Rudy Giuliani a recunoscut că a primit bani pentru a trimite autorităţilor române scrisoarea despre protocoalele Justiţie-SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudy Giuliani a recunoscut pentru publicaţia Politico.eu că a fost plătit pentru a scrie scrisoarea adresată autorităţilor române pe tema protocoalelor încheiate de instituţii din sistemul judiciar cu SRI. Giuliani a spus că a primit onorariu de la firma Freeh Group International Solutions care aparţine fostului director FBI Louis Freeh. Acesta este avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Louis Freeh este şi avocatul omului de afaceri Alexander Adamescu. Ambii clienţi români ai lui Freeh au probleme cu Justiţia din România: Puiu Popoviciu este deja condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, în timp ce Adamescu este urmărit în baza unui mandat european de arestare pentru două acuzaţii de mită, însă ambii se află la Londra, de unde contestă deciziile Justiţiei române. Louis Freeh este avocat angajat de cei doi pentru a le susţine cauza, în Marea Britanie.

Rudoplh Giuliani, ce are în mod regulat apariţii la televiziunile din Statele Unite drept un reprezentant public al lui Trump, a declarat pentru Politico că scrisoarea lui „are la bază un raport” al fostului director FBI Louis Freeh, cel care conduce firma de consultanţă globală, Freeh Group International Solutions. „Mi-au plătit onorariul”, a spus Giuliani despre firma Group International Solutions, fără să dezvăluie însă suma primită.


Citeşte şi

Tăriceanu despre faptul că Giuliani a fost plătit pentru scrisoare: Nu are nicio relevanţă. Activităţile de lobby sunt legale. Mai importantă e esenţa mesajului

Dumitru Buzatu, PSD: Toată lumea ştia că Giuliani e un lobbyist, deci normal că a fost plătit. Dar asta nu înseamnă că nu mai e valabil ce spune


Un oficial al Departamentului de Stat al SUA citat de Politico, a declarat că implicarea celor doi (Freeh şi Giuliani n.r.), care nu ocupă funcţii oficiale în administraţia SUA, este uimitoare. „Cum de sunt amândoi, dintr-o dată, interesaţi de procesul de justiţie din România?” s-a întrebat retoric oficialul american.

„România se apropie de un nivel de criză în ceea ce priveşte statul de drept şi legitimitatea instituţiilor”, a precizat oficialul. „Poziţiile adoptate de Giuliani şi Freeh sunt diametral opuse poziţiilor fundamentale ale guvernului american”, a completat acesta.

„Dacă Rudy Giuliani vrea să fie avocatul şi purtătorul de cuvânt al lui Trump, acesta nu ar trebui să adopte poziţii publice în materie de politică externă în numele altor clienţi”, a declarat Senatorul amerian Chris Murphy. Acesta a afirmat că scrisoarea lui Giuliani „are potenţialul de a submina” eforturile lui şi ale fostului senator John McCain cu privire la lupta anticorupţie din România.

William Jeffress Jr, avocat partner la firma de avocatură Baker Botts a declarat pentru Politico.eu că ”e surprinzător” faptul că Giuliani nu a dezvăluit în scrisoarea sa că a trimis-o în numele unui client.

„Este foarte neobişnuit, fiind puţin spus, pentru un avocat american să îi scrie preşedintelui unei alte ţări şi să-i ofere sfaturi cu privire la eforturile anticorupţie ale statului respectiv, şi să facă acest lucru fără a identifica clientul sau clienţii în numele cărora se pronunţă este pur şi simplu uimitor”, a scris William Jefferess pentru Politico.

„Singura concluzie pe care o pot susţine este că cine l-a plătit să facă asta consideră că acesta (Giuliani n.r.) are influenţă pentru că, şi doar pentru că, el este avocatul preşedintelui”, a compeltat el.

Cine sunt Adamescu şi Puiu Popoviciu

Louis Freeh este avocatul lui Alexander Adamescu, pe numele căruia instanţa supremă a emis, pe 26 mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Este vorba de un dosar în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

La începutul lunii martie a acestui an, Alexander Adamescu a fost ridicat de poliţia londoneză după ce o instanţă a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare. Documentele respective, emise în aparenţă de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, erau menite să arate condiţiile improprii din închisorile româneşti pentru a evita astfel extrădarea. Documentul nu a fost însă asumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Instanţa britanică ar fi sesizat Serviciul de procuratură al Coroanei din Londra, care ar fi deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia pentru folosirea unor documente false în instanţă.

Adamescu a pornit o intensă campanie de lobby în presă internaţională împotriva DNA, susţinând numeroase conferinţe de presă. De altfel, în iunie 2016 când a fost arestat prima oară la Londra, afaceristul ţinea o astfel de conferinţă.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în data de 2 august 2017, la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul Ferma Băneasa. Întrucât nu s-a prezentat la Poliţie şi nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională.

Puiu Popoviciu a fost reţinut la Londra în 14 august, anul trecut, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliţia londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secţia de poliţie din Londra.

În 17 august 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au trimis autorităţilor judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate şi vor decide în consecinţă.

Rudolph Giuliani: Statul de drept prejudiciat, sub pretextul aplicării legii

Fostul procuror federal şi fostul primar al oraşului New York, Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui american Donald Trump, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care cere verificarea protocoalelor încheiate între Parchetul General şi SRI.

„Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere”, a scris fostul primar al New York-ului.

„După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte”, se mai arată în scrisoarea fostului procuror federal.

Louis Freeh, fost director al FBI, aprecia, într-un interviu pentru Forbes publicat săptămâna trecută, că pentru România sunt necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, într-un context descris de acesta ca fiind caracterizat de „temerile că lupta anticorupţie a condus la erodarea drepturilor civile şi a libertăţii de exprimare”.

Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român şi Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenţilor serviciilor de informaţii în agenţi ai sistemului judiciar. Subminează integritatea şi independenţa sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor şi prin compromiterea independenţei magistraţilor. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană şi în Statele Unie", afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

George Maior: Scrisoarea lui Rudolph Giuliani, espresia unui lobby

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar" a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA, ca răspuns la scrisoarea transmisă de fostul procuror federal.

Rudolph Giuliani, un fost procuror federal şi fost primar al New Yorkului între din 1994 -2001,  a candidat fără succes la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, în 2008, l-a susţinut pe Trump în 2016 şi a fost vehiculat ca ocupant al mai multor poziţii din administraţia americană, inclusiv secretar de Stat, lucru care nu s-a întâmplat. În aprilie, Giuliani s-a alaturat echipei de avocaţi ai lui Trump, care se ocupă de ancheta independentă a lui Robert Mueller, cel care încearcă să stabilească dacă echipa de campanie a lui Donald Trump a avut legături cu încercările Rusiei de a influenta alegerile americane. Giuliani a fost procuror în districtul sudic din New York, biroul care în prezent se ocupă de investigaţia împotriva avocatului personal al lui Trump, Michael Cohen.

La puţin timp după ce s-a alăturat echipei de avocaţi ai preşedintelui, Giuliani i-a cerut procurorului general Jeff Sessions să pună capăt anchetei efectuate de Mueller, „în interesul justiţiei“.

În iunie, Giuliani declara că ancheta cu privire la o posibilă complicitate între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016 ar trebui să facă la rândul său obiectul unei anchete. 

 În afară că acum este avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani lucrează în paralel pentru clienţi străini atât în nume personal, cât şi în numele firmei sale Giuliani Partners, scrie „Washington Post“. El a recunoscut într-un interviu pentru  WP că are clienţi din Ucraina, Brazilia, Columbia, dar şi pentru un formaţiune disidentă iraniană. Nu s-a înregistrat niciodată la Departamentul de Justiţie ca lobby-ist pentru aceste entităţi din afara SUA, motivând că nu face lobby direct pe lângă guvernul SUA.

Decizia lui Giuliani de a continua să reprezinte entităţi străine, deşi este avocatul preşedintelui SUA, ridică semne de întrebare privind potenţiale conflicte de interese, scrie Washington Post.

Printre clienţii săi se numără şi primarul oraşului ucrainean Harkov, membru marcant în Partidul Regiunilor, pro-rus. Giuliani a călătorit chiar în Ucraina în noiembrie 2017 şi l-a găzduit pe primarul acestui oraş în martie la New York.

Reacţia lui Liviu Dragnea: Susţin necesitatea unei „juste reabilitări a victimelor acestui sistem opresiv”

Liderul PSD, Liviu Dragnea a reacţionat la rândul său la scrisoarea fostului procuror federal american, Rudolph Giuliani. Într-un mesaj postat pe Facebook acesta a scris că „o parte din problemele semnalate de domnul Giuliani îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiţiei. Altele urmează să fie soluţionate prin pârghii legale şi constituţionale”. În concluzia mesajului său Dragnea susţine necesitatea unei „juste reabilitări a victimelor acestui sistem opresiv”, aceasta fiind şi „singura garanţie că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta în viitor”.

„ Domnul Giuliani pune cu adevărat degetul pe rană – o rană care este încă deschisă şi pe care România va trebui să o trateze tranşant şi cu mult curaj, dacă mai vrem să rămânem în familia statelor democratice din spaţiul Nord-Atlantic. Rudolph Giuliani este un celebru procuror federal al Statelor Unite, care a luptat în mod real cu mafia şi corupţia şi a cărui probitate morală şi profesională impune respect peste tot în lume”, se arată în mesajul liderului PSD.

„La fel este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv. Nu ne vom însănătoşi ca ţară, ca societate, ca naţiune, până când nu vom condamna public toate aceste abuzuri şi până când cei care le-au comis nu vor fi aduşi să răspundă în faţa legii. Aceasta e singura garanţie că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta în viitor!”, a scris în concluzie Liviu Dragnea.

Cristi Danileţ: Scrisoarea este o „prostie cap-coadă”

Judecătorul Cristi Danileţ a comentat în termeni duri scrisoarea semantă de Rudy Giuliani, afirmând că „este o prostie cap-coadă” ce se ocupă de „teme inventate” care sunt „invocate doar de inamicii justiţiei române”.

„Materialul este o prostie cap-coadă. De unde şi până unde un avocat din SUA scrie el scrisori către un Preşedinte de stat să îi spună de chestii interne din justitia română la care este evident că nu se pricepe, ci îi sunt servite? Nu merită comentat aşa ceva, că ne pierdem timpul. Protocoalele, amnistia, sunt teme fumate, invocate azi doar de inamicii justiţiei române

Acum doua săptămâni nişte congresmeni americani şi-au exprimat ingrijorarea faţă de demiterea şefului DNA şi turnura în lupta anticorupţie. Avocatul acesta tocmai ne spune altceva decât ne spune oficial Congresul SUA şi Ambasada SUA. Eu cred că omul a fost păcalit că dă un autograf şi a semnat pe un colţ de canapea hârtia care se prezintă în presa noastră”, a declarat magistratul.

La rândul său, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a declarat că scrisoarea transmisă lui Klaus Iohannis de Rudolph Giuliani este, cel mai probabil, rodul unor intense activităţi de lobby, pentru a promova interesele unor persoane şi nu interesul public al celor două ţări.

"Împărtăşesc punctul de vedere exprimat de George Maior, Ambasadorul României în SUA, cu privire la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani. Este regretabil atunci când, în spaţiul public românesc, apar astfel de “opinii” care, de fapt, reprezintă strict poziţia unor persoane private şi nu poziţia oficială a guvernului SUA. Cel mai probabil, aceste declaraţii sunt rodul unor intense activităţi de lobby, pentru a promova interesele unor persoane şi nu interesul public al celor două ţări. Sunt convins că, într-o zi, o să aflăm detaliile acestor scrisori", a scris Remus Pricopie pe contul său de Facebook.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite