Studenţii preferă căminele private
0Decât să închirieze apartamente în oraş, tinerii preferă să plătească şi pe timpul verii peste 100 de euro, lunar, pentru un loc în căminele private.
Bătaia pentru un loc la cămin a început, deşi până la debutul anului universitar mai este mai bine de o lună. Dacă la stat este mai ieftin şi, în consecinţă, bătaia mai mare, căminele private sunt preferate de studenţii care beneficiază de un buget mai generos.
Astfel, camerele puse la dispoziţie de cele opt universităţi particulare importante din Capitală şi de cele 16 universităţi de stat sunt mai mult libere până la 1 octombrie când debutează anul universitar.
Lucrurile se schimbă însă când vine vorba de căminele particulare din Bucureşti, cele care nu aparţin de nicio instituţie de învăţământ. Acestea sunt preferatele studenţilor care iubesc confortul şi nu suportă să fie deranjaţi când învaţă şi care, pentru a fi siguri că vor locui acolo pe tot parcursul anului de studiu,închiriază camere şi în vacanţa de vară.
Cel mai modern complex
Cel mai nou şi mai modern complex privat pentru studenţi din Capitală este West Gate Studios, situat în cartierul Militari. Complexul inaugurat în urmă cu un an cuprinde momentan un singur corp, adică 375 de garsoniere şi câteva apartamente cu două camere. De anul viitor, complexul va deschide alte două blocuri pentru tinerii chiriaşi, şi va fi dotat, printre altele, cu piscină în aer liber, spa, fitness, jacuzzi, salon de înfrumuseţare, restaurante, patinoar pe timp de iarnă şi centru medical.
În căminul din cartierul Militari sunt cazaţi în prezent studenţi de la majoritatea instituţiilor de învăţământ. „Avem studenţi de la Universitatea Bucureşti, de la ASE, de la «Ion Mincu », Ştiinţe Agronomice, «Spiru Haret», Româno-Americană", a spus administratorul căminului West Gate Studios, Teodor Cacior.
„E mai ieftin decât să stai în chirie"
Mihai Negoiţă (21 de ani) este student la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii „Spiru Haret" şi a preferat să plătească pentru tot anul, inclusiv pe perioada vacanţei pentru a nu-şi pierde locul. „Aici, camerele sunt dotate cu aer condiţionat, cuptor cu microunde, frigider, televizor, senzori de fum, internet, plită electrică şi baie proprie şi nu suntem mai mult de două persoane în cameră. Pentru că am stat şi anul trecut aici beneficiez de o mică reducere la cazare", a spus Mihai.
Şi Irina, o studentă în anul al II-lea la Facultatea de Medicină Veterinară este de aceeaşi părere. „E mai convenabil decât să-ţi închiriezi ceva în oraş. Câteva luni am locuit cu o prietenă şi plăteam amândouă 350 de euro, plus întreţinere. Nu aş fi putut să mă adaptez nici la viaţa în căminul de stat, cu muzică la miezul nopţii sau baie la comun", a explicat tânăra.