Un fost bursier român de la Harvard reacţionează după măsura administraţiei Trump. „Educația nu e un privilegiu pentru cei norocoși. Este un drept"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia administrației Trump de a suspenda temporar autorizarea Universităţii Harvard de a primi studenți străini stârnește controverse. Printre vocile care se ridică împotriva acestei măsuri se numără și un român, fost bursier şi absolvent al universităţii americane.

Tinu Bosînceanu facilitează accesul tinerilor români la facultăţi de top din lume. FOTO: Facebook
Tinu Bosînceanu facilitează accesul tinerilor români la facultăţi de top din lume. FOTO: Facebook

Pe 22 mai 2025, administrația Trump a declanșat un cutremur în lumea academică internațională, atunci când a anunţat retragerea temporară a autorizației Universității Harvard de a primi studenți străini. Măsura, una fără precedent, vine după ce Donald Trump a tăiat drastic din fondurile federale destinate unităţii de învăţământ al cărei prestigiu este recunoacut la nivel mondial.

Această măsură are implicații majore: zeci de mii de tineri din întreaga lume care aspiră să ajungă să studieze în universitatea considerată „epicentrul excelenţei” trăiesc momente de incertitudine, neştiind ce să facă mai departe.

Printre cei revoltaţi de situaţia creatăla Universitatea Harvard se numără şi Tinu Bosînceanu, absolvent al universităţii și, în acelaşi timp, fondator al Upgrade Education, o companie care consiliază elevi români pentru admiterea la universități internaționale de top.

Tinu Bosînceanu s-a născut la Suceava şi a fost un elev de excepţie, fiind admis cu bursă completă la Cambridge, Imperial, UCL și Durham în Marea Britanie, dar și la Harvard, UPenn, Rice, Vanderbilt sau Colgate în SUA.

A ales să meargă la Harvard, unde a studiat matematica şi a avut parte o experiență extraordinară, care i-a marcat profund parcursul personal și profesional.

După ce timp de câţiva ani a lucrat în SUA în domeniul financiar, a revenit în ţară, unde a fondat Upgrade Education, cu scopul de a facilita accesul elevilor români la cele mai bune universități din lume.

O decizie în contradicţie cu toate valorile promovate de universitate

Tinu Bosînceanu cataloghează decizia de a suspenda temporar accesul studenților străini la Harvard ca fiind nedreaptă și în contradicţie cu valorile pe care le-a învățat acolo: deschidere, dialog, diversitate.

„Este o decizie revoltătoare. Îmi este greu să cred că o instituție care mi-a oferit atâtea oportunități ajunge acum să fie împinsă de autorități într-o direcție care contrazice tot ce am învățat acolo: deschidere, diversitate, curiozitate internațională”, declară Tinu Bosînceanu.

Harvard a decis să conteste în instanță decizia administraţiei Trump, iar un judecător a emis deja un ordin temporar de suspendare a acestei măsuri. Cu toate acestea, verdictul final întârzie, iar studenții - actuali sau viitori - sunt prinși într-o stare de așteptare și confuzie.

Pentru tinerii români care se pregăteau să aplice la Harvard în această toamnă, situația este dramatică. Mulți dintre ei au investit ani în activități extracurriculare, pregătirea dosarelor, obținerea burselor, iar acum toate aceste eforturi sunt puse sub semnul întrebării, explică Tinu Bosînceanu. Bazat pe propria experienţă, el spune că studenţii români sunt foarte apreciaţi în SUA.

„Comunitatea internațională de studenți și profesori este cea care face aceste universități niște locuri atât de speciale. Elevii români sunt un atu pentru orice instituție de prestigiu. Vedem asta an de an prin premiile obținute la olimpiade și concursuri internaționale. Sunt stimați de profesori americani, britanici, din toată lumea”, spune el.

Dialogul, esență a educației

Românul își amintește cu emoție primele zile la Harvard. Se aștepta la un loc sobru, elitist. În schimb, a descoperit o lume vibrantă, multiculturală, în care ideile circulau liber, iar dialogul era piatra de temelie a procesului educațional.

„Colegi din toate colțurile lumii vorbeau deschis despre orice, de la jazz la geopolitică, de la poezie la antreprenoriat. Trăind în mijlocul lor, era imposibil să nu absorbi perspective diferite și să îți lărgești orizonturile. Fiecare conversație profundă ridica întrebări despre valori, identitate, politică sau morală. Acolo am învățat ce înseamnă să construiești adevărul prin dialog, nu prin certitudine”, a descris el atmosfera şi experienţa sa de la Harvard.

Harvard nu este singura opţiune

În ciuda dezamăgirii şi a incertitudinii generale, Tinu Bosînceanu le transmite un mesaj clar tinerilor români care visează la o educație de top: Harvard este o opțiune valoroasă, dar nu este singura.

„Chiar și dacă Harvard rămâne temporar inaccesibilă, elevii români merită să știe că nu e singura ușă. Iar dacă știi cine ești și ce ai de oferit, vei găsi întotdeauna o comunitate care să te primească”, i-a încurajat el pe tinerii români care vor să studieze în afara ţării, la o universitate de top.

Alte universități de prestigiu din SUA, precum Stanford, Columbia sau Duke, rămân deschise, iar în Europa, sistemele educaționale din Marea Britanie, Olanda, Elveția sau Canada oferă alternative excelente.

„Sunt sigur că, dacă Statele Unite își închid granițele pentru studenții internaționali, alte țări vor fi bucuroase să și le deschidă. Iar noi ne asigurăm că elevii români sunt gata pentru orice scenariu”, a precizat el, punctând că Upgrade Education a sprijinit peste 1.800 de elevi români în procesul de aplicare, iar în 2024, 93% dintre aceștia au fost acceptați la cel puțin o universitate din top 100 global.

Educația nu ar trebui să aibă granițe

Tinu Bosînceanu atrage atenţia că cea mai recentă măsură a administraţiei Trump este mai mult decât o decizie punctuală care vizează Universitatea Harvard, pentru că ea se încadrează într-o tendinţă tot mai accentuată de a minimaliza rolul studiilor multiculturale, care adânceşte şi mai mult criza educației internaționale într-o lume care pare să-și întărească granițele.

„Educația nu e un privilegiu pentru cei norocoși. Este un drept. Și este datoria noastră, a tuturor, să-l apărăm, cu luciditate, empatie și curaj”, a încheiat el.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite