Tragedia Colectiv. 24 de răniţi sunt internaţi în spitalele din Bucureşti. Toţi cei 8 răniţi în Colectiv trimişi în Belgia, infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de persoane rănite în urma incendiului din Clubul Colectiv mai sunt internate în spitalele din Capitală. Trei dintre ele sunt în stare critică, anunţă Ministerul Sănătăţii.

UPDATE Potrivit acestuia, oamenii sunt „colonizaţi” în cavitatea oro-faringiană, la nivelul foselor nazale, la nivelul tractului respirator, pe mâini, la nivelul tubului digestiv, chiar şi la nivelul tractului urinar. „Dacă nu am fi colonizaţi nu am putea să creştem şi nu am putea să ne dezvoltăm, pentru că aceste microorganisme care ne colonizează, deci care ne populează pe dinafară şi respectiv pe interior, produc o serie de elemente care sunt vitaminele fără de care nu am creşte”, a explicat managerul Institutului „Matei Balş”.

UPDATE „Pacienţii la admisie păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de infecţie. Noi suntem colonizaţi peste tot, vitaminele fără de care nu am creşte. Colonizare egal populare şi nu vorbim de infecţie. Şi-au luat şi marja de siguranţă şi au spus că pe zi ce trece există un risc minim de a dezvolta o infecţie nosocomială”, a declarat profesorul Adrian Streinu Cercel.

UPDATE Cei opt pacienţi au fost aduşi la Bruxelles în data de 7 noimebrie, după ce fuseseră trataţi aproximativ zece zile în spitalele din România. Răniţii care au ajuns la Bruxelles cu infecţii intraspitaliceşti provin de la Spitalul Militar Central, conform romanialibera.ro.

Totodată, alţi 29 de răniţi primesc îngrijiri medicale în spitalele din străinătate, însă numărul celor trataţi în clinicile din afară ar putea creşte în următoarele şapte zile. O parte dintre ei ar putea beneficia de tratament în clinicile de top din străinătate, pe cheltuiala statului, asta dacă familiile îşi dau acordul. Decizia va fi luată, prin vot, de o comisie mixtă instituită la nivelul Ministerului Sănătăţii, a cărei misiune este să reevalueze, la sânge, fiecare caz în parte.

Însă chiar şi pentru cei care nu vor lua calea străinătăţii, comisia va stabili un plan de tratament, pe care tinerii îl vor urma într-unul dintre cele patru spitale partenere din Capitală. Totodată, cei care nu sunt din Bucureşti vor avea posibilitatea să facă tratament în regim ambulator sau pot beneficia chiar de îngrijiri la domiciliu, unde e cazul. Din comisia formată, printre alţii, din profesorii Ioan Lascăr, Dan Enescu şi Mihai Berteanu, vor face parte şi specialişti străini, după cum a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc.

„S-au stabilit spitalele în care se va asigura acest tratament de recuperare - ambulator sau, la nevoie, prin internare. De asemenea, programul de recuperare medicală va fi integrat într-un program comprehensiv de asistenţă psihologică şi socială, atât pentru pacient, cât şi pentru membrii familiei“, a completat Săndesc, adăugând că din comisie vor face parte inclusiv psihologi şi asistenţi sociali.

Plan de tratament special pentru 102 răniţi

La rândul său, coordonatorul Grupului de Intervenţie în Criză (GIC), psihiatrul Gabriel Diaconu, a explicat că planul de recuperare, respectiv strategia pe termen scurt, mediu şi lung, îi vizează şi pe pacienţii care au fost deja externaţi, dar care au nevoie de sprijin medical sau psihologic. În total, 102 răniţi vor fi cuprinşi în planul de tratament, a subliniat medicul.

„Noi am elaborat acest plan în urmă cu trei săptămâni. Tot ce s-a făcut e bazat pe canoane internaţionale, dar este o strategie flexibilă. Vom centraliza dosarele de asistenţă socială şi vom adapta agenda de nevoi pentru lunile şi anii care vin. Am identificat şase categorii de potenţiali beneficiari: pacienţii care sunt încă internaţi, cei care sunt trataţi în străinătate, cei care au fost externaţi, familiile celor decedaţi, cei care au ajuns să acceseze serviciile după tragedie şi cei care au avut nevoie de sprijin psihologic“, a explicat, pentru „Adevărul“, doctorul Gabriel Diaconu.
 
Ce servicii vor fi acordate răniţilor
 
Medicul a explicat că cele patru unităţi sanitare partenere alese de comisie sunt spitalele Floreasca, Bagdasar, Elias şi Spitalul de Arşi. În ceea ce priveşte decizia de transfer în străinătate, dacă va fi aplicabilă în cazul tuturor pacienţilor care mai sunt spitalizaţi, ea va fi încurajată.  „În cazul celor care sunt deja în diaspora, ei au tot sprijinul pentru a continua acolo tratamentele de recuperare. Vom încerca să îi angrenăm şi pe medicii de familie, dar pachetul de servicii va fi unul elastic, pentru că el va trebui să acopere nevoi chirurgicale, chirurgie reconstructivă, partea de masaj, nutriţie, logopedie“, a completat Diaconu.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru ca „prin intermediul misiunilor diplomatice, să înştiinţeze spitalele din străinătate acordul autorităţilor române că, în conformitate cu recomandările specialiştilor, pacienţii cu arsuri să continue tratamentul de recuperare în unităţile în care sunt internaţi“. Referitor la partea de consiliere şi psihoterapie, ele sunt acordate de asistenţii sociali şi de psihologi. „Strategia e construită cu ceea ce există deja în piaţă, am identificat resursele şi ne vom folosi de ele“, a explicat coordonatorul.

„Sute de familii sunt prinse în vâltoarea asta“

Referitor la complicata misiune din aceste zile, psihiatrul a arătat că deşi dorinţa familiilor va fi suverană pentru medicii care vor pune la punct planul de tratament al răniţilor, starea lor medicală va prima. „Mandatul nostru este un mandat de criză. Un obiectiv rezonabil ar fi să îi întorci pe aceşti tineri acolo unde erau înainte de 30 octombrie. Sutele de oameni care au lucrat în această perioadă, psihologi, asistenţi sociali, medici nu sunt simple cifre, ci arată capacitatea noastră de a interveni. La capătul celălalt sunt sute de familii prinse în vâltoarea asta“, a adăugat medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite