Rudel Obreja la DNA: „Banii din discuţia cu Vîntu erau pentru procentul de la drepturi litigioase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja le-a făcut luni o vizită procurorilor anticorupţie. El a declarat la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că a venit să aducă mai multe documente în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, precizând că Sorin Ovidiu Vîntu îl îndemna să ia banii, în timp ce martorul susţine acum contrariul.

"Vîntu îmi spunea «Ia banii. Vrei să ţi-i pun în braţe, ţi-i dau». În câteva rânduri. Nu toate convorbirile mele cu Vîntu au fost înregistrate. Din câte înţeleg, Vântu anunţa momentul când eu ajung acolo. Nu exista întâlniri în trei, exista doar întâlniri între mine şi Vîntu. Martorul spune că eu îl convingeam pe Vântu să-mi dea un milion, dar eu lui Vîntu îi spuneam «Nu». Şi vine martorul şi spune că eu îi spuneam lui. Banii erau în discuţie pentru procentul de la drepturi litigioase. E o afacere de multe milioane", a spus Obreja, citat de Mediafax.

Întrebat despre ce afacere era vorba, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB) a răspuns că, "drepturi litigioase. Documentele le voi prezenta chiar azi la DNA. Toate documentele legate de aceste drepturi litigioase sunt la instanţele la care am compărut până în acest moment. Nu l-am ales partener pe Vîntu, în piaţă există o penurie de cash. Am mai fost la cineva înainte, un personaj foarte cunoscut în domeniul afacerilor, şi a refuzat să intre în afacere. Are şi el destule investiţii".

Referitor la măsura arestului la domiciliu, Obreja a spus că se bucură să nu mai fie încarcerat, pentru că aşa poate să fie alături de copiii lui.

"E plăcut pe de o parte, pentru că sunt aproape de copii mei. Am trecut printr-o experienţă pe care nu o doresc nimănui. Chiar pentru un om puternic ca mine e foarte dificil să treci prin aşa ceva. Vă mărturisesc că nu aş vrea să mai ajung acolo niciodată. Nu arăt eu ca un om care trebuie păzit. Poliţia vine la mine, îşi face datoria. Vine la mine la uşă şi facem procese verbale. E o procedură. Şi aici, la DNA, am venit pe un traseu stabilit. Eu anunţ când plec, când mă întorc. Aşa e regulamentul, aşa trebuie să fac. Nu pot merge în altă parte decât la solicitarea organelor judiciare. Am doar două interdicţii: de a părăsi domiciliul, în condiţiile menţionate, şi să nu iau legătura cu cei doi martori. Cu unul nu am cum, iar cu celălalt nu iau nici dacă ar vrea el", a declarat el.

Rudel Obreja a fost eliberat joi din arest preventiv după ce Curtea de Apel a respins contestaţia procurorilor DNA privind instituirea măsurii arestului la domiciliu, stabilită de Tribunalul Bucureşti. Decizia este definitivă.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost arestat preventiv pe 5 ianuarie pentru trafic de influenţă.

Rudel Obreja este acuzat  că i-ar fi cerut un milion de euro lui Sorin Ovidiu Vântu, bani în schimbul cărora s-ar fi angajat să intervină pe lângă judecătorii instanţei supreme pentru a-i obţine o soluţie favorabilă într-un proces. 

Rudel Obreja ar fi urmat să primească suma respectivă în două tranşe: 200.000 de euro înainte pronunţării hotărârii, iar diferenţa de 800.000 de euro urma să o primească după obţinerea soluţiei favorabile.

Obreja a declarat atunci că totul este o înscenare şi că a fost ameninţat cu moartea de către Sorin Ovidiu Vîntu. Rudel Obreja a confirmat că denunţătorul în acest dosar este Sorin Ovidiu Vîntu, iar dosarul ar fi urmarea unei "înscenări" a acestuia. "Cu moldovenii lui a spus că îmi ia gâtul", a afirmat fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box. 

Implicat şi în dosarul galei „Campiona pentru România”

Rudel Obreja a fost în faţa procurorilor anticorupţie şi în  nu el este „ţinta” în acest dosar, ci fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale Elena Udrea, deşi procurorii nu i-au pus „întrebări cu nume şi prenume”. 

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei „Campion pentru România”. În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, ar fi obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de peste 10 milioane de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „şi-a însuşit-o”. Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de a organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. 

Pe aceeaşi temă:

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja rămâne în arest: „Am fost ameninţat cu moartea de Vîntu”

Rudel Obreja face dezvăluiri incredibile: „Mi-a zis: «Ia banii, Rudele, dacă nu, moldovenii mei s-ar putea să-ţi ia gâtul!»“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite