România își va produce propriile rachete pentru sistemele Patriot VIDEO

0
Publicat:

Raytheon va fabrica la Electromecanica Ploieşti rachete SkyCeptor pentru sisteme PATRIOT la un preț mult mult mai mic în comparație cu cel al munițiilor de origine americană PAC-2 GEM-T și PAC-3 MSE.

Rachetele SkyCeptor pentru sistemele PATRIOT au un preț mai avantajos
Rachetele SkyCeptor pentru sistemele PATRIOT au un preț mai avantajos

Electromecanica Ploieşti, filială a Companiei Naţionale Romarm, a semnat cu Raytheon Missiles&Defense o scrisoare de intenţie pentru începerea colaborării pentru producţia în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor compatibile cu sistemele de rachete sol-aer PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) ale Forțelor Aeriene Române, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul MEAT în prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea şi a altor experţi din cadrul instituţiei. „Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica SA au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare”, precizează sursa citată.

În cadrul întâlnirii, ministrul Ştefan-Radu Oprea a declarat că industria de apărare românească are nevoie de investiţii, schimburi de tehnologie şi know-how. Totodată, demnitarul a subliniat că semnarea scrisorii de intenţie reprezintă încă o dovadă a funcţionării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, ţara noastră fiind profund interesată de consolidarea relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, se mai arată în comunicat.

De precizat că sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate de România au venit cu 60 de rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter sau dronă, dar și cu 168 de rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinate luptei antirachetă. Este vorba de interceptori de ultimă generație, foarte performanți, dar și destul de costisitori. Concret, o rachetă PAC-2 GEM-T are un cost de 2,05 milioane de dolari, iar cu interceptorii PAC-3 MSE ajungem cu prețul unitar la un alt nivel, cel puțin 4,1 milioane de dolari.

Nu trimiți o rachetă de milioane către o țintă de zeci de mii

Conform experților, din punct de vedere tehnic, un sistem PATRIOT are capacitatea de a folosi interceptoare PAC-2 sau PAC-3 împotriva unor ținte mai mici și/sau nevaloroase, precum unele rachete, aeronave sau drone, dar astfel ar fi ineficient utilizat. Adică nu este rentabil să lovești o țintă de câteva zeci sau cel mult sute de mii de dolari cu o rachetă de câteva milioane de dolari.

Un exemplu actual, dat de teatrul de operații din Ucraina, ar fi anihilarea unor ținte precum dronele kamikaze de producție iraniană Shahed-136 care costă doar puțin peste 20.000 de dolari. Astfel, un interceptor ieftin, dar abil proiectat precum SkyCeptor, este foarte util pentru contracararea unor astfel de amenințări, mai ales dacă îl ai la dispoziție în număr foarte mare. „SkyCeptor oferă capabilități operaționale pentru doar o parte din costul altor efectori, ceea ce permite României și națiunilor sale partenere să-și construiască rezervele atât de necesare pentru propriile sisteme de apărare. Practic, acestea vor avea o capabilitate de foarte bună calitate, în cantitățile necesare contracarării eficiente a unui conflict”, a transmis Raytheon Missiles&Defense cu ceva timp în urmă.

Rază de acțiune de 100 de kilometri

Interceptorul SkyCeptor a fost dezvoltat împreună cu israelienii de la Rafael ca parte a sistemului antirachetă David’s Sling al Israelului și este o variantă a interceptorului Stunner. SkyCeptor funcționează ca un interceptor care lovește direct ținta și o distruge forța impactului (hit-to-kill, spre deosebire de alte rachete care explodează în proximitatea țintei). Deși informațiile oficiale lipsesc, raza de acțiune a rachetei ar fi undeva până în 100 de km. Potrivit Raytheon, interceptorul beneficiază de o manevrabilitate mare, de un control al direcției avansat și de o propulsie multi-impuls, precum și de un cap de căutare modern. SkyCeptor e văzut ca o soluție „plug-and-play” pentru sistemul PATRIOT, adică e compatibil direct cu sistemul fără alte modificări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite