a precizat că nu a văzut cuvântul Nana în procesul verbal de instituire al sechestrului.
UPDATE Omul de afaceri Adrian Gărdean, care prin firmele controlate a sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, a ajuns şi el la DNA pentru noi audieri în dosarul Gala Bute.
UPDATE Rudel Obreja, patronul firmei care a primit banii pentru organizarea Galei Bute, a fost dus la DNA pentru noi declaraţii.
Rudel Obreja a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 10.30, fiind însoţită de poliţiştii care l-au adus din arestul Poliţiei Capitalei, unde este încarcerat din 5 aprilie.
Foştii miniştri Elena Udrea şi Ion Ariton au mers vineri din nou la sediul DNA, acolo unde procurorii fac noi audieri în dosarul Gala Bute.
În timp ce Ion Ariton, aflat sub control judiciar, a venit singur, Elena Udrea a fost trnaportată cu duba Poliţiei, aceasta fiind arestată preventiv.
Elena Udrea, arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a admis miercuri propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a dispus arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru o perioadă de 30 de zile, din 25 februarie până la 26 martie inclusiv.
Mandatul de arestare pentru Elena Udrea a fost emis pentru: infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec; infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA; infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani; infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea „Galei Bute", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Acuzaţiile DNA împotriva lui Ion Ariton
Fostul ministru al Economiei a fost citat să se prezinte marţi la DNA, după ce Senatul a avizat, pe 12 februarie, începerea urmăririi penale a senatorului PSD, în dosarul „Gala Bute”.
Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.
DNA vrea să înceapă urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Ion Ariton pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
„În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute", potrivit DNA.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, a fost dusă luni din arest la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul „Gala Bute” şi i-au prezentat acuzaţiile.
Procurorii anticorupţie au cerut luni un nou aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mită, în dosarul „Gala Bute”, privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme.
În această cauză, Camera Deputaţilor a încuviinţat, pe 9 februarie, urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.