Video Turistă rănită pe un traseu dificil în Retezat. Salvamont a intervenit cu elicopterul în ajutorul ei VIDEO
0Traseele montane spre Vârful Retezat se pot dovedi înșelătoare pentru drumeții neexperimentați. O turistă a fost rănită, după ce s-a prăbușit de pe stânci. Salvamontiștii au intervenit în ajutorul ei.
Salvamont Hunedoara a intervenit, sâmbătă, în ajutorul unei turiste, care s-a accidentat în timpul unei drumeții pe traseul Râușor - Vârful Retezat (video - Salvamont Hunedoara).
Potrivit salvamontiștilor, femeia a solicitat ajutor, după ce s-a prăbușit într-o zonă stâncoasă din partea nordică a Vârfului Retezat.
„În urma căzăturii, turista a suferit un traumatism sever (posibilă fractură) la picior. Din cauza condițiilor dificile de evacuare din zonă, s-a solicitat în sprijinul salvatorilor un elicopter care a preluat un salvator montan din Râușor și l-a troliat în zona unde se afla rănita, pentru acordarea primului ajutor și pentru evacuarea accidentatei”, a informat Serviciul public județean Salvamont Hunedoara.
Retezatul, vârful legendar al Carpaților
Retezatul, vârful de 2.485 de metri, care dă numele masivului Retezat, se distinge prin forma sa ciudată, de piramidă cu vârful tăiat, care străluceşte acoperită de zăpadă în cea mai mare parte a anului.
Înfăţişarea sa a dat naştere mai multor legende. Una dintre ele spune că „urieşii” care stăpâneau în vechime aceste locuri au fost înfrânţi de un voinic. Acesta i-a tăiat capul unui căpcăun şi l-a transformat într-un munte de piatră, căruia i se spune Retezat.
Alţi autori l-au comparat cu o piramidă energetică şi i-au atribuit semnificaţii ezoterice. Vârful Retezat rămâne accesibil oaspeţilor săi, iar cei care nu se încumetă să îl exploreze îndeaproape îl pot admira de la distanţe impresionante: din Ţara Haţegului, Hunedoara şi Deva.
Traseul Râușor - Retezat
Cel mai scurt traseu spre Vârful Retezat pornește din stațiunea Râușor din Retezat (video), aflată la circa 30 de kilometri de Hațeg.
De la baza pârtiei Râușor poteca urcă pe Valea Șteviei, iar turiștii se pot orienta după marcajul cu bandă roșie. Traseul alternează locuri abrupte cu zone mai line, până la limita pădurii de molid unde se află Refugiul Condor, adăpost deschis tot timpul anului.
După ieșirea în golul alpin, la circa 2.000 metri altitudine. se poate devia de la traseu pentru circa 15 minute pentru a ajunge la Lacul Ștevia, aflat sub pereții abrupți ai Vârfului Retezat.
Traseul din stațiunea montană Râușor spre Vârful Retezat, poate fi parcurs în circa două ore, însă porțiunea de creastă de sub Retezat este dificilă și riscantă. Cascada Râușor se află la circa 20-30 de minute de mers din stațiune.
Traseul Pietrele - Vârful Retezat
Un alt traseu spre Vârful Retezat urmărește drumul de acces la Cabana Pietrele (video - valea Pietrele și Cascada Lolaia din Retezat) marcat cu bandă albastră, apoi de aici până pe vârf se urmărește marcajul triunghi albastru.
Este un traseu de dificultate medie, până la circa 2000 metri altitudine, unde se află Lacul Stânișoara. De aici, însă panta crește considerabil, ultima urcare până în Șaua Retezatului, necesitând atenție.
Până la urcarea finală spre Vârful Retezat, se urmează creasta principală, având în partea de vest priveliști asupra Rezervației Științifice Gemenele, zonă strict protejată, interzisă accesului turiștilor.
De-a lungul traseului sunt suficiente surse de apă potabilă, ultima sursă de apă se află deasupra Lacului Stânișoara. Cabana Pietrele oferă în sezon servicii de masă și cazare.