Video Stadiul lucrărilor la marile tuneluri feroviare din vestul României
0Lucrările la tunelurile feroviare de pe Valea Mureșului, construite pe noul traseu al magistralei Simeria - Arad, acumulează noi întârzieri, iar din această cauză tronsonul pe care se află nu va fi finalizat anul acesta.

Tunelurile de cale ferată construite pe malul stâng al Mureșului, în apropiere de Zam (județul Hunedoara), vor fi printre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură feroviară realizate în ultimele decenii în România. Ele fac parte din lotul Ilteu-Gurasada al magistralei, intrat în șantier în 2018.
Cele mai întârziate lucrări, la tuneluri
Lucrările începute în urmă cu șase ani sunt, însă, departe de a fi finalizate.
„Lotul 2c Ilteu-Gurasada nici nu intră în discuție pentru 2025, stadiul fiind 74 la sută cu un tunel blocat la nivel geotehnic și altul neînceput”, informa, recent, Asociația Pro Infrastructură, care monitorizează proiectele mari feroviare și rutiere din România.
Din cauza întârzierilor, tronsonul ar putea fi realizat cel mai devreme în decembrie 2026, estimează Căile Ferate Române, în raportul pe luna februarie privind stadiul execuției magistralei Simeria - Arad (până la km 614).
Noua cale ferată Simeria - Arad, cu o lungime de 141 de kilometri, traversează județele Hunedoara și Arad pe Valea Mureșului, înlocuind parțial ruta primei căi ferate din Transilvania, Arad – Simeria – Alba Iulia, inaugurată în 1868. Investiția a fost împărțită în patru tronsoane, pentru care contractele de execuție au fost semnate în 2017, cu termen inițial de finalizare de trei ani.
Lucrările au vizat modernizarea infrastructurii feroviare și reconfigurarea traseului, astfel încât viteza de circulație a trenurilor să poată crește până la 160 de kilometri pe oră.
Proiectul a impus construcția a 60 de kilometri de traseu complet nou de cale ferată între Simeria și Arad, a unor tuneluri, dar și ridicarea a nouă poduri peste Mureș, în timp ce singurul pod peste Mureș aflat pe vechiul traseu, la Brănișca, nu va mai fi folosit pe noua rută. Două tronsoane, unul în județul Arad, altul în Hunedoara, ambele cu lungimi de peste 40 de kilometri, ar putea fi realizate în 2025.
Primul tronson finalizat, așteptat în vara anului 2025
Potrivit CFR, pe subtronsonul 2a: Km 614 - Bârzava (41,9 kilometri), stadiul lucrărilor este de 96,5%, iar termenul estimat de finalizare al acestora este iunie 2025.



















„Au fost efectuate recepții la terminarea pe părți de obiective, conform legislației în vigoare, pe o lungime de 13,75 kilometri de cale ferată între Km 614 și Păuliș. În decembrie 2024, au fost realizate recepții pentru părți de lucrări de infrastructură și suprastructură CF, consolidări, poduri și podețe, pe intervalul Bârzava Nouă – Păuliș (28,147 kilometri)”, arată raportul recent publicat de CFR.
Pe acest subtronson au fost prevăzute 15 poduri, dintre care două peste râul Mureș, 39 de podețe și un pasaj inferior.
Pe subtronsonul 2b: Bârzava - Ilteu (36 kilometri), progresul este de 93,4 la sută, iar termenul estimat de finalizare a secțiunii este februarie 2026. Pe el se află tunelul Bătuța, situat între localitățile Bârzava și Vărădia, din Arad.
Lucrările mai cuprind construcția a 15 poduri (dintre care două peste râul Mureș), 24 de podețe, trei pasaje superioare și mai multe pasaje inferioare.
Salbele de tuneluri și poduri de pe Valea Mureșului
Pe subtronsonul 2c: Ilteu - Gurasada (22,3 kilometri), constructorii au realizat 74,9% din lucrări, termenul de finalizare al întregului tronson fiind decembrie 2026.
Pe tronsonul situat între județele Arad și Hunedoara sunt construite două tuneluri și o polată (tunel la zid), cu o lungime totală de aproximativ 1,2 kilometri. Proiectul prevede construcția unui tunel de 268 de metri, a unei polate și a unui tunel de 678 de metri, distanța dintre cele două tuneluri fiind de 431 de metri.
Tunelurile de pe Valea Mureșului sunt realizate prin noua metodă austriacă de construire a tunelurilor (NATM), bolta lor fiind acoperită cu beton toncretat, capabil să susțină greutatea și să reducă încovoierea galeriilor. Însă, la tunelul mare, lucrările sunt abia la început.
În cadrul investiției sunt prevăzute și lucrări de infrastructură care includ 15 poduri (dintre care două peste râul Mureș), 17 podețe, un pasaj superior, trei pasaje inferioare și două tuneluri.
Tronsonul celor trei poduri peste Mureș
Pe tronsonul 3: Gurasada - Simeria (41 kilometri), lucrările au ajuns la 87,4%, iar finalizarea este estimată în decembrie 2025.
Pe acest tronson sunt construite 17 poduri noi, dintre care trei peste râul Mureș, 27 de podețe, patru pasaje superioare (Deva, Mintia, Ilia, Gurasada) și două pasaje inferioare (Săulești și Ilia).