Şefii CSM s-au dus cu năframa-n vârf de băţ la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM consideră că legea lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor
CSM consideră că legea lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a avut joi o întrevedere cu preşedintele Iohannis cu privire la decizia Parlamentului de a elimina pensiile speciale pentru magistraţi fiind subliniate deciziile CCR pe această temă

Conducerea CSM i-a prezentat joi, la Palatul Cotroceni, şefului statului poziţia critică faţă de eliminarea pensiilor speciale de către Parlament. La finalul întâlnirii, ce a avut loc la solicitarea conducerii CSM, magistraţii nu au precizat ce le-a răspuns preşedintele Iohannis. „Consiliul Superior al Magistraturii confirmă că în cursul zilei de astăzi s-a derulat întâlnirea programată conform agendei între preşedintele CSM, vicepreşedintele CSM şi Preşedintele României. În cadrul discuţiilor au fost susţinute argumentele CSM privind subiectul pensiei de serviciu a magistraţilor, cu referire la deciziile Curţii Constituţionale în materie şi reglementările internaţionale”, a transmis CSM.

„Este lezată independenţa justiţiei”

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat deja public „îngrijorarea şi dezacordul" faţă de adoptarea legii prin care sunt eliminate pensiile speciale ale magistraţilor, caracterizând ca „inacceptabilă” modalitatea în care a fost adoptat acest act normativ. „Această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie. Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă regretul faţă de modalitatea inacceptabilă în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, adoptând o măsură cu consecinţe grave asupra independenţei justiţiei şi statutului magistratului în lipsa oricărui dialog instituţional onest. Această conduită concretizează practic unele luări de poziţie repetate ale liderilor politici, având ca efect încurajarea unui curent social negativ împotriva magistraţilor, la nivelul opiniei publice. Procedând astfel, Camera Deputaţilor a ignorat principii constituţionale şi a asumat generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregii societăţi”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Curtea Supremă a decis deja sesizarea Curţii Constituţionale

De altfel, miercuri seară judecătorii Curţii Supreme au decis, în unanimitate, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la eliminarea pensiilor speciale. Judecătorii au precizat că sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, fiind reţinute vicii atât intrinseci cât şi extrinseci. În ceea ce priveşte motivele procedurale, magistraţii susţin că adoptarea legii s-a făcut cu încălcarea principiului bicamerismului prin faptul că reglementarea aspectelor ce ţin de autoritatea judecătorească necesită o aprobare într-o şedinţă comună a celor două camere. Procesul legislativ este astfel catalogat drept „incoerent şi lipsit de previzibiltiate” şi „lacunar”. În ceea ce priveşte argumentele de natură intrinsecă, judecătorii susţin că prin votul deputaţilor de marţi se încalcă principiul independenţei judecătorilor, caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale şi, nu în ultimul rând, principiul nondiscriminării, introducându-se un element de discriminare în cadrul corpului magistraţilor, între magistraţii civili şi cei militari.

Cu doar puţin timp înainte, şefa Curţii Supreme, într-o scrisoare publică, a catalogat decizia Parlamentului drept una „tristă şi stupefiantă”. Judecătoarea a susţinut că numărul magistraţilor care vor/ar fi beenficiat de acest drept este mic, comparabil cu numărul total al acestor pensii, şi că acestea sunt justificate prin volumul de muncă din Justiţie. „Numărul pensiilor de serviciu ale magistraţilor aflate în plată: 3800-4000. Cele ale grefierilor, aproximativ 1800-2000. Numărul pensiilor aşa-zis-"speciale" care vor rămâne în plată şi în condiţiile intrării în vigoare a propunerii legislative adoptate ieri de Parlament aproximativ 170.000. Volumul total de activitate al instanţelor judecătoreşti în 2018, pentru că sunt ultimele date statistice disponibile public: 2.946.106 de dosare. Calculaţi dumneavoastră câte milioane de oameni setăflă în spatele acestora şi apelează anual la serviciul public al justiţiei”, a scris aceasta.

Pensiile speciale au fost eliminate, marţi în şedinţa Camerei Deputaţilor din Parlament, cu 247 de voturi pentru şi 21 de abţineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcand militarii şi poliţiştii. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Cameră, în calitate de for decizional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite