Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cercetată pentru fraudă cu fonduri Erasmus în valoare de 1 milion de euro
0Parchetul European (EPPO) din Cluj anchetează Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, suspectată de fraudă cu fonduri Erasmus. Au fost făcute percheziții domiciliare în județ, în această anchetă.
Prejudiciul se ridică la 1 milion de euro, potrivit comunicatului Parchetului European.
De asemenea, sursa citată menționează că actuala conducere a Universității Lucian Blaga a depus plângerea inițială și că va coopera cu autoritățile.
Purtătorul de cuvânt al Universității Lucian Blaga din Sibiu a declarat : „În acest moment confirmăm faptul că există o anchetă în curs de derulare privind posibile fraude cu fonduri Erasmus. Conducerea Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) colaborează cu procurorii europeni şi susţine acest demers. Pe măsura ce vom avea mai multe informaţii din partea Parchetului European, le vom oferi presei", scrie Agerpres.
Zeci de polițiști de la Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu au efectuat percheziții domiciliare.
„Angajații universității, responsabili de coordonarea Serviciului de Relații Externe, ar fi întocmit contracte fictive cu diverși cetățeni din Asia de Est pentru a primi finanțare pentru două proiecte Erasmus+ Partner Countries. De asemenea, se înțelege că studenți, doctoranzi și cadre didactice din Asia au continuat să figureze pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus, deși contractele lor se apropiau de sfârșit. Se crede că semnăturile lor au fost falsificate pentru a transfera banii către alte persoane. ”, spune documentul comunicat de EPPO.
EPPO este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Laura Codruța Kövesi este procuror-șef european la conducerea Parchetului European (EPPO), din octombrie 2019. Parchetul European, ce are sediul la Luxemburg, este condus în România de Cătălin Borcoman. În țara noastră sunt birouri regionale EPPO în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Doar în România, au fost investigate anul trecut 121 de cazuri cu valoarea totală a fraudelor estimată la peste 500 de milioane de euro, potrivit raportului anual EPPO 2022.