Românii vor putea circula doar 90 de zile cu maşini înmatriculate în alte ţări, inclusiv Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică un proiect prin care şoferii cu domiciliul în România nu vor mai putea conduce maşini înmatriculate în alte state, inclusiv în Bulgaria, decât pentru o perioadă de 90 de zile şi nu mai mult de trei luni pe an.

UPDATE De ce spune Poliţia că legea maşinilor bulgăreşti este conformă cu normele UE

UPDATE Cum vor fi sancţionaţi românii care conduc mai mult de 90 de zile maşini înmatriculate în Bulgaria

"Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa în România nu pot fi conduse pe drumurile publice decât pe o perioadă de maxim 90 de zile de la data dobândirii titlului şi nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic", prevede proiectul de modificare a legii circulaţiei pe drumurile publice, pus în dezbatere publică de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

De la prevederile acestui articol fac excepţie autovehiculele înmatriculate pe numele persoanelor care le conduc în România, cele de transport rutier public de mărfuri ori transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, conduse de persoane fizice şi aflate în raporturi juridice de muncă cu persoanele pe numele cărora sunt înmatriculate acestea, şi cele utilizate în baza unui contract de leasing.

În expunerea de motive a actului normativ de modificare a legii circulaţiei pe drumurile publice se arată că modificările actului normativ vin în contextul în care, după aderarea României la Uniunea Europeană, numărul autoturismelor înmatriculate în alte state care circulă pe teritoriul României a crescut simţitor.

"Fenomenul a devenit mai pregnant în ultimii doi ani, când, cetăţenii români au indentificat posibilitatea înmatriculării facile cu costuri mici a autovehiculelor pe numele unor persoane fizice sau juridice în special din Republica Bulgaria", arată expunere.

De asemenea, "utilizatorii unor astfel de vehicule înmatriculate în alte state sunt tentaţi să încalce în mod frecvent normele rutiere şi chiar să comită accidente de circulaţie şi să părăsească locul faptei mizând pe dificultăţile întâmpinare de autorităţi pentru identificarea şi sancţiunarea sau tragerea lor la răspundere", se mai arată în document.

Pericolul maşinilor înscrise în Bulgaria

"Adevărul" a scris săptămâna trecută un amplu material în care demonstra că atunci când o maşină cu numere de înmatriculare bulgăreşti produce un accident în România, păgubitul poate să-şi ia adio de la plata daunelor. Foarte mulţi dintre românii care deţin maşini înmatriculate la vecinii de peste Dunăre au poliţele de asigurare expirate, iar dacă fug de la locul accidentului, sunt greu de găsit.  Citeşte aici!

În 2009, în peste 10 la sută din accidentele grave au fost implicate maşini înmatriculate în Bulgaria sau în străinătate.

Tu ce părere ai despre noul proiect? Este sau nu în avantajul tău?

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite