Trotinetele electrice, pericol public în trafic

0
Publicat:

Numărul accidentelor grave cu trotinete electrice s-a dublat în anul 2022 față de 2021. Au fost înregistrate 155 de accidente, față de 75 în anul precedent, iar opt persoane și-au pierdut viața în timp ce 131 au fost rănite grav, arată datele puse la dispoziție de către Poliția Română. 

Trotinetele sunt destul de periculoase în trafic
Trotinetele sunt destul de periculoase în trafic

Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor“, transmite Uniunea Asigurătorilor din România . Potrivit uniunii, principalele cauze constau în abaterile de la respectarea regulilor de circulație, viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcției de mers sau circulația pe sens opus.

Datele Poliției arată că numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice a fost în creștere în ultimii ani, astfel că în 2022 au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, atât ușoare, cât și grave. Și în cazul accidentelor ușoare, vina aparține de cele mai multe ori tot utilizatorilor de trotinete. Fostul campion naţional la raliuri și expert în conducere defensivă Valentin Porcişteanu a explicat pentru „Adevărul“ ce ar trebui făcut pentru ca numărul accidentelor în care sunt implicate trotinete electrice să scadă în mod sesizabil. „În primul rând, aceste vehicule ar trebui înregistrate la primării, așa cum se întâmplă acum cu scuterele cu motoare mici. Acest lucru vine cu două avantaje. Mai întâi, ar apărea obligativitatea achitării RCA. Mai important, această înregistrare a vehiculului vine și cu o responsabilizare a proprietarului, cu o teamă de a nu fi pedepsit dacă încalcă legea. Apoi, conducătorii unor astfel de mijloace de locomoție ar trebui să dea și un soi de examen de conducere pentru aceste vehicule. Evident, sunt excluși cei care au deja cu permis categoria B. Cel care circulă cu trotineta electrică trebuie să știe legislație, trebuie să aibă minime deprinderi de conducere. Vorbesc cumva de un permis similar celui denumit AM, care permite conducerea scuterelor mici pe drumuri publice. Una peste alta, cred că trotinetele electrice trebuie să aibă un regim similar celui al scuterelor cu motoare mici, mai ales că există astfel de vehicule modificate, la care limitările au fost eliminate și care ajung la viteze de 60 de kilometri pe oră“, a precizat Valentin Porcișteanu.

Românii cumpără anual circa 50.000 de trotinete electrice noi, arată estimările retailerului online EvoMAG, care precizează că, în ultimul an, vânzările au crescut cu 10%.

Cum să eviți amenzile

Trotinetele electrice, personale sau închiriate, sunt asimilate bicicletelor în Codul Rutier din România din 2021, care a stabilit și primele reguli pentru utilizarea acestora. Circulația cu trotinetele electrice este obligatorie pe pistele de biciclete de pe carosabil sau trotuar, iar, în lipsa pistelor speciale, utilizatorii trotinetelor trebuie să le folosească doar pe prima bandă, cât mai aproape de bordură, și nu pe trotuar. Vârsta minimă pentru utilizarea trotinetelor electrice este de 14 ani, iar casca este obligatorie până la 16 ani, însă polițiștii rutieri recomandă purtarea căștii indiferent de vârstă. Viteza maximă cu care se poate rula pe trotineta electrică este de 25 km/h. De asemenea, nu este permisă folosirea unei singure trotinete de către două persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite