Țeapă prin metoda „Olx” dată din Rusia. Motivul pentru care a fost abandonată ancheta
0Un dosar de înșelăciune prin metoda „Olx” a fost închis prin renunțarea la urmărirea penală. Ancheta a fost închisă fără să fie cerută o pedeapsă pentru că suspectul este din Rusia și este imposibil de identificat.

Judecătoria Timișoara a confirmat soluția de renunțare la urmărire penală dispusă într-un dosar de înșelăciune în care victimă a fost un român care a vrut să cumpere o bicicletă de pe „Olx”. În acest caz, totul a început în mai 2020, când un timișorean a găsit o bicicletă de vânzare pe platforma de anunțuri. „După ce a intrat în contact cu presupusul vânzător, acesta i-a indicat un link unde a introdus datele cardului bancar în vederea efectuării transferului sumei de 1.410 lei, contravaloarea bicicletei”, se arată în datele de la dosar.
Fără bicicletă și cu banii luați
La scurt timp după efectuarea plății, timișoreanul care a vrut să cumpere bicicleta a fost anunțat de către vânzător că a fost debitată o sumă mai mică decât contravaloarea bicicletei și că trebuie să plătească diferența. Bărbatul a introdus din nou datele cardului, constatând ulterior că i-a fost retrasă din cont suma de 3.315 lei fără să primească bicicleta. În urma plângerii penale formulate de partea vătămată, a fost deschis un dosar penal pentru fraudă informatică.
Ancheta, prea scumpă pentru a fi continuată
După mai bine de doi ani de la deschiderea dosarului, ancheta a fost închisă fără identificarea autorului. Pracitc, procurorul a dispus renunțarea la urmărirea penală, iar Judecătoria Timișoara a confirmat ordonanța stabilind că „dificultatea depistării persoanei responsabile pentru comiterea infracţiunii este dată şi de faptul că transferul bancar a avut loc într-un cont din Rusia”.
„Prin urmare, se presupune că autorii infracţiunii provin din Rusia, iar raportat la contextul actual este imposibilă administrarea unor probe pe teritoriul Rusiei. Persoana vătămată a arătat că a suferit un prejudiciu de 3315,15 lei, cu care se constituie parte civilă, însă raportat la dificultăţile pe care le-ar impune urmărirea penală a faptei, se constată existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi eforturile ridicate ale organelor judiciare, raportat la atingerea minimă adusă valorilor sociale”, se arată în ordonanța de renunțare la urmărirea penală, confirmată de instanță.
Judecătorul care a confirmat ordonanța de renunțare la urmărirea penală a mai arătat că, „având în vedere şi existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse prin săvârşirea infracţiunii, nu există un interes public în urmărirea faptei”.
Cum evitați țepele prin metoda „Olx”
Atât platforma online Olx, cât și Poliția Română, au avertizat cetățenii, în repetate rânduri, cu privire la țepele date prin intermediul platformei. Prin această metodă nu sunt înșelați doar cei care cumpără, putând fi înșelați și cei care vând. Pentru a nu cădea în plasa infractorilor, poliţiştii îi sfătuiesc pe cetățeni să analizeze orice link înainte de a-l accesa şi de a nu da click pe acesta în cazul în care trezeşte suspiciuni.
În cadrul platformei Olx nu se fac plăţi online, singura situaţie în care Olx cere introducerea datelor cardului bancar este cea în care se cumpără serviciile de promovare a anunţurilor.
„Nu daţi altor persoane datele cardului bancar şi evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext. Nu mutaţi conversaţia de pe Olx pe WhatsApp sau orice altă reţea de comunicaţii deoarece se poate interveni mai uşor în caz de fraudă. Atunci când vindeţi produse pe Olx, alegeţi să primiţi contravaloarea acestora prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului“, mai recomandă polițiștii.