Tribunalul Ilfov: „Giovani Becali a dat dovezi de îndreptare în penitenciar, a fost susţinut de familie, deci se va reintegra social”
0Tribunalul Ilfov şi-a motivat decizia de liberare condiţionată din închisoare a fostului impresar de fotbal Ioan Becali, condamnat în dosarul Transferurilor, în care arată că omul de afaceri a dat dovezi de îndreptare şi îşi exprimă convingerea că acesta se va reintegra social având în vedere susţinerea de care s-a bucurat din partea familiei.
Judecătorul arată că Ioan Becali “s-a adaptat la mediul penitenciar înţelegând să se conformeze regulilor şi rigorilor detenţiei, dând dovezi de îndreptare, iar cu privire la reintegrarea socială, tribunalul are certitudinea, văzând susţinerea de care s-a bucurat din partea familiei pe toată perioada detenţiei şi participarea intensă a acestuia la programele educaţionale, sociale şi psihologice că acest lucru nu va reprezenta pentru condamnat nicio problemă pentru viitor”.
Magistratul nu a luat în considerare teza procurorului, potrivit căruia Becali mai este judecat într-un dosar după ce a mituit un judecător, invocând principiul prezumţiei de nevinovăţie.
“Făcând aplicarea articolului care consacră principiul prezumţiei de nevinovăţie, în aprecierea existenţei dovezilor temeinice de îndreptare de care condamnatul trebuie să dea dovadă, Tribunalul nu va avea în vedere susţinerile Parchetului în sensul că, în prezent, acesta este cercetat pentru săvârşirea altor infracţiuni de o gravitate deosebită”, se mai arată în motivare.
Judecătorul menţionează că” întrucât legislaţia nu prevede în ce constau aceste dovezi temeinice de îndreptare şi în ce mod ar trebui să se manifeste îndreptarea, rămâne ca instanţa de judecată să aprecieze în mod suveran îndeplinirea acestei condiţii prin raportare la natura infracţiunii pentru care deţinutul a fost condamnat şi la comportamentul său din timpul executării pedepsei, pentru a constata dacă este justificată încrederea ce ar trebui acordată condamnatului”.
Eliberarea condiţionată
Pe 14 septembrie 2016, judecătorii Tribunalului Ilfov au admis contestaţia formulată de Ioan Becali după ce Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 27 iulie, ca fostul impresar să rămână în continuare în penitenciar.
Şi în februarie, Ioan Becali a cerut instanţei să fie liberat condiţionat, însă solicitarea sa a fost atunci respinsă. Cererea de la Judecătoria Sectorului 4 s-a judecat atunci în lipsa lui Ioan Becali, care era internat în Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, condusă de medicul Şerban Brădişteanu.
Alte două cereri de liberare condiţionată a lui Ioan Becali au fost formulate anterior, ambele fiind respinse, una de Tribunalul Constanţa, şi o alta a comisiei de specialitate de la Penitenciarul Poartă Albă, unde fostul impresar a executat o parte din pedeapsă.
Dacă la primele două cereri, cele 90 de zile primite pentru că a scris trei cărţi au fost luate în considerare de instanţă, în baza noilor prevederi legale, acestea nu mai pot fi scăzute din pedeapsă.
În martie 2014, în dosarul transferurilor de jucători au fost condamnaţi Ioan Becali şi Cristian Borcea la câte şase ani şi patru luni, Victor Becali la patru ani şi opt luni, George Copos la trei ani şi opt luni, Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu la trei ani şi patru luni.
Dintre cei opt oameni de fotbal mai sunt încarceraţi Victor Becali şi Cristian Borcea, ceilalţi cinci fiind eliberaţi condiţionat.
Ioan Becali mai este judecat într-un dosar, alături de Victor Becali şi Cristian Borcea, pentru că i-ar fi dat mită 195.000 de euro judecătoarei Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, că să dispună achitarea oamenilor de fotbal acuzaţi în dosarul Transferurilor.
viewscnt