Tudorel Toader: Joi intră în vigoare legea privind recursul compensatoriu privind eliberările din penitenciare. Vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că joi va intra în vigoare legea privind recursul compensatoriu, care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate, urmând ca primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie puşi în libertate chiar de joi.

UPDATE 15.00 Persoanele care pot beneficia de compensarea perioadei executate în condiţii necorespunzătoare conform legii 169 din 2017 vor fi puse în libertate, a declarat miercuri pentru Agerpres Cristina Cârlan, purtător de cuvânt al ANP. Cristina Cârlan a precizat că este "în lucru" o situaţie referitoare la numărul persoanelor care vor beneficia de aceste prevederi.

"De mâine, legea trebuie pusă în aplicare şi aplicarea ei presupune acordarea acestei compensaţii, deci punerea în libertate. A fost transmis către Ministerul Justiţiei un proiect de ordin de ministru pentru stabilirea spaţiilor care vor fi declarate necorespunzătoare pentru că această compensare se va face în baza acelor spaţii care au fost găsite necorespunzătoare condiţiilor de detenţie. S-a făcut o inventariere a spaţiilor şi MJ e responsabil să transmită către publicare ordinul de ministru prin care se stabilesc respectivele spaţii", a completat Cristina Cârlan.

Precizările lui Toader

”Mâine intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinutul are beneficiul unui nunmăr de şase zile care se consideră efectiv executate (...) Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine (joi - n. red.) vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate, după care tot prin intrarea în vigoare a legii foarte mulţi deţinuţi vor  dobândi beneficiul de a solicita liberare condiţionată”, a declarat Tudorel Toader la Parlament, citat de News.ro.

Şefii de penitenciare, la minister

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că i-a invitat pe directorii penitenciarelor şi judecătorii din comisiile speciale la discuţii în legătură cu aplicarea Legii 169/2017, prin care se instituie recursul compensatoriu pentru deţinuţi.

"Legea 169 referitor la recursul compensatoriu intră în vigoare pe data de 19 octombrie. Va intra în vigoare, se va aplica la data prevăzută de lege. Pe data de 20, ca să evităm interpretarea, o practică neunitară, am invitat toţi directorii de penitenciare şi judecătorii din comisiile speciale şi vom dezbate legea, vom da o interpretare, cea corectă, unitară", a declarat Toader la CSM.

Alte măsuri

Toader a făcut referire şi la alte măsuri privind condiţiile din penitenciare. "Avem la Ministerul Justiţiei în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brăţară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind graţierea, lege care a trecut de primă cameră şi a trecut la cameră decizională. Pe planul celălalt, avem achiziţionat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. Preluăm de la MApN o locaţie, trei foste unităţi militare, de la Unguriu, din Buzău, prin HG, pentru ANP şi vom declanşa procedura, studiul de fezabilitate şi toate celelalte. Înfiinţăm acel institut pentru perfecţionare, formare iniţială şi continuă de la Pantelimon, sediul fostului Parchet Naţional Anticorupţie", susţine ministrul, citat de Mediafax. 

Tudorel Toader a precizat că în ultima perioadă "numărul de intrări în penitenciar este mai mic decât numărul de ieşiri, de eliberări".

În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, prin care a reiterat existenţa unei probleme în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi din penitenciarele din România.

CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităţilor, fie de natură logistică, fie de politică penală, dând un termen de şase luni pentru găsirea soluţiilor şi prezentarea unui plan. Între timp, toate dosarele aflate spre soluţionare la CEDO sunt suspendate 

Legea 169/2017

Parlamentul a aprobat, la propunerea Guvernului, Legea nr. 169/2017 privind acordarea a 6 zile câştig pentru fiecare 30 de zile de detenţie pentru deţinuţii care stau în condiţii improprii în penitenciare.

Mecanismul compensatoriu este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiţionate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei într-un spaţiu mai mic sau egal de 4 mp/deţinut, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile consecutive executate în astfel de condiţii, se vor considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite