Rovana Plumb: "Directorul de la Protecţia Mediului Dâmboviţa a demisionat. Era firesc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat derularea unor anchete în instituţiile subordonate după atacul ursului turbat, care a ucis un om şi a rănit grav alţi doi în judeţul Dâmboviţa   FOTO: Mediafax
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat derularea unor anchete în instituţiile subordonate după atacul ursului turbat, care a ucis un om şi a rănit grav alţi doi în judeţul Dâmboviţa   FOTO: Mediafax

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat, marţi, că Laura Gabriela Briceag şi-a dat demisia din funcţia de director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dâmboviţa. Ministrul a precizat că decizia fostului director i se pare firească într-o astfel de situaţie.

Rovana Plumb a spus că salută decizia directorului Agenţiei regionale pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa de a-şi da demisia.

"Este un gest normal faptul că şi-a depus demisia. Am luat la cunoştinţă şi voi proceda ca atare", a adăugat ministrul Mediului.

Plumb a specificat că gestul directorului APM "era firesc într-o astfel de situaţie", din moment ce agenţiile de protecţia mediului au un departament care răspunde de biodiversitate.

Directorul APM Dâmboviţa, Laura Gabriela Briceag, a cerut, luni, să fie trecută pe o funcţie de execuţie în cadrul instituţiei, după ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, a acuzat APM că nu şi-a îndeplinit atribuţiile în cazul ursului turbat care a atacat trei persoane.

Laura Gabriela Briceag a solicitat să revină la Serviciul "Reglementări", Compartimentul evaluare-impact, unde a lucrat până în ianuarie 2011, când a fost numită director al APM Dâmboviţa. 

Directorul APM Dâmboviţa a susţinut, luni, o conferinţă de presă privind animalele sălbatice de pe fondurile de vânătoare din judeţ, însă a refuzat să vorbească despre motivele hotărârii sale sau să precizeze dacă s-au făcut presiuni asupra sa pentru a-şi da demisia. 

Duminicã, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara că este nemulţumită de modul în care au acţionat instituţiile din subordinea ministerului în cazul ursului care a atacat trei persoane în judeţul Dâmboviţa, anunţând că va dispune o anchetă în acest sens.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacaţi, sâmbătă, de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe faţă, la gât, la picioare şi la coapse. Iniţial, femeia a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, iar în cursul serii, a fost transferată, cu o ambulanţă, la Spitalul de Arşi din Bucureşti, unde a fost supusă unor intervenţii chirurgicale.

Incidentele au avut loc într-un interval de aproximativ şase ore, în judeţul Dâmboviţa, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localităţi fiind învecinate. 

De asemenea, animalul a atacat şi un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă maşină. Acesta a suferit leziuni pe spate şi la faţă.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împuşcat ursul la marginea localităţii Pietroşiţa, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa, Sandu Tolea, susţinând că este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au arătat că ursul era turbat, spunea Tolea.

Prefectul de Dâmboviţa, Dragoş Rusu, anunţa, duminică seară, că a fost constituit Centrul local de combatere a bolilor, care va coordona vaccinarea pe o razã de trei kilometri a câinilor şi pisicilor din  Pietroşiţa şi Buciumeni, localităţi pe unde a trecut ursul turbat care a atacat trei oameni.

Prefectul mai spunea că "situaţia este foarte gravă, dar este sub control".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite