Scandal în Italia pe tema propunerilor pentru procurorii europeni. Reacția EPPO

0
Publicat:

Mai mulți procurori ai Parchetului European acuză interferența guvernului condus de Georgia Meloni în procedura de selecție a procurorilor. Într-un răspuns oficial, EPPO a refuzat să comenteze, arătând că desemnarea procurorilor este responsabilitatea țărilor membre UE. 

14 procurori italieni i-au transmis o scrisoare șefei EPPO FOTO Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
14 procurori italieni i-au transmis o scrisoare șefei EPPO FOTO Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Potrivit unei scrisori adresate șefei EPPO, Laura Codruța Kovesi, publicată de ziarul Il Fatto Quotidiano, 14 procurori ai Parchetul European au acuzat interferența guvernului italian în procedura de selecție a procurorilor Parchetului European. 

Guvernul italian ar fi indicat ultimul în clasament dintre cei trei candidați aflați în cursă, relatează scrisoarea transmisă, întrebând de ce Executivul Italiei nu a ales candidatul aflat pe primul loc în clasament.

Totodată, semnatarii scrisorii au subliniat că este în joc autonomia și independența parchetului.

„Scriem pentru a ne exprima îngrijorarea pentru ceea ce ne-a fost comunicat de către Procurorul European, Danilo Ceccarelli, cu privire la procedura de numire a succesorului său”, au transmis procurorii, arătând că au fost informați cu privire la faptul că, în ședințele formale preliminare, care preced decizia Consiliului cu privire la această numire, reprezentantul guvernului italian, a fost propus să îi fie încredințat rolul magistratului care, din tabelul tehnic, este clasat sub alți doi candidați. 

Potrivit sursei citate, primul în clasament este Stefano Castellani, procuror european delegat la biroul din Torino, urmat de fostul procuror Chieti Francesco Testa, acum procuror european la Roma și, în sfârșit, procurorul general adjunct al Casației Andrea Venegoni, cea din urmă - conform zvonurilor, deoarece încă nu există un act oficial - fiind propunerea guvernului italian. 

„Suntem îngrijorați că reprezentantul guvernului italian propune să nu impună acest clasament motivat, subminând astfel independența procurorului european italian”, au mai transmis magistrații, subliniind că, în acest fel, atât „bbiroul italian al EPPO”, cât și „însuși Parchetul European” ar putea „părea a nu fi pe deplin autonome și independente, acest lucru având „consecințe grave asupra reputației”. Conștienți de rolul dumneavoastră de garant al funcționării EPPO”, magistrații i-au cerut procurorului Kovesi „să aibă în vedere că aceste valori sunt esențiale”. 

Ce spune conducerea Parcehtului European 

„EPPO nu comentează, aceasta este o procedură de selecție în curs de desfășurare în care EPPO nu are niciun rol de jucat. Aceasta este responsabilitatea statelor membre”, a transmis Parchetul European într-o poziție oficială. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite