CNN: Rusia ar fi ajuns la locul unde a fost prăbușită drona americană în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia ar fi ajuns la locul prăbușirii dronei americane, în Marea Neagră, după ce a fost acroșată de două avioane rusești Su-27, relatează CNN, citând oficiali americani.

drona mq 9 reaper jpg

CNN relatează că doi oficiali de la Washington au declarat că Rusia a ajuns la locul accidentului dronei MQ-9 din Marea Neagră.

Drona MQ-9 doborâtă deasupra Mării Negre a decolat din România, scrie New York Times, citând un oficial militar american. Publicația notează că aceștia au privit șocați imaginile transmise de dronă, în care se vede cum aceasta a fost „hărțuită” de avioanele de luptă rusești Su-27

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, despre incidentul în care o dronă de supraveghere americană a fost doborâtă de un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre. Austin susține că a discutat cu omologul său rus, Serghei Șoigu, căruia i-a transmis că Rusia trebuie să opereze aeronavele militare într-o manieră „sigură și profesionistă”, relatează The Guardian.

„Avem dovezi video ale incidentului. Nu știm dacă drona a fost lovită intenționat, știm că drona a fost interceptată intenționat, că comportamentul total neprofesionist și nesigur a fost unul intenționat. Contactul fizic, nu sunt sigur că a fost intenționat, rămâne de văzut. Ce vă pot spune cu siguranță este că avem dovezi clare ale incidentului, care a fost foarte agresiv, avem dovezi video cu combustibilul eliberat de avioanele rusești, și așa mai departe”, a precizat șeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley, care susține că Statele Unite nu caută un conflict militar cu Rusia. „Incidente se mai întâmplă. Și în mod clar, nu căutam un conflict militar cu Rusia”, adaugă el.

SUA ignoră restricţiile impuse în spaţiului aerian al Mării Negre, acuză Rusia

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Statele Unite „ignoră” faptul că Rusia a impus restricţii în spaţiul aerian al Mării Negre, afirmaţie ce survine la o zi după ce o dronă americană a fost interceptată deasupra Mării Negre de avioane ruse, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat la televiziunea de stat rusă, Lavrov a spus că Rusia a stabilit limite ale zborurilor în regiunea Mării Negre după începerea campaniei militare în Ucraina – un fapt de care Statele Unite sunt destul de conştiente.

Potrivit Moscovei, Rusia va „reacţiona proporţional” la viitoare „provocări” americane, notează AFP.

SUA au acuzat marţi forţele aeriene ruse că au „interceptat şi lovit” o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi i-au provocat prăbuşirea.

Rusia a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană care a fost detectată „în zona peninsulei Crimeea” şi care avansa „în direcţia” frontierelor Rusiei.

Serghei Șoigu: Spionajul american este una din cauzele incidentului dronei americane interceptate în Marea Neagră

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, că intensificarea operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una din cauzele incidentului din Marea Neagră dintre aviaţia rusă şi o dronă americană, informează AFP.

„Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate (…) din cauza desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi a intensificării activităţilor de informaţii împotriva intereselor Rusiei”, a spus Serghei Şoigu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, asigurând că Moscova „va reacţiona proporţional” la viitoarele „provocării” americane.

„S-a remarcat că zboruri ale unor drone americane strategice letale în apropierea coastei Crimeei aveau o natură provocatoare şi au creat precondiţii pentru o escaladare a situaţiei din zona Mării Negre”, potrivit comunicatului, citat de Reuters.

Washingtonul va continua să zboare ”unde permite dreptul internaţional”

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite vor continua să zboare „acolo unde permite dreptul internaţional”, la o zi după ce o dronă americană a fost interceptată deasupra Mării Negre de avioane ruse, relatează AFP.

„Este responsabilitatea Rusiei ca aeronavele sale militare să zboare într-o maniera profesionistă şi sigură”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Lloyd Austin, care a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

„La 15 martie, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au avut o convorbire telefonică la iniţiativa părţii americane”, a declarat Ministerul rus al Apărării, fără a da alte detalii.

„Tocmai am vorbit la telefon cu omologul meu rus, ministrul (Serghei) Şoigu. După cum am spus în mai multe rânduri, este important ca marile puteri să fie modele de transparenţă şi comunicare”, a afirmat Lloyd Austin. El a subliniat că ţara sa „tratează foarte serios orice potenţial de escaladare”.

„Şi de aceea cred că este important să păstrăm deschise canalele de comunicare. Cred că este foarte important să ridicăm telefonul şi să vorbim. Şi cred că aceasta va ajuta la prevenirea unei erori de calcul în viitor”, a adăugat el.

Şeful Statului Major al armatei SUA , generalul Mark Milley, a declarat că Washingtonul va analiza datele dronei pentru a stabili faptele exacte şi că el însuşi intenţionează să vorbească cu omologul său rus.

„A fost intenţionat sau nu? Nu ştiu încă. Ştim că interceptarea a fost deliberată. Ştim că comportamentul agresiv a fost intenţionat, ştim, de asemenea, că a fost neprofesional şi a fost periculos”, a menţionat generalul american.

În ceea ce priveşte contactul fizic dintre dispozitive, „rămâne de văzut” dacă a fost intenţionat sau nu, a adăugat el.

Este prima data de la începutul conflictului din Ucraina, la 24 februarie 2022, când o ţară NATO, care sprijină Ucraina, recunoaşte că a pierdut echipament operat de ea însăşi în această regiune.

SUA au acuzat marţi forţele aeriene ruse că au „interceptat şi lovit” o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi i-au provocat prăbuşirea.

Rusia a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană care a fost detectată „în zona peninsulei Crimeea” şi care avansa „în direcţia” frontierelor Rusie.

Un expert ucrainean spune destre incident că „ar putea fi o invitație la dialog”

Ce ar putea explica manevrele agresive ale aviației ruse, care au dus la prăbușirea unei drone militare americane în Marea Neagră? Paradoxal, crede un expert militar ucrainean, ar putea fi o invitație la dialog.

„Dacă ar fi vrut să o distrugă, ar fi tras în ea. Dar rușii au adoptat o tactică mai cu mănuși”, declară expertul militar ucrainean Roman Svitan, colonel în rezervă al forțelor aeriene ucrainene, astăzi instructor de aviație.

Într-un interviu cu Current Time (canal de televiziune în limba rusă, proiect RFE/RL și VOA), Roman Svitan explică manevrele dar mai ales logica din spatele manevrelor celor două avioane de luptă rusești, SU-27, trimise să intercepteze drona militară americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, dronă pe care au avariat-o, forțând partea americană să o prăbușească.

„Interceptarea și distrugerea sunt două lucruri diferite”, explică Roman Svitan „În cazul unei interceptări, avioanele se apropie de dronă, iar operatorul dronei înțelege că poate exista pericolul unei coliziuni și pleacă. Scopul interceptării nu este de a distruge. (...)

O misiune de distrugere este clară – ținta poate fi distrusă prin foc direct sau, când vorbim de drone, „forțată într-o situație limită, în care fie se prăbușește, fie se autodistruge sau este distrusă.”

Pe 14 martie, crede Svitan, cele două avioane rusești SU-27, care au manevrat în jurul dronei americane de supraveghere, au încercat exact acest lucru: să forțeze distrugerea dronei, dar fără să o atace direct. „Și în acest moment, vorbim de un incident care este la limita unui atac direct”, spune expertul militar ucrainean. „În circumstanțe normale, un astfel de incident se rezolvă pe căi diplomatice: părțile vorbesc, clarifică circumstanțele, responsabilitățile care le revin. În caz de război, cum este acum, lucrurile sunt mai complicate”.

Misiunile de supraveghere a dronelor sunt în lanț neîntrerupt, mai spune Svitan, așa că sigur, la scurt timp, locul dronei căzute în mare a fost luată de alta. Ceea ce partea rusă „știe foarte bine”.

Explicația logică, în opinia lui Roman Svitan, ar fi că Rusia a provocat un incident la limita unui atac militar deschis cu Statele Unite tocmai pentru a forța, eventual, un dialog.

„Când rușii întreprind astfel de acțiuni, așteaptă reacția americană. După care ar putea urma anumite negocieri, dacă este nevoie de negocieri. Astfel de incidente sunt o invitație la dialog”, mai spune expertul militar ucrainean Roman Svitan, în interviul cu Current Time.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite