Solarul este cancerigen!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solarul este cancerigen!
Solarul este cancerigen!

Bronzarea artificială creşte cu 75% şansele apariţiei cancerului de piele, mai ales în cazul tinerilor. Specialiştii susţin că razele ultraviolet artificiale sunt cancerigene, dar saloanele de bronzat nu pot fi interzise.

Razele ultraviolete artificiale folosite în saloanele de bronzat au fost clasate ca fiind cancerigene de Centrul internaţional de cercetare a cancerului (CIRC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Dacă până de curând razele UV artificiale erau calificate de CIRC la nivelul 2, „probabil cancerigene“, un grup de 20 de specialişti a stabilit, în urma unei întâlniri, că acestea sunt mult mai periculoase. În plus, cercetătorii susţin că există şi o legătură directă între bronzarea artificială şi melanomul ocular.

„O analiză a concluzionat faptul că expunerea la raze UV artificiale înaintea vârstei de 30 de ani creşte cu 75% riscul de melanom, forma cea mai agresivă de cancer de piele“, susţin specialiştii CIRC, citaţi de AFP.

Tinerii, cei mai fideli clienţi

Saloanele de bronzat sunt frecventate mai ales de tinere, lucru demonstrat şi de studiile realizate. Astfel, potrivit unei cercetări a Asociaţiei germane pentru prevenţia dermatologică, realizată la sfârşitul anului 2008, în jur de 14 milioane de germani între 18 şi 45 de ani se bronzează artificial. Un sfert dintre aceştia merg la saloane de bronzat de la o vârstă fragedă, adică între 10 şi 17 ani.

Dermatologii din întreaga lume au apreciat decizia CIRC de a creşte gradul de clasificare în cazul razelor UV artificiale, dar nu cred că va fi luată o decizie de interzicere a saloanelor de bronzat. „Soluţia nu este interzicerea, ci informarea“, a declarat preşedintele sindicatului francez al dermatologilor, George Reuter.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite