Dezbatere la CCR. Tarcea, despre completele specializate: Articolul invocat de Florin Iordache nu mai este în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea
Şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea

Cristina Tarcea susţine că din punctul ei de vedere articolul 29/78 privind alcătuirea completelor specializate nu mai este în vigoare. Curtea Constituţională analizează modul în care au fost judecate, la Curtea Supremă, marile dosare de corupţie. Mai exact, dacă completurile de 3 judecători ale secţiei penale au competenţă în astfel de cazuri sau dacă trebuiau formate completuri specializate.

Judecătorul Petre Lăzăroiu, judecătorul raportor al acestui dosar, i-a adresat şefei Curţii Supreme o întrebare la finalul şedinţei. Acesta a întrebat-o dacă art 29/78, cel invocat în sesizarea lui Iordache, mai este în vigoare?

Cristina Tarcea a precizat, că în opinia ei de simplu judecător, acest articol nu mai este în vigoare. „Este o întrebare interesantă, una care s-a pus la toate instanţele din ţară. Vă răspund strict ca judecătorul Cristina Tarcea, şi nu ca reprezentant al ÎCCJ: din punctul meu de vedere nu mai este în vigoare. Toate modificările ulterioare au stabilit altă organizare”, a declarat aceasta.

Şefa Curţii Supreme i-a răspuns şi vice-preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, care declarase anterior că „nu este permis ca Înalta Curte să sfideze Parlamentul prin nerespectarea legii”.

„Mă uimeşte uşurinţa cu care se aruncă vorbe grele că ÎCCJ ar sfida Legea şi Parlamentul. Cine afirmă aceste lucruri nu ştie câte nopţi nedormite au pierdut judecătorii instanţei supreme pentru soluţionarea cauzelor”, a răspuns Cristina Tarcea.

La ieşirea de la CCR, Iordache a declarat că se aşteaptă ca judecătorii instanţei constituţionale să respecte legile în vigoare.

"Este ABC-ul dreptului să spunem că o lege nu e în vigoare atunci când e abrogată. Când nu avem o lege sau un articol care să abroge Legea 78, legea este în vigoare. CCR dacă constată că există acest conflict trebuie să stabilească numai pentru viitor. Dacă se constată că anumite cauze au fost viciate să se stabilească şi un mod în care să se repare nedreptăţile de până acum. Aşteptă răspunsul CCR. Eu am cerut ca dacă se constată un conflict, să se stabilească şi o modalitate de reparare. Mă aştept ca judecătorii CCR să respecte legile în vigoare dacă constată conflictul. Am spus că toţi judecătorii de la ÎCCJ sunt specializaţi, problema este la complete", a declarat Florin Iordache.

Florin Iordache, în calitate de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă (ÎCCJ) în cazul completelor specializate. Prin această sesizare, Florin Iordache a preluat practic apărarea formulată în instanţă de avocaţii lui Liviu Dragnea care cer anularea sentinţei de condamnare dată pe fond, pe motiv că sentinţa nu a fost dată de un complet specializat, aşa cum prevede Legea 78/2000.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite