Tiberiu Niţu: „Magistraţii au obligaţia să declare dacă au fost ofiţeri de securitate. Fiecare merge pe propria răspundere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că magistraţii au obligaţia să declare „dacă au fost sau nu ofiţeri de securitate”, precizând că fiecare îşi asumă, dar, fiind vorba de judecători şi procurori, se pleacă de prezumţia de seriozitate şi de maturitate.

„A fost azi (marţi - n.r.), pe ordinea de zi, o sesizare formulată de un coleg judecător, care urmează să-şi aibă cursul ei şi vom vedea. Nu m-aş pronunţa eu să spun dacă-i firească sau nu-i firească. Noi avem obligaţia, potrivit legii, să declarăm dacă am fost sau nu ofiţeri de securitate şi aşa mai departe. Fiecare magistrat dă această declaraţie şi îşi asumă declaraţia pe care o face”, a spus Tiberiu Niţu la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde a participat la şedinţa plenului.

Procurorul general a arătat că nu intră în competenţa Parchetului verificarea acestor declaraţii date de magistraţi la notar.

„Noi nu avem competenţa de a face astfel de verificări, dacă într-adevăr un magistrat a fost sau nu a fost, sau este şi aşa mai departe. Nu s-a practicat până acum, nu văd de ce s-ar face astfel de verificări. Există obligaţia legală a unei declaraţii notariale, sub sancţiunea falsului în declaraţii. Fiecare îşi asumă şi…”, a mai spus Niţu.

Tiberiu Niţu a precizat că se pleacă de la prezumţia de seriozitate, având în vedere că este vorba de magistraţi, oameni de la care se aşteaptă „seriozitate, maturitate”.

„Întotdeauna plecăm de la prezumţia de bună-credinţă şi de la prezumţia de seriozitate, responsabilitate şi maturitate, pentru că vorbim de un corp al magistraţilor, adică oameni de la care, dincolo de astfel de declaraţii, aşteptăm cu toţii, în general, înţelepciune, ştiinţă de carte, maturitate", a mai spus Niţu.

El a adăugat că este mai puţin probabil ce i s-ar putea părea normal în calitate de persoană fizică, iar ca procuror general, nu face astfel de evaluări, „cu atât mai puţin la televizor".

Întrebat dacă a aflat cine este procurorul la care făcea referire preşedintele Traian Băsescu, Tiberiu Niţu a spus: „Nu, nu-i vorba de curiozitate, ci pur şi simplu nu am avut o astfel de preocupare".

„S-a discutat în plenul CSM, am votat, nu ştiu exact ce s-a hotărât în urma votului”, a mai spus Tiberiu Niţu.

Membrii plenul Consiliului Superior al Magistraturii au discutat şi au votat cererea judecătorului Horaţius Dumbravă, de sesizare a Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit cărora anumite „decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Tiberiu Niţu: În orice dosar penal se începe imediat urmărirea penală in rem 

De asemenea, întrebat despre stadiul în care se află dosarul de la Parchetul General deschis în urma denunţului privind afirmaţiile în care Radu Mazăre a înjurat un procuror anticorupţie, Tiberiu Niţu a precizat că acesta este pe rol la secţia de urmărire penală şi criminalistică.

„Dosarul este pe rol la secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a spus Niţu.

Întrebat dacă s-a început urmărirea penală în acest dosar, procurorul general a răspuns: „Nu ştiu exact, dar pot să vă spun că, în general, potrivit Codului de procedurã penalã, urmărirea penală cu privire la faptă se începe, în orice dosar penal, automat".

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost denunţat de Direcţia Naţională Anticorupţie, pe 15 septembrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, pentru afirmaţiile pe care le-a făcut pe 12 septembrie, în cadrul conferinţei extraordinare a PSD, prilej cu care edilul a înjurat un procuror.

„Mazăre Radu Ştefan are calitatea de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală la Direcţia Naţională Anticorupţie. La data de 12 septembrie, potrivit relatărilor apărute în mass-media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: «Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz, n.n ), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normal»", a arătat DNA.

Radu Mazăre: Sunt „un vânat de lux”

La o zi după denunţul DNA, Mazăre a declarat că poate nu ar fi trebui să spună acea înjurătură „foarte populară" la adresa unui procuror anticorupţie, pentru că a văzut că „s-au inflamat foarte”, deşi el nu s-a referit la un om anume, ci la un sistem care acţionează la ordine politice, precizând că el este un „vânat de lux".

Potrivit articolului 276 din Codul penal, este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida.

„Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar", a precizat DNA.

Totodată, împrejurarea în care Radu Mazăre a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de de primarul Constanţei, "respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză", a mai arătat DNA.

Tot pe 15 septembrie, CSM a remis un comunicat de presă cu privire la afirmaţiile lui Mazăre la adresa procurorului DNA.

„În baza rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora", a arătat CSM.

Pe 12 septembrie, la conferinţa extraordinară a PSD Constanţa, Radu Mazăre a afirmat că nimeni nu ştie dacă va fi liber mâine sau poimâine şi că orice persoană publică poate fi ridicată cu mascaţii în orice clipă. În momentul în care l-a înjurat pe procurorul DNA care a dispus să fie adus la audieri, Mazăre a fost aplaudat de participanţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite