Stelian Ion, noul ministru al Justiţiei din Guvernul Cîţu îşi propune să repare tot  ce a stricat Tudorel Toader. Ce obiective are pe agendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei sub conducrerea lui Stelian Ion (USR-PLUS) îşi propune să repare în domeniul Justiţiei tot ce a stricat Tudorel Toader în guvernarea PSD. Secţia Specială urmează a fi desfiinţată, rolul preşedintelui în numirea procurorilor de rang înalt urmează a fi restabilit, iar Curtea Constituţională ar  urma a fi depolitizată.

Fără penali în funcţii publice, interzicerea amnistiei si gratierii şi reformarea instituţiei Curţii Constituţionate se află pe primele trei poziţii în lista de obiective pe care noul Executiv şi le propune pentru domeniul Justiţiei.

Primul obiectiv pe termen scurt din programul de guvernare al Cabinetului Cîţu din capitolul Justiţie este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

„Înfiinţarea unei structuri specializate, având o competenţă care se raportează la calitatea persoanelor şi nu la natura faptelor, este nejustificată şi lezează prestigiul profesiei de magistrat, prin inducerea ideii că fenomenul criminalităţii ar fi larg răspândit în această categorie profesională. Un astfel de corp reprezintă de asemenea un mijloc de intimidare a magistraţilor şi un mod de izolare a acestora în raport cu cetăţenii obişnuiţi. Urmărirea penală a unui caz de furt trebuie să se desfăşoare la fel, indiferent dacă suspectul este un magistrat sau orice alt cetăţean”, se arată în programul de guvernare.

Şefii Parchetelor vor fi numiţi de preşedinte, după  validarea în CSM

Un alt obiectiv pe termen scur teste restabilirea rolului preşedintelui în numirea procurorilor de rang înalt.

„Modificarea procedurii de desemnare a conducerilor Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, DNA şi DIICOT prin diminuarea factorului politic şi creşterea rolului CSM în această procedură, ministrul justiţiei făcând propunerea de numire în funcţie în urma unei proceduri transparente şi obiective de selecţie a candidaţilor, validarea rezultatelor concursului urmând a se realiza printr-un aviz conform al Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, iar numirea în funcţie va reveni Preşedintelui”, se arată în document.

Alte obiective pe termen scurt din programul de guvernare:

  • O altă urgenţă este aceea a eliminării schemei de pensionare anticipată a magistraţilor.
  • Întărirea luptei împotriva corupţiei şi a infracţionalităţii organizate.
  • Prin reorganizarea Inspecţiei Judiciare, inspectorul-şef a dobândit în mod nejustificat o serie de competenţe discreţionare
  • În perioada imediat următoare avem în vedere o reformă a Inspecţiei Judiciare astfel încât această instituţie să ofere garanţii sporite de independenţă şi imparţialitate.
  • Modificarea procedurii de desemnare a conducerilor Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, DNA şi DIICOT prin diminuarea factorului politic şi creşterea rolului CSM în această procedură, ministrul justiţiei făcând propunerea de numire în funcţie în urma unei proceduri transparente şi obiective de selecţie a candidaţilor, validarea rezultatelor concursului urmând a se realiza printr-un aviz conform al Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, iar numirea în funcţie va reveni Preşedintelui.
  • Pentru obţinerea unor rezultate mai bune pe linia luptei împotriva infracţionalităţii de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, avem în vedere fie înfiinţarea unei structuri specializate în cadrul Parchetului General care să investigheze acest tip de infracţiuni, fie crearea unor structuri specializate în cadrul parchetelor.
  • Trecerea poliţiei judiciare în subordinea parchetelor

Pe termen lung, Ministerul Justiţiei condus de Stelian Ion îşi propune următoarele obiective: 

  • Reintegrarea socială a persoanelor private de libertate
  • Prevenirea şi combaterea corupţiei
  • Prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite