Dan Marinescu, despre declaraţiile premierului: Ponta uită că are probleme fiind trimis în judecată şi spune că Iohannis nu se pricepe la politică externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Marinescu, redactor şef Adevărul, a explicat marţi, la Adevărul Live, de ce România a mai pierdut o ocazie de aderare la spaţiul Schengen, motivul atacului lui Ponta la adresa lui Klaus Iohannis pe partea de politică externă, dar şi ultimele evenimente de pe scena politică românească.

Principalele declararaţii:

Liviu Iolu: Premierul Ponta a declarat aseară că preşedintele a greşit, cu toate că şi Ponta a făcut parte din echipă. Ratarea Schengenului şi raportul MCV. Ce se întâmplă?

Dan Marinescu:  Victor Ponta e singurul premier din UE cu această situaţie, adică trimis în judecată. El nu e vinovat, nu a făcut nimic. Pasează problema. E un război al lui, unul mic. La Ponta problema e legată şi problema cu soţia ambasadorului Olandei (n.r.-care s-a operat la Spitalul Municipal). De asemenea, ambasadorul Olandei l-a taxat pe Ponta.

Aşadar, cu Olanda e vorba de o răfuială personală.

Liviu Iolu: Ponta a vorbit despre scoaterea problemei Schengenului de pe ordinea de zi a JAI

Dan Marinescu: Ponta vorbeşte doar de problemă fără a aduce în discuţie şi posibile soluţii pentru rezolvarea lor. Reticenţa unora din Europa vine şi în urma poziţiei României faţă de problema refugiaţilor.

Lucrurile sunt complexe, dar se rezumă aşa: în primă fază când spaţiul Schengen era o zonă mult dorită, noi am vrut să intrăm, am îndeplinit criteriile tehnice, dar corpuţia ne-a ţinut afară. O parte din ţările occidentale s-au opus pe faţă. Aceste ţări au fost susţinute şi de state grele, cum e Germania.

Au intervenit evoluţiile la zi, ce s-a întâmplat cu refugiaţii. Nici pentru ei nu mai e clar ce se vrea a fi spaţiul Schengen.

Liviu Iolu: Ponta a avut declaraţii dure aseară. 

Dan Marinescu: Ne facem că uităm că  suntem trimişi în judecată şi spunem că nu se pricepe Iohannis. Îl credeam pe Ponta dacă spunea: Din cauza problemelor mele în instanţă are România aceste probleme de imagine. Însă, el se extrage din această problemă. 

Ponta se crede politicianul perfect. El consideră că nu greşeşte niciodată, a făcut numai bine. Aceasta e părerea lui. Oricum, el speră ca va supravieţui politic. E un calcul simplu. 

Liviu Iolu: Dosarele îi sperie pe cei din partide?

Dan Marinescu: Eu sper că da. Poate la următoarele alegeri cei care au făcut anumite lucruri vor fi mult mai cuminţi. Sper că nu vor mai fi probleme cu urnele de vot mobile, cu voturi ale unora din Diaspora, dar care apar că votează în ţară, cu numărătoarea de seară în care sunt probleme.


Premierul Victor Ponta a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a Consiliului JAI dosarul de aderare a României la spaţiul Schengen, arătând că s-a consultat şi cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă. Ponta spune că România nu ar fi obţinut unanimitate, ceea ce ar fi însemnat respingerea aderării României la spaţiul Schengen.

„După consultarea pe care am avut-o şi cu preşedintele Ioahannis, am cerut din nou amânarea, JAI cred că este săptămâna aceasta, am cerut amânarea, scoaterea de pe ordinea de zi, pentru că ştiam foarte clar că, în JAI, la intrarea în Schengen nu mai este ca la refugiaţi, cu vot majoritar, ci este cu vot unanim şi ştiam sigur cine va vota contra şi, dacă se va vota contra, practic se respinge. Asta este realitatea. Ce rost are să vorbim despre altceva? Nu este o realitate care are legătură cu situaţia internă din România“, a spus Ponta.

Ponta a încercat să arunce vina în curtea preşedintelui Klaus Iohannis, reprezentantul României la Consiliul European, pentru nereuşita înregistrată cu Schengen. „Am văzut tot felul de trăzniţi care vorbesc că: Domnule, nu am intrat din cauza lui Ponta. Păi, ce, eu merg la Consiliul European? Merge domnul Iohannis."

Intră pe live.adevarul.ro si comentează acest nou eşec

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite