Revolta poliţiştilor după explicaţiile date de şefii Poliţiei cu privire la tragedia de la Oneşti: Rapoartele vor fi aruncate într-un dulap unde vor fi acoperite de praf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Miriţescu, Inspector General al Poliţiei Române, Florentin Brăcea, adjunct al inspectorului general, şi Alexandru Scurtu, directorul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale
Eduard Miriţescu, Inspector General al Poliţiei Române, Florentin Brăcea, adjunct al inspectorului general, şi Alexandru Scurtu, directorul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale

În sistem, astfel de evaluări precum cea prezentată joi de şefii Poliţiei Române ca fiind „control” se fac după fiecare misiune. Poartă denumirea de „Lecţii învăţate”. Ele trebuie să scoată în evidenţă ce anume nu a funcţionat într-o misiune, care sunt cauzele disfuncţionalităţilor şi ce ar trebui schimbat.

Un fost şef din Poliţie spune că „cei trei au dovedit că nu au onoare şi nu merită respectul subordonaţilor”.

„Cu explicaţiile oferite cei trei chestori din fruntea Poliţiei Române s-au umplut de penibil dovedind că nu au onoare şi demnitate şi nu merită respectul subordonaţilor. Pentru a identifica principalele probleme în cadrul unei misiunii întreaga analiză trebuie să se bazeze pe onestitate. Dacă recunoaştem sincer ce nu a funcţionat vom reuşi să transformăm o tragedie într-o lecţie învăţată”, explică un fost şef din Poliţie care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

El atrage atenţia că niciodată nimeni din sistem nu a avut curajul să puncteze cauza principală a tuturor tragediilor ce au avut loc de-a lungul timpului. 

„Nu a fost menţionată niciodată, în niciun raport, deşi problema este recunoscută de toţi poliţiştii, jandarmii, pompieri, oamenii politici, guvernanţii inclusiv reprezentanţii din media: este vorba despre numirile în funcţii de conducere a unor persoane fără a ţine cont de criteriul competenţei, persoane lipsite de expertiză, experienţa profesională şi practică. Era evident faptul că rezultatele acestor numiri se vor observa mai pregnant în acele instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul ordinii publice, situaţii de urgenţă, ori prevenire şi combatere a dezastrelor”, subliniază sursa citată. 

Acesta explică şi cum se fac numirile pe funcţiile înalte din sistem. „Contează cine te recomandă şi cât de puternică este organizaţia care face recomandarea. Se vehiculează mult în spaţiul public faptul că au dispărut specialişti profesionişti din structuri. Nimic mai fals. Ei există, sunt acolo, dar permanent au fost ignoraţi. Ei îşi construiesc carierele în linişte făcându-şi treaba cum ştiu mai bine. Nu vor solicita niciodată beneficii sau alte favoruri”, aminteşte ofiţerul. 

El a vorbit şi despre cât de nocive sunt împuternicirile pe funcţiile de conducere din Ministerul de Interne. 

„O formulă de resurse umane dezvoltată în 2011 pentru a rezolva acele situaţii în care, din diverse motive titularul unui post absentează o perioadă mai lungă de timp de la serviciu. Din păcate ulterior o serie de şefi au abuzat de această formulă pentru a numi persoane în funcţii de conducere fără  concurs. Odată cu trecerea timpului sistemul împuternicirilor s-a perfecţionat şi asistăm la tot felul de artificii de resurse umane pentru a putea menţine unele persoane in funcţii. Garantează cineva cu funcţia că o nouă tragedie nu se va întâmpla, în altă parte? Poate garanta cineva că nu va exista un nou caz Oneşti, Apuseni sau Caracal, ţinând cont că au fost rezolvate doar în parte problemele identificate în urma acestor incidente? Răspunsul e nu. Rapoartele vor fi aruncate într-un dulap din secretariat unde vor fi acoperite de praf”, conchide poliţistul.

Ancheta desfăşurată în urma eşecului

Poliţia Română a recunoscut astăzi că intervenţia a fost prost gestionată. Cu acest prilej, IGPR a transmis public scuze şi a prezentat punctual, în cadrul unei conferinţe de presă, greşelile de comunicare, respectiv de operare, din ziua de 1 martie.

Conducerea Poliţiei a anunţat că încheiat ancheta declanşată la Poliţia Oneşti şi la Poliţia Judeţeană Bacău în cazul intervenţiei de la Oneşti, unde un bărbat a sechestrat doi muncitori, iar la capătul a şase ore i-a ucis fără ca forţele de ordine să intervină. 

Potrivit lui Eduard Miriţescu, inspectorul General al Poliţiei Române, Florentin Brăcea, adjunctul acestuia  şi lui  Alexandru Scurtu - directorul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, verificările au scos la iveală faptul că toţi cei care aveau putere de decizie au comunicat defectuos ca cazul luării de ostatici din Oneşti. Datele incomplete şi eronate au fost transmise cu întârziere. Informaţiile nu au ajuns la şeful echipei de intervenţie sau la negociator, care nu a cunoscut revendicările formulate de agresor. 

O luare de ostatici într-un apartament din Oneşti, judeţul Bacău, s-a încheiat tragic luni seară. Gheorghe Moroşan, de 68 de ani, a sechestrat doi muncitori care renovau locuinţa. A sunat la 112 şi a ameninţat că îi omoară. Însă nu era prima oară când ameninţa. Iar Poliţia nu a făcut absolut nimic ca să-l oprească. „Criminalul a ameninţat încă de acum câţiva ani că îşi va face dreptate cu arma în mână după ce, susţinea el, a fost nedreptăţit şi a rămas fără casă. Aceste ameninţări au fost publice, pe o reţea de socializare, dar nimeni nu le-a luat în seamă. 

La două zile de la tragedie, ministrul Lucian Bode a anunţat demiterea conducerii Poliţiei Judeţene Bacău şi pe cea a Poliţiei Oneşti şi sesizarea Parchetul pentru neglijenţă în serviciu.

Lucian Bode a mai afirmat că a fost ignorat trecutul autorului crimelor, iar comunicare cu acesta în timpul intervenţiei a fost defectuoasă. Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat toate datele pentru a se aloca resurse multiple, a acuzat Lucian Bode.

Sociologul Alfred Bulai este de părere că simpla înlocuire a conducerilor IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti nu sunt suficiente pentru aducerea pe drumul cel bun a activităţii Poliţiei Române. 

„După un astfel de eveniment, trebuie tăiat în carne vie, nu trebuie să găsim nişte acari Păun, nişte vinovaţi de serviciu, pentru aici este o problemă sistemică, de lipsă a procedurilor standard. Dacă sunt proceduri de intervenţie în astfel de cazuri şi nu s-au pus în practică, este şi mai grav. Dar nu cred că există. La faţa locului nu am văzut picior de lunetist, care trebuie obligatoriu să fie prezent la o astfel de intervenţie de luare de ostatici. Deci, nu avem proceduri. Şi pentru acest lucru nu se face vinovat un şef de poliţie orăşenească sau un adjunct de poliţie judeţeană. Drept urmare, ministrul de Interne trebuia să-l demită pe şeful Poliţie Române, pentru că el trebuia să ceară şi să verifice existenţa procedurilor. Bine, într-o ţară civilizată acesta îşi dădea demisia în secunda imediat următoare dublului asasinat, dar, pentru noi, un astfel gest de onoare este mult prea nobil, este un lux de care nu ne putem atinge”, a subliniat sociologul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite