Revoltător. Nicio sancțiune dată în cazul unui copil cu handicap grav bătut crunt de o infirmieră. Care sunt motivele
0Un copil cu handicap grav care a fost bătut crunt acum doi ani de o infirmieră din Târgu Jiu nu va primi niciun leu ca daune morale, deși traumele suferite au fost teribile. La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Craiova a dat sentința definitivă în acest caz.

Incidentul grav a avut loc acum aproape doi ani, în mai 2023, la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Târgu Jiu. O infirmieră în vârstă de 60 de ani l-a jignit și bătut pe un băiețel de doar 8 ani cu handicap accentuat, imobilizat în scaunul cu rotile și care nu poate vorbi, pentru simplul motiv că acesta a țipat.
Ulterior, copilul a avut nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale ca urmare a leziunilor suferite. Scena a fost văzută de mai mulți martori, iar infirmiera nu a spus adevărul la audieri.
Și, cu toate că aceasta era cunoscută ca având un temperament coleric și antecedente penale, magistrații de la Judecătoria Târgu Jiu au dat dovadă de clemență când au dat sentința în primă instanță pe 27 ianuarie 2025, condamnând-o pe aceasta la plata unei amenzi penale de 4.000 lei, plus plata de 5.000 de lei ca daune morale către copil. Numai că infirmiera a făcut apel în aceeași zi. Și, ca o ironie a sorții, la o săptămână după ce a făcut apel, infirmiera a decedat. Procesul a mers însă mai departe.
Iar luni 28 aprilie, Curtea de Apel Craiova a decis definitiv încetarea procesului și să lase nesoluţionată acţiunea civilă privind pe copilul bătut, acţiune exercitată de procuror, care ceruse inițial daune de 50.000 de lei. Practic, nimeni nu va plăti nimic în cazul copilului cu handicap ce a fost bătut crunt.
Iar detaliile din rechizitoriu sunt revoltătoare și tulburătoare.
După cum spun procurorii, în ziua incidentului grav, „în jurul orelor 07:15, în timp ce martora se afla într-un dormitor din apropierea camerei în care locuieşte minorul, 1-a auzit pe acesta ţipând, cu toate că acesta nu poate vorbi, motiv pentru care a mers în grabă pentru a porni televizorul şi a-l linişti. Imediat cum martora a intrat în camera minorului, a observat-o pe inculpată, care a intrat în urma sa în dormitor şi s-a deplasat direct spre patul minorului, 1-a prins pe acesta cu mâinile de cap, 1-a zdruncinat puternic, 1-a ridicat din patul prevăzut cu grilaj şi 1-a pus în mijlocul dormitorului. În aceste circumstanțe, inculpata a continuat să-l zdruncine pe minor, ţinându-1 cu mâinile de cap lovindu-1 cu piciorul în zona corpului. Inculpata i se adresa minorului cu expresia „te toc, dacă nu taci". O martoră a observat apoi că minorul prezenta mai multe leziuni la nivelul feței”.
Având în vedere toate mijloacele de probă administrate în cauză, instanţa a constatat că prezumţia relativă de nevinovăţie prevăzută de dispoziţiile Codului Penal în favoarea sa a fost răsturnată, fiind dovedită, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia inculpatei, nefiind identificată în favoarea acesteia vreo cauză justificativă, de neimputabilitate sau de nepedepsire. Cu toate acestea, pentru că inculpata a murit, minorul cu handicap nu va primi daune pentru chinurile prin care a trecut.