Raportul controlului Poliţiei Române după tragedia de la Oneşti arată deficienţe grave în acţiunea de eliberare a ostaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO voxbiz.ro
FOTO voxbiz.ro

În urma evenimentelor tragice din Oneşti, Inspectoratul General al Poliţiei Române a organizat un control la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, iar rezultatele acestuia au fost făcute publice astăzi.

Potrivit reprezentanţilor IGPR, poliţiştii de la faţa locului ştiau starea de pericol în care se aflau cele două victime, pentru că le-au văzut cu mâinile legate, ştiau despre ameninţări şi aveau toate indiciile necesare pentru o intervenţie în forţă.

Adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Brăcea, a enumerat problemele intervenţiei de la Oneşti într-o conferinţă de presă la care au participat şi chestorul Eduard Miriţescu, şeful IGPR, şi Alexandru Scurtu, directorul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

„Ca o primă concluzie, în cadrul gestionării sesizării din data de 1 martie, poliţiştii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existenţa antecedentelor penale (...) şi ameninţările transmise anterior. (…) Pe numele său erau mai multe dosare penale pentru fapte cu violenţă, unul dintre dosare chiar în acest an”, a afirmat Brăcea.

„Adjunctul şefului Poliţiei Bacău nu s-a deplasat la faţa locului. Din verificările efectuate a reieşit şi faptul că modul relaţionare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos (...) negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 112 şi nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, a adăugat adjunctul Poliţiei Române.

Raportare defectuoasă

Acesta a precizat că poliţiştii din Bacău aveau toate elementele unei intervenţii în forţă. „Ştiau că era o stare de pericol evident”, a spus chestorul.

De asemenea, adjunctul Poliţiei Române a precizat că nu au fost respectate nici procedurile legale de anunţare a unui astfel de eveniment. ”Datele transmise către IGPR au fost incoplet, eronate şi transmise cu întârziere”, au mai precizat oficialii Poliţiei Române. Aceştia au explicat că pe numele bărbatului au fost deschise, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale, inclusiv pentru fapte comise cu violenţă, lucru care nu a fost transmis la Bucureşti. „S-a transmis că un bărbat fără antecedente penale şi fără probleme psihice ameninţă două persoane”, a precizat  Florentin Brăcea. 

Reamintim că doi muncitori în vârstă de 36 şi 52 de ani care renovau un apartament în Oneşti au fost ucişi luni de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Bărbatul i-a ucis cu un cuţit. Crimele au avut loc după ce agresorul i-a sechestrat şi legat pe cei doi, în balconul locuinţei. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat, la capătul a mai bine de şase ore. Agresorul a fost rănit, fiind spitalizat.

Ulterior, conducerea Poliţiei Judeţene Bacău şi a Poliţiei Oneşti a fost demisă şi a fost sesizat Parchetul pentru neglijenţă în serviciu, a anunţat cu ceva timp în urmă,  ministrul de Interne, Lucian Bode.

Pregătiţi de atac

Din cercetările ulterioare a rezultat că agresorul - Gheorghe Moroşan - avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante cu care apoi şi-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele, cu cuţitul, după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor .

Tribunalul Bacău a admis în 8 martie cererea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Moroşan, pentru infracţiunea de omor calificat.

Potrivit Parchetului Tribunalului Bacău, în 1 martie, bărbatul şi soţia sa au plecat de acasă cu intenţia de a se răzbuna, după ce au fost anunţaţi că în apartamentul din care fuseseră evacuaţi în 2010 au loc lucrări de renovare.

Astfel, el a plecat de acasă cu un cuţit şi cu sprayuri paralizante şi a cumpărat de la magazin 10 coliere autoblocante, cu dimensiunea de 50 de cm fiecare, pe care avea să le folosească ulterior la imobilizarea victimelor.

EvenimentePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite