Un nou scandal de corupţie zguduie marile spitale ale Capitalei. Managerul Spitalului „Bagdasar Arseni” şi cel al Institutului Oncologic, reţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O nouă afacere penală marca „Dorin Cocoş“ este scoasă la iveală de procurorii DNA. Firmele afaceristului ar fi aprovizionat spitalele Capitalei cu consumabile medicale supraevaluate de zeci de ori. Doi manageri de spitale au fost reţinuţi în acest dosar.

Scandalurile din Sănătate par să nu se mai termine. Un nou dosar de corupţie aduce în prim managerii a patru importante spitale din Capitală: Institutului Clinic Fundeni, Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu“, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ şi Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia“. Alături de aceştia sunt vizaţi şi afacerişti ai căror firme ar fi beneficiat de contracte grase din partea unităţilor sanitare. Printre aceştia se numără şi fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş.

Concret, acuzaţiile de corupţie vizează mai multe contracte de achiziţii publice pentru aparatură medicală, derulate în perioada 2008 – 2016. Prejudiciul în acest caz este estimat de anchetatori, până în prezent, la 2,6 milioane de euro, potrivit unor surse judiciare.

De altfel, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“, Bogdan Păltineanu, chemat la audieri, a ieşit din sediul DNA cu cătuşe la mâini. Acuzaţiile care planează asupra sa sunt grave. Potrivit surselor judiciare, Păltineanu ar fi luat şpagă procente între 5 şi 10% din contractele date firmelor care furnizau consumabile medicale Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“, unitate medicală pe care o coordonase înainte să ajungă la „Bagdasar-Arseni“.

Procurorii spun că între 12 mai şi 21 august 2015, în perioada în care era manager al Institutului „Ana Aslan“, medicul ar fi primit mită 73.450 euro şi 18.600 lei. Banii ar fi fost daţi în schimbul derulării în bune condiţii a două contracte de la reprezentanţii a două firme. Este vorba despre emiterea de comenzi şi plata facturilor către aceste companii, au precizat procurorii.
Bogdan Păltineanu ar fi fost precaut atunci când lua şpagă, acceptând doar cash, iar întâlnirile cu reprezentanţii firmelor aveau loc în propria maşină sau acasă la manager.

La scurt timp de la reţinerea lui Păltineanu, la DNA a ajuns şi managerul Institutului Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', Dan Straja. După mai multe ore de audieri procurorii i-au pus şi acestuia cătuşele.

Acesta declarase, în momentul intrării sale în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că nu ştie cine sunt persoanele cu care instituţia pe care a condus-o a încheiat contracte, şi nici nu are habar de ce a fost chemat la DNA. Totodată, Managerul Institutului Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', a mai susţinut că nu a primit niciodată mită.

Firmele lu Cocoş, abonate la contracte cu spitalele

Potrivit surselor judiciare, ancheta vizează şi firme controlate de omul de afaceri Dorin Cocoş, care a furnizat spitalelor aparatură medicală, servicii medicale, produse sanitare sau medicamente. Institutul Clinic Fundeni este unul dintre spitalele suspectate că a dat contracte firmelor lui Cocoş. Preţurile reactivilor de laborator şi truselor de diagnostic furnizate la Fundeni ar fi fost supraevaluate de zeci de ori, afirmă sursele citate.

„Blaturile“ ar fi fost făcute cu managerii spitalelor, care, în loc să se aprovizioneze direct de la producători, preferau să folosească firme interpuse. Pentru a simula legalitatea achiziţiilor, spitalele făceau licitaţii, numai că organizatorii făceau întocmeau caietele de sarcini în aşa fel încât doar firmele protejate să îndeplinească toate criteriile de achiziţii.

Percheziţii în birourile managerilor

Operaţiunile „la vedere“ din acest dosar au fost declanşate joi dimineaţă, când procurorii DNA au descins la 13 adrese din Bucureşti şi din Ilfov, printre care şi sediile celor patru spitale vizate de anchetă.

Anchetatorii au controlat, în primul rând, birourile şefilor spitalelor. Astfel, la sediul Institutului Clinic Fundeni s-au făcut percheziţii în biroul managerului Carmen Orban şi în cel al Emiliei Grigore, la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu“ - în biroul managerului Dan Nicolae Straja şi al şefului de la Serviciul Anatomie Patologică, Mădălina Gabriela Radu, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ - în biroul managerului Bogdan Păltineanu şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia“  - în biroul şefului de laborator Elena Postolache şi în birourile Serviciului Achiziţii.

Totodată, au fost ridicate de la cele patru unităţi sanitare documente legate de achiziţii publice pentru aparatură medicală din perioada 2008-2016.
La finalul percheziţiilor, la sediul DNA au fost aduşi mai mulţi responsabili ai spitalelor suspectate de implicare în achiziţii trucate.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite