Românii, loviți în plin de caniculă. Serviciile de ambulanță au 1.000-1.500 de cazuri suplimentare din cauza temperaturilor extreme
0Serviciile de ambulanţă au, din cauza caniculei, între 1.000-1.500 de cazuri suplimentare pe zi, faţă de media obişnuită la nivelul ţării, a transmis șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, potrivit Agerpres.
"La unităţile de primiri urgenţă au atins, în ultimele 24 de ore, 16.219 cazuri. De regulă suntem la 13.000-14.000 de cazuri. Populaţia va trebui totuşi să se informeze şi să respecte aceste reguli şi să fie foarte empatică cu vecinii, cu persoanele în vârstă", a spus declarat Arafat.
Acesta a declarat la Digi 24 că trei oameni au murit în România din cauza caniculei, iar legiștii investighează alte trei decese pentru a decide dacă pot fi puse pe seama caniculei.
El a avertizat că oamenii care se expun mult timp temperaturilor ridicate și nu se hidratează riscă să facă hipertermie și să ajungă într-o situație în care să nu mai poată fi salvați.
Șeful DSU a tras un semnal de alarmă și a îndemnat oamenii să respecte regulile, deoarece acest lucru scade șansa de a avea nevoie de serviciile de urgență.
"Oamenii care se expun la soare, care nu beau apă, care nu se acoperă, pot să ajungă, mai ales la extremele de vârstă - la hipertermie. De aceea noi insistăm la verificarea vecinilor - bătrânilor care stau singuri, pentru că ei sunt mai vulnerabili. Au mai fost valuri de căldură - diferit este continuitatea şi faptul că suntem în Cod Roşu de câteva zile, şi continuăm - mâine este iar Cod Roşu într-o parte din ţară. Această lungime a perioadei este extrem de semnificativă, pentru că factorul este cumulat, oamenii nu mai pot", a mai spus Arafat.
Totodată, în această perioadă a crescut şi activitatea pompierilor cu privire la intervenţiile pentru stingerea incendiilor de vegetaţie scăpate de sub control.
"La pompieri intervenţiile au crescut, arderile necontrolate - sunt până la 200 pe zi, în ultimele 24 de ore, până la 7 dimineaţa au fost 178 de arderi necontrolate. Este ilegal, se poate întocmi şi dosar penal dacă se descoperă autorul şi este foarte periculos. Noi am avut pe parcursul anilor decese din cauza acestor arderi necontrolate", a mai spus Arafat.