Şefa Curţii Supreme, despre sesizarea lui Iordache: Ni se cere „să punem cu mâna” judecătorii în complete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Tarcea FOTO Inquam Photos / George Calin
Cristina Tarcea FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a spus că prin sesizarea formulată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor se doreşte renunţarea la repartizarea aleatorie a dosarelor de corupţie. Admiterea acesteia ar echiva astfel cu alegerea directă a judecătorilor care să se ocupe de dosarele de corupţie.

„Începând cu anul 2011, a fost garantat la nivel legislativ un principiu fundamental al dreptului la un proces echitabil, acela al repartizării aleatorii a dosarelor. Ori repartizarea aleatorie a dosarelor înseamnă o paletă cât mai extinsă a completurilor deschise în sistem informatic, pentru a prelua un anumit dosar. Ce ni se cere acum? Ni se cere să ignorăm principiul repartizării aleatorii (...) şi ni se mai cere să punem 'cu mâna' judecătorii care vor alcătui completurile specializate, două sau trei, în materie de corupţie", a spus Cristina Tarcea, miercuri, în faţa plenului CCR, care discută sesizarea în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Instanţa supremă şi Parlament.

Preşedinta ÎCCJ a mai spus că au fost ani în care dosarele judecate de Instanţa Supremă au fost 100% dosare de corupţie şi alţi ani în care proporţia a fost de 80%. ”Dacă am fi trimis doar la completuri specializate, ce ar fi judecat ceilalţi judecători”, a ridicat ea problema.

Ea a respins, totodată, acuzaţiile cu privire la încălcarea legii în cazul repartizării dosarelor de corupţie.

"Înalta Curte nu a încălcat dispoziţiile legale, Înalta Curte s-a conformat întru totul dispoziţiilor legale care excludeau Curtea Supremă de la constituirea unor completuri specializate în materie de corupţie, toate completurile au fost specializate în materie de corupţie", a precizat preşedintele Instanţei supreme.

În final, Cristina Tarcea a solicitat CCR să constate că ÎCCJ "a respectat întru totul voinţa legiuitorului" în ceea ce priveşte repartizarea dosarelor de corupţie.

Florin Iordache a declarat, în susţinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanţa supremă pentru cazurile de corupţie prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.

„ Vă solicit să constataţi că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru constatarea conflictului. Să transmiteţi să calea de urmat ulterior. Această cerere e admisibilă pentru că există o situaţie conflictuală generată de depăşirea competenţelor constituţionale de către cea dintâi. Conflictul e evident cât vreme prin refuzul de aplicare a legii de către ÎCCJ”, a afirmat Florin Iordache. 

El a precizat că Instanţa Supremă trebuia să instituie aceste complete de 3 judecători specializate pentru a instrumenta dosarele de corupţie, indiferent căre ar fi fost numărul acestora.

Florin Iordache, în calitate de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă (ÎCCJ) în cazul completelor specializate. Prin această sesizare, Florin Iordache a preluat practic apărarea formulată în instanţă de avocaţii lui Liviu Dragnea care cer anularea sentinţei de condamnare dată pe fond, pe motiv că sentinţa nu a fost dată de un complet specializat, aşa cum prevede Legea 78/2000

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite