Sebastian Ghiţă vrea continuarea procesului în care este acuzat de înşelăciune, deşi faptele s-au prescris
0Omul de afaceri Sebastian Ghiţă le-a spus marţi magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti că doreşte continuarea judecării dosarului în care este acuzat, alături de alte opt persoane, de înşelăciune sau complicitate la această infracţiune, chiar dacă faptele s-au prescris.
La termenul de astăzi, cei implicaţi în acest dosar au fost întrebaţi de judecătorii dacă mai consideră că procesul poate continua după ce faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris. Sebastian Ghiţă, Gheorghe Romulus, Stela Ştefan şi Mircea Nicolici au arătat că vor continuarea procesului, iar ceilalţi inculpaţi fie au spus că nu doresc continuare, fie nu au fost prezenţi la termenul de astăzi.
La rândul său, magistratul a precizat că cei care au considerat că nu mai este necesară continuare dosarului, nu mai este nevoie să se prezinte la termenele de judecată.
Instanţa a stabilit un nou termen de judecată pentru 11 martie pentru a se depune la dosar o expertiză ce nu a fost prezentată anterior.
La termenul trecut, procurorul prezent la şedinţă şi avocaţii au arătat că, potrivit prevederilor din noul Cod penal şi noilor limite ale termenului de prescripţie, acesta s-a împlinit în cazul celor judecaţi în dosar, astfel că dosarul ar trebui închis.
În februarie 2006, Sebastian Aurel Ghiţă, Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ştefan, Mircea Daniel Nicorici şi Stela Ştefan au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Pe 11 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei nouă, constatând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată.
Sebastian Ghiţă a fost achitat atât pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, cât şi pentru fals în declaraţii, infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Decizia a fost atacată de procurori, dosarul a fost înregistrat pe 7 februarie 2012 la Curtea de Apel Bucureşti, iar judecarea a început pe 6 martie 2012. Sebastian Ghiţă a fost ales deputat, în decembrie 2012, astfel că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti şi-au declinat competenţa, în 5 martie 2013, şi au dispus trimiterea cauzei la Curtea Supremă, instanţa care judecă dosarele în care sunt acuzaţi parlamentari.
Pe 15 octombrie 2013, Instanţa Supremă a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel Bucureşti, pentru continuarea judecării apelurilor. Dosarul este din nou în dezbaterea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti din noiembrie 2013.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Dosarul în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost trimise în judecată pentru înşelăciune sau complicitate la această infracţiune, ar putea fi închis, întrucât faptele s-au prescris. Instanta urmează să anunţe pe 25 februarie dacă vor continua procesul.